Ekspert etter tungt oljeprisfall: – Overrasker oss gang på gang

Oljeprisen på laveste nivå siden november. Nordeas sjefanalytiker mener de amerikanske oljeprodusentene er mer rustet for prisfall enn det markedet hadde trodd. 

NEDTUR: Oljeprisen har falt til de laveste nivåene på over fem måneder. Torsdag kveld ble oljeprisen solgt for 48,25 dollar fatet.
 • Ida Bing
Publisert: Publisert:

Torsdag ettermiddag fikk oljeprisen et brått fall. Prisen for et fat nordsjøolje falt til under 50 dollar, som er det sterkeste fallet på fem måneder, siden 30. november.

Klokken 20.45 har oljeprisen falt 4,57 prosent gjennom dagen, og selges nå for 48,25 dollar fatet.

– Det som er utfordringen for oljemarkedet er den amerikanske skiferoljen. Den overrasker oss gang på gang, og er mer effektiv og mer resistent for lavere priser enn det vi hadde trodd, sier Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt.

Amerikanerne viser styrke

Forklaringen mener Saltvedt ligger i at markedet nå er svært bekymret, og at amerikanske oljeprodusenter viser seg mer rustet til prisfallene enn ventet.
Oljeanalytikeren peker på at flere finansielle aktører selger oljen fordi de er bekymret for at den kommende verdien ikke blir så høy som først ventet.

Samtidig som Opec har kuttet, har den amerikanske oljeproduksjonen skutt voldsomt fart.

– Kutt i kostnadene, og effektivisering av produksjon hos de amerikanske oljegigantene, gjør at amerikanerne kommer tilbake med mer styrke enn mange hadde trodd. Her er det også snakk om ny teknologi, som sikrer en større produksjon, forklarer hun. , sier Saltvedt .

Den månedlige rapporten fra EIA, som viser til drill-aktivitet i det amerikanske oljemarkedet, avslører at mange brønner nå står klare til å starte produksjon.

Derfor mener Saltvedt at vi ikke har sett den fulle effekten ennå.

Større produksjon enn ventet

Fall i oljeprisen viser til perioder hvor produksjonen er skrudd ned. I vintersesongen har raffineriene lavere kjøring, og etterspør mindre råvareolje.

Om våren bruker markedet mindre olje, sammenlignet med «kjøresesongen» om sommeren hvor mange amerikanere og europeere reiser på ferie, forklarer Saltvedt.

Dermed skrur raffineriene opp oljeproduksjonen, mens råvarelagrene faller.

Det markedet nå frykter er at det ser ut som produksjonen har økt mer enn vanlig, ifølge Saltvedt.

– Det som egentlig burde skje var at lagrene burde ha falt. Man ser rett og slett ikke de tegnene man burde ha sett, sier hun.

ER SPENT: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets Nordea Markets peker på at amerikanske oljeprodusenter viser seg sterke mot fallet i oljeprisen.

Må overbevise markedene

Oljekartellet Opec møtes 25. mai for sitt årlige møte. Det tror Nordeas analytiker ender med nye kutt.

– Det er de nesten nødt til. Hvis de ikke kommer til enighet kan det komme et kollaps i oljeprisen, og nærme seg nivået det var på før de innførte kuttene, forklarer hun.

Kuttene er nært et historisk nivå, men likevel er ikke dette nok til å overbevise markedene, mener sjefanalytikeren. Og det blir en kjempeutfordring for Opec-landene.

– Blir kjempespennende

Hensikten er å få ned de enorme lagrene, nå som produsentene fortsetter å pumpe ut i markedene.

– Lagrene må ned, men det klarer de ikke for øyeblikket. Det var små tegn til endring, men vi ser nå at det er fryktelig vanskelig.

Investeringstakten som oljeselskapene trenger krever en viss stabilitet i prisen, og her ligger utfordringen, mener Saltvedt.

– Hva tenker du om utviklingen fremover?
– Det blir kjempespennende. Det er jo en stor forskjell på en pris på 45 og 55. Begynner prisen å nærme seg 55, eller helst 55 pluss, snakker vi om noe helt annet.

Les også

Oljeprisen under 50 dollar: Laveste pris på fem måneder

Les også

Saudi-Arabia eneeier av megaanlegg i Texas

Les også

Klar for årets lisensrunde: Søviknes fortsetter ekspansjonen i nord

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Thina Saltvedt
 3. Opec
 4. Oljebransjen

Flere artikler

 1. – Dette blir viktig

 2. Betalt innhold

  – Det kan bli tøft for norske selskaper med dagens oljepris

 3. – Jeg tror det var dråpen som fikk begeret til å renne over

 4. Nordea Markets drar ned oljeprisprognosene

 5. Skuldertrekk i markedet av IEA-rapport