Laveste oljepris på 17 år: – En atombombe for oljemarkedene

Oljeprisen har falt til 26 dollar, det laveste på 17 år. Rystad Energy tror priskrigen og overkapasiteten fortsetter. – Det vi ser her er praktisk talt det samme som en atombombe i oljemarkedene, sier Rystad-analytiker Louise Dickson.

Illustrasjonsbilde: En oljetanker ved havnen i Qingdao i Kina.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Torsdag handlet nordsjøoljen Brent ned i 26 dollar fatet, det laveste nivået siden 2003, ifølge tall fra Infront.

Oljeprisen har dumpet ned på dette nivået etter at coronaviruset har senket utsiktene til oljeetterspørselen, samtidig som Russland og Opec er i en priskrig og vil jekke opp produksjonen.

Rystad Energy tror ikke Russland og Opec blir enige om å dempe produksjonen. Selskapet sier at Opec og Russland har en ekstra kapasitet på to millioner fat per dag, eller tre millioner fat per dag hvis Libyas produksjon kommer på plass igjen. Dermed vil priskrigen fortsette, tror Rystad.

– Det vi ser her er praktisk talt det samme som en atombombe i oljemarkedene, sier Rystad Energy-analytiker Louise Dickson ifølge en melding.

Prisene faller på flydrivstoff, bensin, skipsdrivstoff, petrokjemiske produkter og olje til kraftproduksjon. Rystad Energy sier at den svake verdensøkonomien ikke var klar for coronaviruset.

– Det er derfor vi ser økende panikk i markedene, sier, sier Dickson.

– Vi vet ikke når coronaeffekten vil avta – i verste fall vil markedene måtte slite med viruset vel inn i 2021, sier hun.

– Begynner å oppdage ubalansen

Nå er oljeprisen til og med lavere enn på bunnen etter det smertefulle prisfallet mellom 2014 og 2016. Dette har sendt den norske kronen til enda nye bunner. Euroen handlet på sitt dyreste nivå noensinne på 11,77 kroner og dollaren til 10,80 kroner etter prisfallet.

– Det at Brent er under 30 dollar og flørter med 25 bekrefter at markedet begynner å oppdage den store ubalansen mellom tilbud og etterspørsel, sier Dickson.

– For hver dag som går ser det ut til å være nok en fall-lem under oljeprisene, sier hun.

Les også

Laveste oljepris siden 2003 sender kronen til bunns

For lite lagerkapasitet

Rystad venter at prisene vil holde seg lave til produksjon begynner å bli stengt ned. Rystad sier at det ikke er nok lagerkapasitet til det enorme overskuddet på over 10 millioner fat per dag som er ventet. Verden bruker opp mot 100 millioner fat per dag, og har ikke uendelig lagerkapasitet.

– Vi mener at det teoretiske overskuddet på mer enn 10 millioner fat per dag i andre kvartal i praksis ikke er mulig, fordi det ville bidra til lagerbygging på nesten én milliard fat på bare ett kvartal, som ville overgå hele lagerkapasiteten globalt, sier Dickson.

– Konsekvensen ville være at oljeproduksjon vil måtte begrenses gjennom lavere oljepriser på steder som går tomme for fysisk lagringskapasitet, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Oljeproduksjon
 3. Oljeprisen
 4. Rystad Energy
 5. Saudi-Arabia
 6. Russland
 7. Priskrig

Flere artikler

 1. Mandag stupte oljeprisen under null. Om 30 dager kan det skje igjen

 2. Oslo Børs falt etter oljepriskollaps

 3. Rekordmåned for USA-oljen etter kollaps i april

 4. Priskrig, kollaps og den lange veien tilbake: Dette preget oljemarkedet i året som gikk

 5. Analytiker ser risiko for oljepris ned mot null: – Vi er på vei dit for øyeblikket