Bedre enn ventet fra Equinor: Men lavere olje- og gasspris reduserer resultatet

Den norske oljegiganten merker også at prisene er lavere i markedet nå enn for ett år siden, men klarer likevel å levere bedre enn markedet hadde ventet i første kvartal.

Konsernsjef Eldar Sætre i Equinor under kapitalmarkedsdagen 2019 i London

Foto: Marius Lorentzen E24
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Fredag morgen slapp Equinor resultatene for første kvartal.

Som ventet førte lavere olje- og gasspriser til at inntekter og resultat ble lavere enn samme periode i fjor. Det er en utvikling som også har preget tallene til andre oljeselskap på starten av 2019.

Regnskapet viser også at prisene på både olje og gass var lavere enn samme tid i fjor (se faktaboks), men Equinor overrasker med å levere omtrent samme produksjonsnivå.

Analytikerne regnet med at Equinor ville rapportere et produksjonsfall fra 2,18 til 2,16 millioner fat per dag i snitt, men selskapet endte på 2,178 millioner fat. Selskapet har sagt at de regner med å kunne produsere omtrent like mye i 2019 som rekordåret 2018.

– Vi opprettholder høy produksjon, et sterkt kostnadsfokus og streng kapitaldisiplin, og vi er i rute for å levere på vår guiding fra kapitalmarkedsoppdateringen i februar, sier konsernsjef Eldar Sætre i en uttalelse.

Omsetningen falt fra 21,72 til 16,41 milliarder dollar, mens resultat etter skatt falt fra 3,37 til 1,71 milliarder dollar.

Selskapet leverte et justert resultat før skatt på 4,19 milliarder, noe som er bedre enn ventet.

Det var i forkant ventet at justert resultat før skatt ville falle fra 4,41 til 3,89 milliarder dollar, mot samme periode i fjor.

Etter skatt var det ventet at selskapet ville levere et justert resultat på 1,36 milliarder dollar, mot 1,47 milliarder i fjor. Her leverer selskapet 1,54 milliarder, viser regnskapet.

Skriver opp verdier utenlands

Fallet i resultat etter skatt på 1,7 milliarder dollar ble bremset av at Equinor skrev opp verdier for 116 millioner dollar netto i den internasjonale virksomheten. Her har Equinor tatt store tap gjennom nedskrivninger i USA i tidligere år, men det er ikke i USA de skriver opp verdiene nå.

Ifølge regnskapet har man skrevet opp en eiendel i regionen Europa/Asia på grunn av økte reserver.

– I et kvartal med lavere råvarepriser leverer vi høyere resultater etter skatt enn i samme periode i fjor, sier konsernsjef Eldar Sætre, og peker på at driften ga en kontantstrøm etter kostnader inn i selskapet på 6,5 milliarder dollar.

Det er før skatt og endringer i arbeidskapital.

Etter dette bidro driften med 5,1 milliarder dollar i kontanter, mens det ble brukt 4,8 milliarder på investeringer og 769 millioner dollar på utbytter. Netto falt kontantbeholdningen med 908 millioner til 6,6 milliarder dollar.

Du kan lese mer om prognosene som ble lansert i London i februar her!

Økte kostnader

Equinors gjeldsgrad fortsetter også falle kraftig. Fra slutten av 2017 til slutten av 2018 falt den fra 29 til 22,2 prosent, og nå er den nede i 19,4 prosent. Selskapet har et langsiktig mål om å ligge mellom 15 og 30 prosent, målt som justert netto gjeld mot investert kapital.

Av de 11 milliardene som selskapet har planlagt å bruke på investeringer i år har man så langt brukt 2,21 milliarder (egeninvesteringer, ikke medregnet oppkjøp).

Utover investeringer i egne felt og virksomhet, gikk det med 71 millioner dollar til å kjøpe Chevrons andel av Rosebank-prosjektet på britisk sokkel, 535 millioner dollar for å kjøpe tradingselskapet Danske Commodities og 135 millioner dollar i en auksjon for å få lisens til å bygge ut havvind utenfor Massachusetts i USA.

Selskapet skriver at underliggende drifts- og administrasjonskostnader gikk "noe opp", hovedsakelig grunnet oppstart av nye felt.

Det var i den norske virksomheten at det kom inn nye felt som bidro til dette.

I den internasjonale virksomheten økte driftskostnadene ifølge Equinor på grunn av endringer i porteføljen av felt, men letekostnadene økte også på grunn av økte bore- og utviklingskostnader.

Samlet sett gikk drifts- og administrasjonskostnadene fra 2,70 til 2,64 milliarder dollar i første kvartal mot samme periode i fjor.

Les også

Feltet har levert 1.500 milliarder på 43 år: Nå pensjoneres Statfjord A

Les også

Lisenshandel kan løse oljefloke i Nordsjøen

Les også

Oljeskuffelse på Gjøkåsen Deep

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Resultatfall for Equinor etter lavere priser

  2. Svakere enn ventet fra Equinor i tredje kvartal

  3. Coronasmell for Equinor i første kvartal

  4. Annonsørinnhold

  5. Smell for Equinor

  6. Equinor-toppen om svake tall: – Oljeandelen var uvanlig lav