Mener skiferrevolusjon demper orkanens kraft

Oljeprisen har trukket på skuldrene av orkanen Harveys herjinger. Én årsak kan være at oljen fra Mexicogolfen er blitt mindre viktig enn før.

LITEN REAKSJON: Orkaner i Mexicogolfen kan påvirke oljeprisene, men orkanen Harvey ga ikke så mye utslag. Dette er oljefeltet Mad Dog i Mexicogolfen under et reparasjonsprosjekt i 2012.
Publisert: Publisert:

Tidligere kunne orkaner som Ike og Gustav skape store overskrifter fordi de truet oljeproduksjonen i Mexicogolfen.

Men oljemarkedet har ikke brydd seg nevneverdig om Harveys herjinger i 2017, og oljeprisen har beveget seg lite.

Noen av årsakene kan være overkapasitet i oljemarkedet med mye olje på lager, samt at mange raffinerier er nedstengt etter stormen, slik at etterspørselen på råolje er dempet.

En annen årsak er at Mexicogolfen har blitt en mindre del av USAs oljeforsyning enn tidligere, mener analytikere.

– USAs skiferolje har gjort oss mye mindre avhengig av olje- og gassproduksjon fra golfen, sier analytiker Phil Flynn i Price Futures Group til Marketwatch.

Nordsjøoljen Brent har hele uken vaket i overkant av 50 dollar fatet.

Om lag en femtedel av oljeproduksjonen i golfen var tidligere denne uken nedstengt på grunn av Harvey, ifølge Bureau of Safety and Environmental Enforcement.

Mexicogolfen mindre viktig

Raffineriene langs Mexicogolfen er derimot like utsatt for uvær som før, noe som har løftet bensinprisene i USA, akkurat som ved tidligere orkaner.

Nedstengningene av en rekke raffinerier i Texas kan også ha bidratt til å dempe den amerikanske oljeprisen, siden det blir mindre etterspørsel etter råolje som raffineriene omdanner til produkter som bensin og diesel.

Oljen fra Mexicogolfen står nå for 17 prosent av produksjonen av råolje i USA, en andel som ifølge RBC Capital Markets var på rundt 40 prosent for et tiår siden, før skiferoljen tok av, skriver Marketwatch.

Skiferoljen står nå for nær halvparten av USAs oljeproduksjon, og mye av denne kapasiteten ligger på land og langt unna Mexicogolfen.

– Risikoen gjelder færre fat som andel av den totale produksjonen i USA, sier Michael Tran i RBC Markets.

LAVERE ANDEL: USAs oljeproduksjon har tatt seg opp kraftig, og det har gjort oljen fra Mexicogolfen mindre sentral enn tidligere.

Løftet oljeprisen

Høsten 2008 steg oljeprisen kraftig da orkanen Gustav herjet på Haiti og var på vei til Mexicogolfen, ifølge AP.

Etter at Gustavs herjinger så ut til å ha blåst over falt oljeprisen med nær 6 dollar til 109 dollar fatet, ifølge en annen AP-artikkel.

Da orkanen Ike blåste seg opp i september 2008 steg ikke oljeprisen like mye, men et pågående prisfall ble dempet. Dette var nemlig på et tidspunkt da oljeprisen allerede var fallende på grunn av den globale finanskrisen.

Les også

Harvey løfter bensinprisen

Orkanene Gustav og Ike førte til at produksjon på rundt en million fat per dag ble stengt ned. I 2012 gjorde orkanen Isaac det samme, ifølge EIA. Også gassproduksjon og raffinerier ble stengt, som i orkanen Harvey nå i 2017.

Orkanene Katrina og Rita i 2005 var enda verre, og stengte ned opp mot 1,5 millioner fat per dag av oljeproduksjonen.

Også da steg oljeprisen i påvente av stormene, ifølge denne Guardian-artikkelen fra den gang.

ØKER MYE: Oljeproduksjonen i Mexicogolfen stiger, men det gjør også produksjonen på land. Mexicogolfen vil trolig levere 1,9 millioner fat per dag i 2019, av en total produksjon som kan komme til å overstige 10 millioner fat per dag, tror EIA.

Løfter bensinprisene

Selv om oljeprisen har reagert lite på Harvey, har en rekke nedstengte raffinerier i Texas bidratt til å løfte bensinprisene i USA, i alle fall på kort sikt.

Mange av disse anleggene kan trolig komme i gang igjen raskt, etter at det ble gjort tiltak for å forsterke dem etter ødeleggelsene fra orkanen Katrina i 2005.

Les også

Uværet Harvey herjer med de amerikanske raffineriene

– USA er fortsatt veldig eksponert til Mexicogolfen i vår raffineringskapasitet, og dette er veldig vanskelig å endre, sier makrostrateg Richard Hastings i Seaport Global Securities til Marketwatch.

Fortsetter dette, kan det også påvirke bensinprisene i Europa, ifølge Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Les mer: Kan løfte bensinprisen

I fjor produserte feltene i golfen 1,6 millioner fat per dag, som var ny rekord. Produksjonen har økt til rundt 1,75 millioner fat per dag i år, og ventes å stige til 1,9 millioner fat per dag i 2019, ifølge EIA.

Skiferoljeproduksjonen gir et kraftig comeback for USA som oljeland, og landet kan nå hele 10 millioner fat per dag neste år, tror EIA. Det er i så fall mer enn produksjonsrekorden fra 1970 på noe under 10 millioner fat per dag.

Les mer: Harvey herjer med raffineriene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om