Nå er disse oljefeltene ulønnsomme

Torsdag ettermiddag har oljeprisen fra Nordsjøen falt ned mot 73 dollar per fat. Det gjør flere store utbygginger på norsk sokkel ulønnsomme – og kan halvere skatteinntektene fra oljeproduksjonen

ULØNNSOMT: Videreutbyggingen av Snorre-feltet i Nordsjøen er ikke lønnsom om oljeprisen faller under 80 dollar. Torsdag ettermiddag er oljeprisen nede på rundt 73 dollar.

Harald Pettersen, Statoil
 • Alf Bjarne Johnsen
Publisert:,

OPEC-møtet i Wien torsdag har besluttet å holde sin oljeproduksjon uendret. Kort tid etter at det ble kjent, falt kursen på Statoil-aksjen, og oljeprisen fortsetter å falle. Det kan få store konsekvenser for norsk økonomi.

– Hvis dette prisnivået holder seg gjennom 2015, vil statens skatteinntekter fra sokkelen bli om lag halvert, sier Espen Erlingsen, senioranalytiker i Rystad Energy, til VG.

– Samtidig vil en så lav, varig oljepris gjøre at flere av de planlagte feltutbyggingene i Nordsjøen ikke lenger vil være lønnsomme, legger han til.

Følg oljeprisraset her

Kan ramme hardt

Det kan ramme to store, planlagte utbygginger på norsk sokkel, hvor det til sammen skal investeres over 100 milliarder kroner:

** Johan Castberg-feltet i Barentshavet, hvor Statoil er operatør, er ifølge Rystad ikke lengre lønnsomt hvis oljeprisen faller under 80 dollar. Statoil hadde tidligere varslet at de ville søke myndighetene om tillatelse til utbygging i år, men den beslutningen ble utsatt tidligere i høst.

Utbyggingen på Castberg er anslått til å koste 62 milliarder kroner.

** Statoils planlagte Snorre C-utbygging balanserer også på 80 dollar pr. fat i lønnsomhet. Planen er en ny produksjonsplattform på det eksisterende Snorre-feltet, og utbyggingen er beregnet å koste 40 milliarder kroner. Beslutningen skal etter planen tas i 2016.

** Også Zidane utenfor Helgeland og Wisting i Barentshavet er ulønnsomt på dagens prisnivå, ifølge beregningene fra Ryssdal Energy. Her er lønnsomhetsgrensen henholdsvis 80 og 90 dollar pr. fat.

Les også

Oljeanalytiker: – Vil få oljepris ned mot 70-tallet

Mye å gå på

Den største forestående feltutbyggingen i Nordsjøen er imidlertid fortsatt lønnsom – med god margin. Johan Sverdrup-feltet utenfor Rogaland har ifølge Rystad et balansepunkt på 40 dollar pr. fat i oljepris.

Rysstad legger av prinsipp ikke prisprognoser ut offentlig. Men senioranalytiker Espen Erlingsen er ikke spesielt optimistisk på oljeprisens vegne:

– På tilbudssiden kan man forvente fortsatt høy produksjon av skiferolje fra USA. Samtidig er etterspørselen svakere enn forventet. Det var spådd en forbruksvekst på 1,3 millioner fat i år, men den ser nå ut til å bli bare 0,7 millioner fat, sier Erlingsen.

Kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil sier at selskapet ikke vil kommentere skjebnen til de to utbyggingene i forhold til dagens prisbilde.

– Generelt kan jeg si at vår jobb er å modne prosjekter slik at de er lønnsomme i forhold til forventet prisutvikling over tid. En del av dette arbeidet er å gjøre nye utbygginger så lønnsomme som mulig i forhold til ulike oljeprisforventninger, sier Lindbæk til VG torsdag ettermiddag.

Stuper på børsen

Prisen på Statoil-aksjen falt med 6,50 til 143 kroner, kort tid før Oslo Børs stengte torsdag ettermiddag.

Kursraset for Statoil blir som følge av selskapets størrelse til svimlende milliardsummer. Dagens kursfall på 4,35 prosent betyr at den samlede børsverdien har falt med 20,7 milliarder kroner.

Statens direkte eierandel på 67 prosent har dermed falt med 13,9 milliarder kroner på en dag.

85 milliarder skattekroner på spill

I statsbudsjettet har regjeringen lagt til grunn en gjennomsnittlig oljepris på 650 kroner pr. fat gjennom 2015. Det er lavere enn de to siste årene, men likevel langtur høyere enn dagens oljepris, som omregnet fra dollar er nede på 512 kroner torsdag ettermiddag.

Anslaget for skatteinntekter fra oljesektoren neste år er på opp mot 170 milliarder kroner. Disse pengene går rett inn på oljefondet, Statens Pensjonsfond utland. En halvering av inntektene, slik Ryssdal Energy antyder, gir dermed en mindreinntekt for oljefondet på om lag 85 milliarder kroner.

Les også:

– USA produksjonsvekst avgjørende for oljeprisenRussland sa nei til Opec fordi de ikke har råd til å kutteOljeprisen synker til laveste siden 2010 før OPEC-møte

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Flere oljeutbygginger ulønnsomme med lav oljepris

 2. Betalt innhold

  Flere utbygginger går i minus

 3. Frykter full stopp i norsk utbygging

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Nesten ingen nye oljefelt er nå lønnsomme

 6. Ti milliarder i minus for Goliat-feltet