Oljeprisen synker til laveste siden 2010 før OPEC-møte

Ikke siden august 2010 har oljeprisen vært lavere enn i dag. Det er ingen tegn til noe nytt produksjonstak i Opec.

MANGE SPØRSMÅL: Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi møtte pressen i Wien tidligere denne uken. Det er knyttet stor spenning til utfallet av OPEC-møtet torsdag.

Heinz-peter Bader
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

I timene frem mot det som er omtalt som det vanskeligste Opec-møtet noensinne faller oljeprisen med over en dollar. Et fat nordsjøolje for levering i januar omsettes klokken 07.00 norsk tid for 76,50 dollar.

Amerikansk WTI-olje omsettes for 72,75 dollar.

Kartellet bestående av de 12 Opec-landene som til sammen produserer 1/3 av verdens olje møtes til toppmøte i Wien i dag. Bakteppet for møtet er et fall i oljeprisen på over 30 prosent på få måneder.

Flere av de mindre landene ivrer for produksjonskutt for å stanse prisfallet, og kanskje snu det. På motsatt side står Saudi-Arabia, som kanskje ser seg tjent med en lavere oljepris.

Saudia-Arbia står for en knapp tredjedel av Opec-produksjonen.

E24 gir deg gjennom dagen løpende oppdateringer fra oljemarkedet og Opec-møtet i E24 Akselive.

Ingen tegn til produksjonskutt

Prisen faller så bratt fordi de de siste dagene ikke er kommet et eneste tegn på at Opec kan få til en avtale om produksjonskutt. Tvert om virker det som om Saudi-Arabia ser seg tjent med en lav oljepris for øyeblikket.

https://api.e24.no/integrations/static/f1959c47-5d08-4f71-b865-69ab81007409

På den måten demmer landet opp for ny produksjon av amerikansk skiferolje, hvor det er antatt at det kreves mellom 60 og 80 dollar for å starte ny produksjon.

At oljeprisen hittil i år har falt fra rundt 115 dollar til godt under 80 dollar skyldes at det for øyeblikket er overproduksjon av olje. Den økende produksjonen av amerikansk skiferolje er en viktig årsak til overproduksjon.

– Hvis OPEC senker produksjonsgrensen, vil de overlate større markedsandeler til produsenter av skiferolje. Det er ikke i OPEC-landenes interesse på lengre sikt, sier Fawad Razaqzada fra selskapet Forex.com ifølge NTB.

Etterhvert som oljeministrene fra de 12 Opec-landene har ankommet Wien er det får nye, og for de som ønsker produksjonskutt, optimistiske signaler å oppfatte.

- Markedet vil stabilisere seg selv, til slutt, sa Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi da han onsdag som vanlig tok seg en trimrunde rundt i Wien, men denne gangen med kanskje et uvanlig stort journalister på slep.

De pepret ham med spørsmål, som alle ble avfeid.

- Dere ønsker alle å vite utfallet av et møte som ikke en gang har begynt, sa al-Naimi til reporterne.

Kan falle til 60-tallet

Ettersom Saudia-Arabia står for en så stor andel av Opecs produksjon er de andre landene helt avhengig av å ha Saudi-Arabia med for å få til kutt av betydning.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus har tidligere uttalt til E24 at det kreves et kutt på halvannen til to millioner fat for å tilpasse produksjonen til etterspørselen.

Opec har siden 2008 offisielt hatt et produksjonstak på 30 millioner fat, men har de siste måneden produsert rundt 500.000 fat mer enn det.

Men selv tror han ikke på et slikt kutt.

– Jeg tror et kutt på 0,5 millioner i kvoten er mest sannsynlig, sa han til E24 tidligere denne uken.

En av Saudi-Arabias tidligere fremste oljerådgivere var heller ikke i forrige uke spesielt stor optimist.

– Dette møtet vil blir det vanskeligste noensinne fordi få Opec-ministre trodde prisen skulle falle så mye, så raskt, sa Mohammed al-Sabban til nyhetsbyrået AFP.

Han tror Opec-landene bare vil enige om å opprettholde produksjonstaket.

– Min personlige oppfatning er at de på møtet vil gjenta produksjonstaket på 30 millioner fat om dagen, og at Opec-landene vil etterleve dette i den kommende perioden, sa al-Sabban til AFP.

Les også:

Publisert:

Flere artikler

  1. Oljeprisen faller videre, mens taus oljeminister går gatelangs i Wien

  2. – Få trodde prisen skulle falle så mye, så raskt

  3. Han kan sende oljeprisen til værs

  4. Oljeanalytiker: – Vil få oljepris ned mot 70-tallet

  5. – Opec-overraskelse kan gi rakett i oljeprisen