Statoil skyver på produksjonsmål: Men Johan Sverdrup skal sikres

LONDON (E24): Statoil-sjefen holder igjen andre prosjekter for å bane vei for gigantutbyggingen på Johan Sverdrup. Det tror han Statoils aksjonærer vil tjene godt på.

PRIORITERINGSKAMP: Konsernsjef Helge Lund i Statoil arrangerer fredag kapitalmarkedsdag i London. Selv om veksttakten skal ned, sier Lund at Johan Sverdrup-feltet skal vinne prioriteringskampen.

Marius Lorentzen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Da Statoil fredag morgen slapp sine kvartalstall for fjerde kvartal 2013, annonserte de også en rekke tiltak som skal bedre lønnsomheten og gjøre aksjonærene mer fornøyd.

Statoil kutter 30 milliarder kroner i investeringene sine frem til 2016, øker utbyttet og anslår at kostnadsprogrammet deres vil spare 1,3 milliarder dollar (åtte milliarder kroner) per år fra 2016.

Samtidig annonserte selskapet at de skyver på produksjonsmålet sitt fra 2020 med tre til fire år. Selve målet på 2,5 millioner fat produksjon per dag står fortsatt ved lag.

Statoil-sjef Helge Lund avviser at selskapet ikke ville klart å nå målet, og mener beslutningen vil sikre aksjonærene mer penger i lommen.

- Etter alle de funnene vi har gjort, så har vi kapasitet til å produsere mye mer. Så dette har ikke noe med at vi ikke kan klare det, men det har med at med den utviklingen vi har hatt i markedet og oljeindustrien gjør at vi tror det er mer verdiskapende å legge seg på en lavere veksttakt, sier Helge Lund til E24.

- Det tror jeg også gjør oss bedre i stand til å håndtere det kostnadspresset vi har sett i industrien og jeg tror vi får en høyere avkastning i prosjektene, sier han videre.

Statoil planlegger å bruke rundt 45 prosent av det nye investeringsbudsjettet på 20 milliarder dollar per år inn i norsk sokkel.

Les også

Statoil gir mer til eierne

Beslutningen bidrar ifølge Lund sterkt til at Statoil nå har rom til å øke utbyttene.

- Det gir oss en mulighet til å også betjene aksjonærene direkte på den måten vi foreslår i dag.

Brøyter vei for Sverdrup

Når Statoil nå utsetter produksjonsmålet sitt med tre til fire år betyr det at utviklingen og utbyggingen av visse felt må skyves på.

Selv om det nå prioriteres hardt mellom prosjektene og funnene som kan bygges ut, vil ikke Statoil peke på noen spesiell region eller et spesielt område som vil merke endringen i strategien.

- Vi allokerer på en global basis. Men det er klart at vi må gjøre plass til prosjekter som Johan Sverdrup, som blir en tung investering for oss fra rundt 2015 og utover, sier Lund .

- Vi prioriterer på global basis og vi tenker på hele porteføljen, sier han videre.

Selskapet sier at det er de mest lønnsomme prosjektene som skal prioriteres, og at andre vil måtte vente. Statoil ser for seg at prosjektene som må vente kan dra nytte av ny teknologi, nye løsninger og bedre markedsforhold om en stund, slik at de bli mer lønnsomme å bygge ut.

I tillegg til det store funnet i Bay du Nord, utenfor kysten av Canada, som ble gjort i fjor, har Statoil altså det enorme Johan Sverdrup-feltet som venter på å bygges ut.

Helge Lund forteller at han vil bane vei for Johan Sverdrup-utbyggingen, og impliserer dermed at andre prosjekter vil komme i skyggen når Statoils vekst skal jekkes ned.

- En del av dette har handlet om å gjøre plass til de store funnene vi har gjort, og da er nok Johan Sverdrup det beste eksempelet, sier Statoil-sjefen.

Statoil skulle egentlig fatte en beslutning for konseptvalget på Johan Sverdrup før nyttår. Før jul annonserte de at beslutningen er utsatt til tidlig 2014.

Fredag ville ikke Helge Lund si noe annet enn at den beskjeden fortsatt står ved lag.

- Dere nevner ikke statusen til Johan Sverdrup-beslutningen i rapporten i det hele tatt. Kan man tolke det som at det vil ta lenger tid?

- Nei, det kan man ikke antyde ut fra dette. Jeg mener det fortsatt vi er i "tidlig 2014", sier Lund.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER FAKTBOKSEN

Sliter i USA

Det er imidlertid ikke alle feltene til Statoil hvor det går like bra.

I kvartalsrapporten fra selskapet trekkes det frem at den landbaserte virksomheten i USA, der Statoil driver med skifergass og -ressurser, hadde en svak utvikling i fjerde kvartal.

Under forrige kvartalspresentasjon i fjor høst varslet Statoil at de vil trappe ned på veksttakten på land i USA i år. Helge Lund pekte da på at markedsforholdene gjorde virksomheten mindre lønnsom, og sa videre at feltene er fleksible med tanke på hvor mye man vil utvinne til enhver tid.

I kvartalsrapporten for fjerde kvartal skriver Statoil:

- Resultatet for den internasjonale virksomheten i kvartalet ble rammet av en høyere andel gass, lavere realiserte priser og en høy askrivningskostnad på landvirksomheten i USA.

Resultatet for Statoils internasjonale virksomhet falt fra 5,7 til 3,6 milliarder i fjerde kvartal mot året før.

Les også:

Helomvending for StatoilStatoil i fokus på Oslo BørsStatoil gir mer til eierneStatoil kutter 30 milliarder i investeringsbudsjettetOljemilliardær mener hele Statoil-ledelsen bør gå

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Selger seg ned for å satse på Johan Sverdrup

  2. Nedsalget i Aserbajdsjan i boks

  3. Ny oljeskuffelse på Johan Castberg

  4. Betalt innhold

    Statoil utsetter Castberg og Snorre

  5. Milliarder står på spill i Snorre-prosjektet: – Nå tøyes strikken