Presset på Hydro øker: – Dette blir bare styggere og styggere

Presset på Hydro øker etter ny utslippsinnrømmelse. – Nå avhenger Hydros omdømme av at de klarer å vise til konkrete tiltak, sier miljøtopp.

FLERE UTSLIPP: Her er en rørledning som tilknytter vannrenseanlegget ved Alunorte-anlegget til Hydro i Brasil.

Foto: Ricardo Moraes Reuters
Publisert:

Natt til mandag vokste Brasil-verkebyllen til Hydro, i det selskapet nok en gang annonserte oppdagelsen av nye utslipp.

– Det bekrefter bare det inntrykket vi har hatt hele tiden, at Hydro ikke har hatt oversikt over situasjonen lokalt. Dette blir bare styggere og styggere for Hydro, sier fagsjef Runa Haug Khoury i Bellona til E24.

Det var 11. mars at Hydro først innrømmet ulovlige, kontrollerte utslipp av forurenset regnvann fra renseanlegget ved aluminaraffineriet Alunorte i Brasil.

To dager senere meldte selskapet at situasjonen var mer alvorlig enn først antatt: Det har blitt sluppet ut spillvann i kanalen utover regnvannet som først ble meldt, og Hydros foreløpige gransking fant også lut som hadde blandet seg med regnvannet fra fabrikkområdet.

Les også

Hydros Brasil-trøbbel forverres: Aksjen faller

– Det viktigste er åpenheten

Fagsjef Runa Haug Khoury i Bellona.

Foto: Daniel Sannum Lauten

Haug Khoury mener Hydros kommunikasjon utad har vært rotete, og underbygger at selskapet fortsatt mangler kontroll på situajsonen.

– Dette viser hvor lang tid den sentrale ledelsen må bruke for å å kartlegge hva som egentlig skjedde rundt flommen tilbake i februar, og omfanget av miljøskader i ettertid. Stadig ramler det nye sjeletter ut av skapet, sier Bellona-toppen.

Hun mener det er en selvfølge at en aktør som Hydro har like god kontroll på sine internasjonale anlegg, som de har på anlegg her i Norge.

– Det har de åpenbart ikke her. Det er særlig kritikkverdig fordi Alunorte-anlegget ligger på et sårbart område, sier Haug Khoury.

Hydro: – Vi ønsker å være åpne

Fremover må Hydro fortsetter å snu alle stener og viser full åpenhet, mener hun.

– Det viktigste er åpenheten. Det er veldig uheldig for Hydros omdømme at det stadig kommer opplysninger om nye miljøskader. Det er et omdømmetap som synliggjøres av julingen Hydro har fått på børsen, sier Haug Khoury.

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro er forelagt Bellona-refsen.

Han forsikrer at selskapet ønsker å være åpne om alt de vet, men påpeker at det også tar tid å få oversikt.

– Vi ønsker fakta på bordet og vi har derfor iverksatt en intern og en ekstern, uavhengig gjennomgang av hva som har skjedd. Samtidig ønsker vi å være åpne og transparente, og har gått derfor gått ut med informasjon vi har blitt kjent med – uten at vi på det tidspunktet har alle svarene, skriver Molland til E24.

– Dette er en balansegang frem mot 9. april, når de to undersøkelsene legger frem sine konklusjoner, fremholder han.

Les også

Funn av nye utslipp ved Hydro-anlegget i Brasil

– Neppe helsekost

– Nå avhenger Hydros omdømme av at de klarer å vise til konkrete tiltak, både i håndteringen av skadene, og ikke minst forebyggende tiltak for den videre driften, sier Bellona-toppen.

– Hvor alvorlig er egentlig dette, rent miljømessig?

– Det er noe vi fortsatt sitter og lurer på, noe som i seg selv er veldig uheldig. Men for å si det sånn: Det er neppe helsekost å få lut inn i drikkevannet, sier Bellona-toppen.

Hun forstår godt at den lokale konteksten er krevende for Hydro.

– Men dét er også noe Hydro kjente godt til da de gikk inn i området. Hydro skal vise lokalt samfunnsansvar. Det er bra at Hydro-sjefen nå sier unnskyld overfor lokalbefolkningen. Nå forventer vi at de følger opp den unnskyldningen med tiltak.

Les også

Hackerangrep i Norge kan ta strupetak på kalde briter

Les også

Dette taket senket Hydro-aksjen

Les også

Hydros Brasil-trøbbel forverres: Aksjen faller

Les også

Funn av nye utslipp ved Hydro-anlegget i Brasil

Her kan du lese mer om