Juridisk sluttstrek etter Exxon Valdez

Etter over 25 år setter USA strek for det rettslige etterspillet etter en av de verste miljøkatastrofene i det 20. århundre, oljesølet fra Exxon Valdez.

OLJEKATASTROFE: Exxon Valdez sørget for enorme oljeutslipp utenfor Alaska.

Jack Smith
 • NTB
Publisert:

Rundt 11 millioner fat olje rant ut da tankskipet grunnstøtte ved kysten av Alaska i mars 1989. Bilder av sjøfugler dekket i tykk olje synliggjorde alvoret for amerikanere og mange andre i verden. Det er anslått at en kvart million fugler, 2.800 otere, 300 seler og 22 spekkhoggere døde som direkte følge av ulykken. På sikt ble følgene enda verre enn fryktet, blant annet kollapset sildefisket i området i 1993.

I tiårene som fulgte har det vært flere rettsrunder for å avgjøre hvor store erstatninger oljeselskapet Exxon måtte ut med, men nå er altså den prosessen slutt. Bestanden av otere og ender er tilbake på samme nivå som før ulykken, og forskere har konkludert med at «olje under overflaten ikke lenger utgjør en vesentlig biologisk faktor for disse artene». Derfor velger det amerikanske justisdepartementet å sette sluttstrek for rettslige etterspillet. Oljeselskapet endte opp med å måtte betale flere hundre millioner dollar i skadeerstatning, og det ble brukt milliarder på å rydde opp sølet.

Les også

Exxon-tall overstiger forventningene

Les også

Greenpeace frykter ny Exxon Valdez-oljekatastrofe

Les også

Husker du denne katastrofen?

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Juridisk sluttstrek etter Exxon Valdez etter 26 år

 2. Betalt innhold

  Juridisk sluttstrek etter Exxon Valdez

 3. Iransk oljetanker sank utenfor kysten av Kina

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Slik har katastrofene endret regelverket til sjøs

 6. Betalt innhold

  Slik har katastrofene endret regelverket til sjøs