Analytikere tror Marathon-kjøpet er strategisk viktig

Det norske-aksjen spratt opp på Børsen etter nyheten om milliardkjøpet av Marathon Oils norske virksomhet. Analytikere tror kjøpet er strategisk lurt.

GIR PRODUKSJONSHOPP: Ved å kjøpe Marathon Oils norske virksomhet, sikret Det norske seg en stor produksjon frem til Johan Sverdrup og Ivar Aasen kommer i gang. Her er Produksjons- og lagringsskipet Alvheim avbildet ved feltet med samme navn.

 • Tone Iren Sørheim
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Oljeselskapet Det norske meldte mandag morgen om flere store nyheter som har stor betydning for selskapet:

 • De skal kjøpe den norske virksomheten til Marathon Oil for 12,6 milliarder kroner.
 • De foreslår en garantert fortrinnsrettemisjon på 500 millioner dollar, tilsvarende rundt tre milliarder kroner.
 • De har sikret en lånefasilitet som skal sørge for betalingen av Marathon-kjøpet. I tillegg er de i ferd med å avslutte samtalene om en ny reservekreditt på 2,75 milliarder dollar. De to lånefasilitetene gis av de fire bankene BNP Paribas, DNB, Nordea og SEB.
Les også

Det norske-aksjen stiger på Marathon-kjøpet

Nyhetene fra Det norske kommer bare to uker etter at Aker-sjef Øyvind Eriksen i kvartalsrapporten skrev at en emisjon i Det norske «vil være uunngåelig før eller siden».

- Det norskes arbeid med å etablere finansiering for Johan Sverdrup-utviklingen er godt i gang, og målet er å ha en solid finansieringsstrategi på plass innen utgangen av året, sa Eriksen den 15. mai.

Kjell Inge Røkkes Aker er storaksjonær i Det norske, og Aker har forpliktet seg til å delta med 49,9 prosent av det nye emisjonen i Det norske på 500 millioner dollar.

- Tror de unngår flere emisjoner

Analytikere E24 har snakket med er enige om at kjøpet er strategisk smart for Det norske.

For mens Det norske kun har en liten produksjon i dag, har Marathon Oil allerede en solid produksjon i gang fra det flytende produksjons- og lagringsskipet Alvheim i Nordsjøen. Det norske venter på sin side på å få i gang utbyggingen og produksjonen på de to store feltene på Utsira-høyden, nemlig Ivar Aasen og Johan Sverdrup.

Analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities poengterer at Det norske frem til nå har vært veldig sårbare for forsinkelser på Ivar Aasen og Johan Sverdrup, og at markedet har priset inn en kommende emisjon.

- Det har ligget en betydelig rabatt i Det norske-aksjen i påvente av en emisjon, sier Yggeseth, til E24.

Yggeseth sier at han ikke har fått finregnet på tallene ennå, men mener at det ut i fra førsteinntrykket nå ser ut til at Det norske har sikret finansieringen de trenger fremover.

- Ja, på papiret ser det sånn ut. Man går fra en produksjon på 3.000 til 5.000 fat daglig, til nærmere 80.000. Da har man en betydelig kontantstrøm, men de får også en del gjeld. Samtidig får man brukt skattebalansene på Johan Sverdrup og Ivar Aasen mer effektivt, sier Yggeseth.

Derfor tror han heller ikke det vil komme noen flere kapitalinnhentinger med det første.

- Jeg vil tro de unngår noen flere emisjoner.

- Hva kan man si om prisen Det norske har betalt for Marathons norske virksomhet?

- Det ser ut som de har betalt noe mer enn det vi har beregnet verdiene til i Marathon, men man betaler gjerne mer enn krone for kroner for produserende verdier, sier Yggeseth.

- Fornuftig

Yggeseths analytikerkollega Carl Christian Bachke i Nordea Markets mener det er en «god avtale» som nå er presentert.

- Det ser ut som en fornuftig avtale, og operasjonelt og strategisk er den veldig bra for Det norske oljeselskap, sier Bachke, til E24.

Han sier videre at prisen var som forventet, men at han var noe overrasket over at Det Norske oljeselskap tar over hele eierpotten av Marathon Oil.

- Det norske har betalt full pris for eiendelene, samtidig som det vil kjøpet gi dem en god kontantstrøm som vil finansiere fremtidige investeringer.

Nordea-analytikeren ønsker ikke å si noe om meglerhuset nå endrer kursmålet eller anbefalingen sin på Det norske-aksjen.

Les også:

Tørr brønn for Det norskeDet norske: - Dette er dramatiskDet norske dobler inntektene

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Analytiker: – Det norske betaler mer enn ventet for Marathon

 2. Dobbel børsjubel for Røkke

 3. En kø av aksjonærer vil bidra med penger til Det norske

 4. Annonsørinnhold

 5. Det norske med milliardoppkjøp

 6. Analytikere tviler på Utsira-utsettelser