Lavere resultat enn ventet fra Aker BP: Selskapet øker letebudsjettet med 600 mill.

Nye lisenser og et funn på Frosk-prospektet gjør at Aker BP skrur opp letebudsjettet sitt for 2018. Selskapet tjente i andre kvartal gode penger på en oppgang i oljeprisen.

Karl Johnny Hersvik, konsernsjef i Aker BP. Arkivbilde.

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Aker BP leverte et resultat på 136 millioner dollar etter skatt, mot et overskudd på 50 millioner dollar i samme periode i fjor.

Etter et første kvartal der Aker BP mer enn doblet resultat etter skatt til 161 millioner dollar, ventet analytikerne en relativt stabil utvikling i andre kvartal, og et resultat etter skatt på 162 millioner dollar.

Ifølge konsensustall fra TDN/SME var det ventet en omsetning på 1,0 milliard dollar og et brutto driftsresultat (EBITDA) på 777 millioner.

Da Aker BP slapp kvartalsrapporten fredag morgen viser fasit at omsetningen endte på 975 millioner dollar, en økning fra 595 millioner ett år tidligere. Brutto driftsresultat (EBITDA) økte fra 395 millioner til 735 millioner dollar.

Akre BPs skatteregning begynner også å vokse betydelig. Mens selskapets skatt endte på 536 millioner dollar for hele 2017, endte skatten på 658 millioner dollar bare i første halvår i år. Det tilsvarer 5,3 milliarder kroner til statskassen.

Leter mer og plugger raskere enn ventet

I kvartalsrapporten varsler selskapet at de skrur opp årets estimerte letebudsjett fra rundt 350 til 425 millioner dollar, en økning tilsvarende 600 millioner kroner.

Til sammenligning hadde selskapet et estimert letebudsjett på 280 til 300 millioner dollar i fjor, og endte med å bruke 262 millioner dollar.

Økningen i budsjettet skyldes endringer i leteprogrammet som selskapet annonserte under presentasjonen av resultatene for første kvartal. Etter at selskapet gjorde et funn på Frosk-prospektet ved Alvheim-feltet i Nordsjøen i første kvartal, fremskyndet de en del boring som skulle skje neste år til i år.

I årets program blir det dermed to brønner til ved Frosk (kalt Rumpetroll og Froskelår), samt en letebrønn ved Johan Sverdrup-feltet som ble tildelt i lisenstildelingen i januar. Alle tre brønnene skal etter planen bores i fjerde kvartal.

I 2019 ønsker Aker BP også å gjennomføre en produksjonstest på Frosk for å avklare hvilket utvinningskonsept som fungerer best.

Aker BP boret en letebrønn i kvartalet i det såkalte Svanefjell-prospektet i lisens PL 659 i Barentshavet. Brønnen viste seg «bare» å inneholde litt gass, og ikke noe olje.

Samtidig som letebudsjettet skrus opp, skrus budsjettet for såkalt decommissioning ned (demontering og fjerning) fra 350 til 250 millioner dollar.

Selskapet skriver at arbeidet med å plugge og forlate gamle brønner på Valhall-feltet ligger foran skjema, og at riggen som utfører dette arbeidet vil bli satt til å drive produksjonsboring fra fjerde kvartal.

Utbyttet holdes uendret på 0,3124 dollar per aksje, og vil bli utbetalt i august. Aker BP skriver at planen fortsatt er å holde utbytte uendret gjennom 2018, og at man planlegger å øke utbyttene med 100 millioner dollar årlig fremover.

Les også

Aker BP og Aker Solutions inngår ny allianse for modifikasjonsprosjekter

Ganske stabil produksjon

Selskapet slapp produksjonstallene sine for kvartalet 5. juli, så der kom det ingen overraskelser fredag. Rapporten viste en marginal nedgang i produksjonen fra 158.600 fat per dag i første kvartal til 157.800 fat per dag i andre.

I første halvår produserte Aker BP i snitt 158.000 fat per dag, og de regner fortsatt med en produksjon for hele året som ender på mellom 155.000 og 160.000 fat per dag i snitt.

Produksjonen ved Alvheim, Ivar Aasen, Valhall og Volund var marginalt lavere, mens produksjonen fra Skarv økte. I sistnevnte har Aker BP hatt tekniske problemer med juletrærne i subsea-systemet siden fjerde kvartal i fjor, men nå er altså produksjonen på vei opp igjen.

I rapporten skriver selskapet at de i løpet av kvartalet reparerte en brønn og satte den i produksjon, mens juletreet i den andre brønnen ble hentet opp for reparasjoner og analyse. Skarv hadde også problemer med gassinjeksjonssystemet, men selskapet skriver at dette skal ha hatt liten effekt på produksjonen på grunn av raske reparasjoner.

Produksjonseffektiviteten på Skarv-feltet endte på 88 prosent i kvartalet.

Produksjonen hadde i kvartalet en kostnad på 11,4 dollar per fat produsert, opp fra 9,3 dollar per fat på samme tid i fjor. I mellomtiden har imidlertid Aker BP overtatt Hess Norge sin virksomhet og produksjon.

Produksjonskostnaden i første halvår ligger på 11,8 dollar per fat, mot selskapets estimat på rundt 12 dollar for hele 2018.

Les også

– Ingen tvil om at det er viktig å vinne nye jobber

Les også

Aker Solutions holder på vekstguidingen

Les også

Tildeler nye lisenser i 24. konsesjonsrunde

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

 1. Aker BP melder om utgifter og nedskrivninger på 856 mill.

 2. Denne «felt-oppussingen» kan sikre Kværner ny plattformkontrakt

 3. Betalt innhold

  Aker BP med milliardkjøp på norsk sokkel

 4. Annonsørinnhold

 5. Aker BP setter oljerekord med Sverdrup

 6. Betalt innhold

  Rød bunnlinje for Røkke-styrte Aker BP