DNB Markets kutter i oljeprisforventningene

DNB sier de forholder seg positive, men senker forventningen til oljeprisen til 70 dollar fatet for 2019.

NEDJUSTERER OLJE-ANSLAG: DNB Markets anslår at oljemarkedet vil stramme seg til og løfte oljeprisen fra dagens nivå på rundt 61 dollar fatet senere i år. Meglerhuset har imidlertid nedjustert anslaget for gjennomsnittlig oljepris for i år til 70 dollar fatet, fra tidligere 75 dollar fatet.

Foto: Stuart Conway AFP
 • Marius Lorentzen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

– Oljemarkedet ligger an til å bli dominert av en mye strammere markedsbalanse i 2019, sammenlignet med andre halvår 2018 i kjølvannet av produksjonskuttene til Opec+.

Det skriver DNB Markets-analytiker Helge André Martinsen i sin ferske oljemarkedsrapport, som har fått tittelen «Back in black».

Meglerhuset har tidligere ventet en oljepris på 75 dollar per fat i år, men den er nå nedjustert til 70. For 2020 skrur de ned forventningen fra 80 til 75 dollar per fat.

Konklusjonen kommer i kjølvannet av et solid oljeprisfall i slutten av 2018. I starten av oktober hadde nordsjøoljen Brent nådd et nivå på 86 dollar fatet, men ved årsslutt var den på 54 dollar fatet.

I skrivende stund ligger prisen på 61,60 dollar fatet, en oppgang på drøye 14 prosent så langt i år.

DNB forklarer høstens prisfall med betydelig økt oljeproduksjon og økende bekymringer for etterspørselen. I tillegg har spekulanters veddemål om retningen på oljeprisen hatt en dempende effekt, ifølge meglerhuset.

– Vi tror oljeprisene vil fortsette på en trend oppover i 2019, etter hvert som de fundamentale forholdene forbedres, skriver DNB Markets.

Les også: Dette kan bevege oljeprisen i 2019

Negativ balanse

Meglerhuset regner med en etterspørselsvekst i 2019 på 1,1 million fat per dag, og en tilbudsvekst utenfor Opec-landene på 1,5 millioner fat.

Ettersom Opec+ (Opec, pluss blant andre Russland) skal kutte, så vil dette oppveie for annen produksjonsvekst og gi en negativ balanse i 2019 på 200.000 fat per dag, forventer meglerhuset.

Forventningene om at etterspørselen skal holde seg høy baserer seg på et syn om at aktiviteten i både Kina og Europa vil forbedre seg i andre halvdel av året, slik at global vekst holder seg oppe på 3,5 prosent i år, 0,1 prosentpoeng lavere enn i 2018.

Les også

Analytikere kutter oljeprisanslagene for 2019

Andre nedjusterer også

Forventningene fra DNB Markets er i tråd med forventningene til flere oljeanalytikere E24 snakket med i forrige uke.

Blant annet forventer Nordea Markets en oljepris på 65 dollar fatet, nedjustert fra 72 dollar fatet.

– Bakgrunnen går på de faktorene vi har sett på slutten av fjoråret og hvordan vi starter 2019. Vi tror på at Saudi-Arabia og resten av Opec-landene kommer til å forholde seg til de kuttene de ble enige om i desember, og vi tror også at den retorikken som kommer fra Saudi-Arabia tyder på at de er villige til å strekke seg langt for å stramme til markedsbalansen, sa senioranalytiker Jørgen Buaset i Nordea Markets torsdag.

SEB kutter sitt anslag fra 85 til 65 dollar fatet, mens Swedbank tror oljeprisen vil ligge på cirka 60 dollar i år.

Kan ha undervurdert Iran-fall

DNB Markets påpeker også at Det internasjonale energibyrået IEA kan ha undervurdert nedgangen i Irans produksjon i kjølvannet av nye sanksjoner fra USA.

– IEA har anslått at Irans oljeproduksjon falt med 1,0 millioner fat per dag i desember sammenlignet med første halvdel av 2018, men data fra cFlow og Platts antyder at Irans oljeeksport falt med 1,6 millioner fat per dag den måneden sammenlignet med første halvdel av året, skriver meglerhuset.

– Generelt tror vi det er lettere å måle eksport enn produksjon i perioder med høy volatilitet. Derfor har vi større tillit til eksportdataene fra cFlow og Platts enn til IEAs produksjonsdata, skriver DNB Markets.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Analytikere kutter oljeprisanslagene for 2019

 2. Oljeprisen nær 70 dollar fatet: – Sannsynlig at prisen vil gå enda høyere

 3. Store sprik i oljepris-anslagene for 2020

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Handelskonflikt nærmer seg løsning. Oljeprisen stiger.

 6. Dette kan bevege oljeprisen i 2019