Tapene forverres for tysk energikjempe

Russlands kutt i gassleveransene forverrer situasjonen for Fortums tyske datterselskap Uniper. Tapene og usikkerheten har økt betydelig og raskt, ifølge Fortum, som forhandler om mer statlig hjelp.

Uniper-sjef Klaus-Dieter Maubach.
Publisert:

Det kommer frem i en melding fra Fortum onsdag. Fortum er Unipers største eier.

Uniper meldte nylig at selskapet taper nesten en milliard kroner for dagen. Selskapet må kjøpe inn dyr gass i markedet til kundene sine fordi Russland ikke leverer gass til selskapet etter sine kontrakter.

I juli ble Fortum, Uniper og den tyske staten enige om en stabiliseringspakke. Nå har situasjonen blitt verre, melder Fortum.

«Siden stabiliseringsavtalen ble signert har den europeiske energikrisen forverret seg ytterligere, siden det ikke blir levert noe russisk gassvolum gjennom Nord Stream 1, og både gass- og kraftprisene har vært ekstremt høye og ustabile», skriver Fortum.

«Siden juli har Unipers finansielle tap på grunn av høye innkjøpspriser og usikkerhet rundt selskapets fremtid økt raskt og betydelig», skriver Fortum.

Selskapet oppgir ikke hvor mye Uniper taper nå.

Les på E24+

Slik traff strømkrisen Norge

Fortsetter diskusjonene

«Det må tas hensyn til den forverrede driftssituasjonen og Unipers finansielle situasjon mens Fortum, den tyske regjeringen og Uniper fortsetter sine diskusjoner om en langsiktig løsning for Uniper», skriver Fortum.

Uniper har tidligere meldt at selskapet har benyttet seg av hele rammen på ni milliarder euro i en kredittfasilitet med den statlige tyske banken KfW, og selskapet har bedt om å få økt rammen med fire milliarder euro.

Les på E24+

Vi har nok bare sett toppen av kraftkrise-isfjellet

Uniper-sjef Klaus-Dieter Maubach sa nylig i en melding at selskapet er en viktig gassleverandør til lokale energiselskaper og industriselskaper i Tyskland.

– Vi jobber i full fart med den tyske regjeringen med en varig løsning på denne nødsituasjonen, siden Uniper ellers ikke vil kunne oppfylle sin systemkritiske funksjon for Tyskland og Europa, sa Maubach.

Samtalene mellom staten og selskapene fortsetter inntil videre, ifølge Fortum. Eventuelle nye kriseløsninger må godkjennes av EU-kommisjonen og selskapets aksjonærer.

«På grunn av økt usikkerhet om driftssituasjonen ser partene også på alternative løsninger», skriver Fortum i meldingen.

Les også

Energikrisen rammer tysk energikjempe: Taper nær én milliard kroner per dag

Les også

Kraftkjempen Fortum får statlig finansiering

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om