Bensinprisen på sitt laveste siden mai

Bensinprisen har falt betydelig den siste tiden i takt med oljeprisfallet.

RIMELIGERE DRIVSTOFF: Å fylle bilen har ikke vært billigere siden mai i år.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
  • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Bensin- og dieselprisene fortsetter fallet i slutten av november. Tirsdag var den veiledende prisen fra Circle K på 16,27 kroner per liter, hvilket er det laveste siden midten av mai.

– Våre innkjøpspriser på bensin og diesel har falt betydelig siste måned. Mest av alt på bensin, der er nedgangen hele 65 øre på veiledende pris. Det er flere årsaker til at kostprisene på bensin har falt mye, blant annet fallet i oljepris men også tilbud og etterspørselssiden. Det er heller ikke uvanlig at kostprisene på bensin faller når den amerikanske kjøresesongen er over, skriver kommunikasjonssjef Knut Hansen i Circle K i en e-post til E24.

Til sammenligning var den veiledende prisen 18 øre høyere så sent som fredag, og siden toppen i 9. oktober har prisen på bensin falt med 87 øre noe som er over 5 prosent,

På samme tid i fjor var literprisen på bensin 15,50 kroner og diesel kostet 14,58 kroner.

Uklart hva som skjer fremover

Også dieselprisene har falt mye i det siste. Den veiledende prisen er nå på 16,06 kroner, et fall på 14 øre fra fredag, viser oversikten fra Circle K.

Les på E24+

Oljeprisfallets undervurderte forklaring: – Ekstremt viktig

I 2018 har det for det meste handlet om prisoppgang på drivstoff i Norge. Gang på gang har Circle K meldt om rekordhøye priser. iTromsø kunne i august melde om at 18 kroner literen for blyfri var blitt vanlig pris.

Hansen tør heller ikke spå om den siste tidens prisfall vil fortsette.

– Hvordan prisene vil utvikle seg fremover er vanskelig å si noe om, det avhenger av den internasjonale etterspørselen eller ferdigraffinerte produkter som bensin og diesel. Nå er vi på vei mot vintersesongen, der etterspørselen etter destillatprodukter som diesel og fyringsolje øker.

– Tilbud og etterspørsel er en av flere faktorer som påvirker innkjøpsprisene våre. Vi følger det internasjonale markedet for drivstoff tett, og vi beveger oss i takt med de daglige svingningene på innkjøpsprisene eller kostprisene om du vil, sier han.

Nye shippingkrav kan øke dieselprisen

Om litt over et års tid er det også grunn til å vente nye prisbyks på diesel, skal man tro Per Magnus Nysveen i Rystad Energy.

– Første halvdel av 2020 må vi vente oss høyere dieselpriser, kanskje opp mot en krone mer per liter, men det vil nok ikke vare mer enn et halvt til ett år, sa han til E24 mandag.

Bakteppet er nye shippingkrav som trer i kraft 1. januar 2020. De nye reglene krever at drivstoffet som skipene brenner skal bruke maks 0,5 prosent svovel. Grensen i dag er på 3,5 prosent. Det vil gi et stort behov for diesel.

Les også

Minste prisforskjell mellom bensin og diesel på syv år

Kraftig oljeprisfall

I oktober bikket oljeprisen 85 dollar fatet, et nivå den ikke hadde vært på siden 2014. I november har det imidlertid snudd, hvilket resulterte i at man kunne snakke om «Black Friday-rabatter» også i oljemarkedet, da prisen falt under 60 dollar fatet for første gang siden oktober i fjor.

Men som norske bileiere har opplevd flere ganger tidligere, vil ikke nødvendigvis lavere oljepris umiddelbart bety billigere bensin. Og selv om bensinprisen har falt over 5 prosent fra toppen, er prisen på Brentolje fra Nordsjøen nesten 30 prosent lavere enn i starten av oktober.

– Det er ikke direkte sammenheng mellom råoljepris i dollar og veiledende pris eller pumpepris i kroner – det er flere forhold som spiller inn, både prisen på råolje, tilbud i markedet, etterspørselen og dollarkursen. Ferdigraffinerte produkter som bensin og diesel handles i et internasjonalt marked, så selv om oljeprisen gjør et stup nedover, slår ikke det øyeblikkelig inn på innkjøpsprisen, sier Hansen.

Publisert:

Flere artikler

  1. Nær ny rekord for bensinprisen

  2. Billigste bensin på ni måneder

  3. Nytt bensinpriskutt: – Kan ikke huske et så stort prisfall i nyere tid

  4. Bensinprisen har ikke vært lavere på to år

  5. Ny rekordpris for bensin og diesel