Meglerhus jekker opp oljeprisanslag

Sparebank1 Markets ser høyere oljepris enn tidligere. Dette kan komme flere av de norske selskapene innen olje- og oljeservice til gode.

MOT BEDRE TIDER? Sparebank1 Markets tror det vil bli behov for betydelig offshore-utvinning av olje de kommende årene.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Idet 2018 er godt i gang, er oljeprisen høyere enn på flere år. Opecs produksjonsbegrensninger ser ut til å fungere etter planen, med mindre fulle globale oljelagre som resultat.

Den fine farten i oljemarkedet bidrar til at Sparebank1 Markets nå tar opp sine oljeprisanslag for det inneværende og de kommende årene.

«Nøkkelårsakene til våre økte estimater er et høyere oljeprisnivå ved inngangen til 2018, etterspørselsestimater som nylig har blitt revidert opp, vi ser økende geopolitisk risiko (spesielt i Venezuela og Iran) og lagernivåene er fallende», skriver analytiker Teodor Sveen-Nilsen i en fersk oppdatering.

Meglerhuset venter nå en oljepris på 65 dollar i 2018 og 2019, så økende til 67 og 70 dollar per fat de påfølgende årene.

Estimatene er dermed revidert opp med henholdsvis seks, to, to og fire dollar per fat.

Spotprisen på et fat brentolje var ved inngangen til helgen i underkant av 69 dollar.

2014-nivåer i USA

Hovedrisikoen i estimatene, i tillegg til manglende etterlevelse fra Opec-landene, er sterkere utvikling enn ventet i skiferoljeproduksjonen.

Fremveksten av denne typen oljeproduksjon, som har kortere ledetid enn tradisjonell offshore-utvinning, har på mange måter endret dynamikken i oljemarkedet.

Tidligere denne uken kom det en oppdatering fra amerikanske myndigheter, som viste at den amerikanske oljeproduksjonen nå vokser i tilsvarende tempo som i 2014 – året da oljeprisene krasjet.

«Markedet bryr seg ikke om USAs skiferolje, men det burde det», skriver råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB i en kommentar.

Les også

Ekspertene: Slik vil oljeprisen gå i 2018

Han anslår en vekst i den amerikanske produksjonen på omtrent 1,32 millioner fat per dag fra desember i fjor til desember i år, hvilket kan komme i tillegg til en økning i amerikansk olje fra andre kilder enn skifer.

Bjarne Schieldrop i SEB.

Dette gir en gjennomsnittlig oljeproduksjon fra den andre siden av Atlanterhavet på 10,68 millioner fat per dag i 2018.

Jekker opp Statoil

Hos Sparebank1 Markets anslås det imidlertid at offshore og ukonvensjonelle kilder må levere rundt 17 millioner fat ekstra per dag i 2022, og det regnes som usannsynlig at dette kan dekkes av skiferolje alene.

De store internasjonale byråene anslår global etterspørselsvekst i 2018 på 1,5 millioner fat per dag, mens den absolutte etterspørselen revideres opp til 99,2 millioner fat i 2018 fra 98,9 millioner fat per dag i august i fjor.

Les også

Tror lykken snur for oljeselskapene i 2018: – De store kuttene er over

Dette peker igjen mot at det vil trengs betydelig utvikling av offshore-oljefelt de kommende årene.

Som et resultat jekker Sparebank 1 Markets opp sin anbefaling på flere selskaper innen olje- og oljeservice, deriblant Statoil. Det norske oljelokomotivet oppgraderes til «nøytral» fra «selg», mens kursmålet økes til 185 kroner per aksje fra 150.

Det åpnes videre for sterk gjeninnhenting innen subsea, samt gradvis bedring innen rigg. Den ventede utviklingen i seismikk er beskrevet i denne saken.

Sparebank 1 Markets favoritter fremover er Subsea 7, Northern Drilling, IPC og Spectrum.

Les også

Ser gryende optimisme i krisebransje

Les også

Mener oljeministeren har tråkket i miljø-salaten igjen

Les også

Analytikere spår rekordtall for Statoil

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Equinor

Flere artikler

  1. Oljeboomen kjøles ned i USA: Analytikere venter vekstbrems

  2. Tror oljeprisen kan nå 100 dollar de neste årene

  3. Storbank venter kraftig oljeprishopp de neste månedene

  4. Tror Iran-sanksjoner og Venezuela-kollaps vil sende oljeprisen videre opp

  5. Iran-uro gir høyeste oljepris på to år