Analytiker om oppgang i oljeprisen: – Syria er ikke det viktigste akkurat nå

Uroen i Syria er ikke hovedårsaken til at oljeprisen har steget til sitt høyeste nivå siden begynnelsen av mars, men det er verdt å holde et øye med situasjon, sier analytiker.

ANGREP SYRISK FLYBASE: Amerikanske raketter ga oljeprisen et lite hopp, men det er andre faktorer som er hoved-driverne bak de siste ukenes prisoppgang.
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

Natt til fredag skjøt oljeprisen i været etter meldingene om at USA hadde sendt raketter mot en syrisk flybase. Rett før klokken 05.00 var spotprisen for brent på 56,04 dollar per fat, dette var første gang siden 7. mars at prisen bikket 56 dollar fatet.

– Syria er viktig, men ikke det viktigste for høyere oljepris akkurat nå, skriver sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, i en oppdatering mandag.

Ifølge Schieldrop har utviklingen vært jevn siden oljeprisen var på sitt laveste nivå så langt i år 22. mars, og at man ikke skal legge for mye vekt på hendelsen i Syria.

– Det er imidlertid klart at utviklingen i Syria bør prises inn som en ekstra risikopremie for oljeprisen fremover, spesielt nå som oljelagrene reduseres og markedet ikke lenger er i stort overskudd, skriver han.

Klar trend

Siden oljeprisen bunnet ut på årets laveste notering så langt i slutten av mars, har prisen steget cirka 10 prosent.

– Oljelagrene er fortsatt høye, men de reduseres og vil etter vårt syn fortsette å gjøre det resten av året. Plutselig begynner risiko å bety noe igjen, skriver Schieldrop.

– Enn så lenge er det ikke priset inn noen særlig risikopremie som følge av utviklingen i Syria, for at det skal kunne skje må situasjonen eskalere mer, og det må bli mer synlige forstyrrelser for forsyningene i Midtøsten, skriver han.

PRISHOPP: Natt til fredag forrige uke steg oljeprisen da det ble kjent at USA hadde gått til angrep på en syrisk flybase.

Oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt mener også at årsaken til den jevne økningen for oljeprisen de siste ukene kommer som følge av flere faktorer. Hun trekker blant annet frem den uklare situasjonen hos Opec-landene Libya og Nigeria.

– Vi ser at de har hatt store problemer i det siste og spesielt Libya svinger fryktelig mye, og det er umulig å forutse hvordan produksjonen vil bli, sier Saltvedt.

Både Libya og Nigeria er fritatt fra Opecs kollektive kuttavtale, og de kan dermed i teorien pumpe så mye olje de vil ut i markedet. Begge landene økte sin produksjon i fjor høst, men har ikke vært i stand til å fortsette utviklingen. Istedenfor har det gått motsatt vei.

– Libya tilbake til start

Forrige uke ble det klart at Libyas Sharara-felt ble stoppet, bare en uke etter de hadde gjenåpnet produksjonen på feltet, og det nasjonale oljeselskapet erklærte stans i all eksport. Dette skjedde bare én uke etter at eksporten ble stoppet som følge av brudd på en rørledning.

– Libyas oljeproduksjon er tilbake til start, sier Giovanni Staunovo, analytiker i UBS Group til Bloomberg.

Les også

Investeringene i amerikansk oljeskifer økte med 72 prosent

I Nigeria falt oljeproduksjonen med 400.000 fat per dag fra februar til mars som følge av vedlikehold.

Saltvedt trekker også frem andre nyheter som nå er med på å holde oljeprisen oppe, blant annet at Russlands energiminister har indikert at de kan være interesserte i å forlenge kuttavtalen til å gjelde også for andre halvår. Dersom Russland skulle bli med på å forlenge kuttene, vil det øke sannsynligheten for at Opec-landene også kan komme til enighet.

I tillegg har man de siste ukene sett at produktlagrene har begynt å falle i takt med at raffineriene er ferdige med vedlikehold, og det ventes at råoljelagrene vil følge etter.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass

Flere artikler

  1. Oljeanalytiker før Opec-møte mandag: Kan sende oljeprisen godt over 50 dollar fatet

  2. Analytiker har ingen tro på Opecs videre kutt-påstander

  3. DNB om sjansen for høyere oljepris: – Det er veldig mye skepsis der ute

  4. Olje-hedgefond rammet av oljeprisfallet

  5. Betalt innhold

    – OPEC enige om tak på oljeproduksjonen i Nigeria