Droneangrepet kan gi oljeprishopp: Halve produksjonen er stanset i Saudi-Arabia

USA gir Iran skylden for «et enestående angrep på verdens energiforsyning». Analytikere tror oljeprisen kan snuse på 80-tallet etter nattens droneangrep, som nå struper oljeproduksjonen til Saudi-Arabia.

MARWAN NAAMANI / AFP
Publisert:,

Etter at verdens største oljeprosesseringsanlegg ble angrepet av droner natt til lørdag, er produksjonen ved to anlegg i Abwaia og Khurais midlertidig stengt, opplyser energiministeren, prins Abdulaziz bin Salman.

Disse anleggene produserer om lag 5,7 millioner fat olje, som utgjør halvparten av den totale oljeproduksjonen til Saudi-Arabia – og fem prosent av verdens globale oljeproduksjon.

Analytikere venter oljeprishopp når handelen åpner etter helgen. Søndag falt det saudiarabiske aksjemarkedet markant.

Houthi-opprørerne i Jemen har tatt på seg skylden for angrepene. De hevdet i natt at de sendte ti droner for å angripe oljeanleggene som hevn for Saudi-Arabias krigføring mot Houthiene i Jemen siden 2015.

USA ber alle land fordømme Iran

Men USA, som fordømmer oljeangrepet på det sterkeste, hevder det er Iran som står bak.

– Tross oppfordringer om å deeskalere, har Iran nå lansert et enestående angrep på verdens energiforsyning. Det finnes intet bevis for at angrepene kom fra Jemen, tvitret utenriksminister Mike Pompeo i natt.

Han oppfordrer nå alle nasjoner om å «gå tydelig ut i offentligheten og fordømme Irans angrep», ifølge Bloomberg.

Det hvite hus opplyser at Donald Trump var i telefonsamtale med kronprisen til Saudi-Arabia i natt, hvor presidenten tilbød USAs bistand for å sikre at kongedømmet kan forsvare sine interesser.

– USA vil jobbe med våre samarbeidspartnere og allierte for å forsikre at energimarkedene forblir godt forsynte, og at Iran blir holdt ansvarlig for sin aggresjon, fortsetter Pompeo.

– Kan se oljepris på 80 dollar

Også Saudi-Arabia varsler hevn for droneangrepene, men har så langt ikke pekt ut Iran, i motsetning til USA. Det er foreløpig uklart hva slags bevis amerikanerne sitter på.

De globale markedene holder stengt i helgen, men oljeprisen vil etter alt å dømme påvirkes av droneangrepet. Brentolje fikk sluttnotering på 60,12 dollar fatet fredag.

Ifølge analytikere i S&P Global Platts Analytics er produksjonsnedgangen i Saudi-Arabia såpass stor at prisen kan skyte helt opp i 80 dollar fatet.

– Prisene vil trolig legge seg på det høye 70-tallet, om ikke enda høyere, skrev analytikerne i et notat lørdag.

Hvor mye oljeprisen påvirkes vil ikke bare handle om antallet fat som forsvinner som en direkte følge av angrepene, men ikke minst hvor store geopolitiske spenninger som nå utløses i regionen, påpeker analytikerne.

Her kan du lese mer om