INN I SOLNEDGANGEN? Norsk olje, her representert ved Johan Sverdrup-feltet.

Carina Johansen

Kronikk: Norge bør heie på «oljå»

Den polariserte norske oljedebatten gjør grønn omstilling mer krevende enn nødvendig. Fremfor å kjefte bør vi takke oljebransjen for alt den har gitt oss.

 • John-Harry R. Edvardsen og Eva Helen Rognskog
  Henholdsvis adm.dir og forretningsutviklingsdirektør i teknologiselskapet Satpos.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Frontene har igjen hardnet til etter den statlige oljepakken i kjølvannet av coronapandemien.

Der klimaaktivistene og oljesektoren for få måneder siden snakket sammen om løsninger, virker det nå som om skyttergrav-retorikken er tilbake. Er du for olje, er du mot grønn omstilling. Er du opptatt av klimaendringene, er du mot oljesektoren.

Temperaturen er høy på begge sider av debatten. Dugnadsånden virker blåst bort og mediene og populistpolitikere gjør sitt beste for å bære ved til bålet fremfor å bidra til å fremme konstruktive tanker og nye løsninger.

Nylig skrev sjefredaktør Gard L. Michalsen i E24 at «norsk oljepolitikk er som å bære havre til en døende hest».

Han mener norske politikere ser seg i bakspeilet, fremfor å satse mer på fornybar energi og grønn omstilling.

Som om det er umulig å vurdere nye muligheter i oljesektoren uten å tenke fornybar energi.

Les E24-kommentaren som denne kronikken er et svar på

I dagens debattklima er det neppe politisk korrekt, ja nesten litt skummelt, å hevde at vi alle bør se oss mer, ikke mindre, i bakspeilet. I vår leting etter fremtiden må vi ta med oss kunnskapen fra fortiden.

Lite visste vi ved inngangen til 1960-årene hvor betydningsfull petroleumsnæringen skulle bli for Norge. I februar 1958 skrev Norges Geologiske Undersøkelse følgende i et brev til.

Utenriksdepartementet: «Man kan se bort fra mulighetene for at det skulle finnes kull, olje eller svovel på kontinentalsokkelen langs den norske kyst».

Litt avhengig av hvordan man regner er i dag et sted mellom 170-225 000 mennesker direkte eller indirekte sysselsatt i sektoren. Industrien er landets absolutt viktigste i både inntekter til fellesskapet vårt og andel av total verdiskapning.

Den har vært en garantist for oppbyggingen av velferdsstaten vi aller setter så stor pris på.

Den er årsaken til at regjeringen i disse dager kan bevilge flere hundre milliarder kroner til ulike redningspakker for å sikre en mykest mulig landing etter coronakrisen.

Til å være så nær døden som sjefredaktøren i E24 hevder, jobber hesten jammen hardt.

Viktigere enn krangle om havre og døende hester er det likevel å innse at oljeindustrien kommer til å spille en viktig rolle også i fremtiden. Vår påstand er at få industrier vil bety mer for det grønne skiftet enn de fleste andre næringer i Norge.

Vi i Satpos er selv et ørlite eksempel på det. Vi har siden 1997 vokst i tett samarbeid med olje- og gassnæringen. Sammen med våre kunder har vi utviklet posisjonering- og sensorteknologi som kan operere i de våteste og villeste værområder i verden.

Børskommentar: Jo da, Sætre: Equinor kommer til å bli delt (+)

Sammen med våre kunder har vi utviklet produkter som krever mindre energi, og gir mer funksjonalitet. Sammen har vi bygd opp kunnskap som bidrar til å gjøre nye næringer mer bærekraftige.

Og det finnes et utall selskaper som oss. Selskaper som står på skuldrene til Norges olje- og gassindustri, og som nå bruker kunnskapen herfra til å ta steget inn i det grønne skiftet. De jobber med elektrifisering, havvind, batteriutvikling og en rekke andre «grønne» industrier.

Vi vet nå at dersom verden skal oppnå målene satt i Paris-avtalen må minst to tredeler av verdens fossile reserver bli liggende i bakken. FNs klimapanel har av den grunn bedt om 90 prosent oljekutt innen 2050. Vi heier på de målene, og er like utålmodige som de fleste andre.

Like fullt må vi ta til oss at uten teknologi og kunnskap opparbeidet gjennom oljealderen, hadde Norge hatt et mye dårligere utgangspunkt for vår grønne omstilling.

Havet vil nemlig være Norges viktigste inntektskilde også etter oljen. Da er det jo kjekt at vi har kunnskap om hva som kreves av utstyr og arbeidere der ute i de piskende bølgende eller på havets bunn.

Oljeindustrien er vant med høststormer, og kan helt sikkert slåss for seg selv, men debattnivået er nå så krevende at det gjør klimaarbeidet enda vanskeligere enn nødvendig.

Klima og olje er ikke som olje og vann. De to kan forenes. For Norge er faktiskoljekunnskapen avgjørende i arbeidet med å bli mer klimavennlig.

Derfor bør vi heie på «oljå».

Her kan du lese mer om

 1. Omstilling
 2. Coronaviruset
 3. Oljepolitikk
 4. Energi
 5. FNs klimapanel
 6. Fornybar energi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Solenergibransjen etterlyser omstilling: – På tide at Norge får øynene opp for sol

 2. Utvalg vil ha flere strømkabler til Europa

 3. Ingen tro på «grønn» norsk oljepakke: -Helt bakvendt

 4. Annonsørinnhold

 5. Danmark sikrer nederlandsk milliard til hydrogen

 6. Ber om store endringer i olje-bistand