Fred Olsen Energy-aksjen faller kraftig etter milliardtap:  – Veldig vanskelig å se hvordan dette skal gå bra

Fred Olsen Energy-aksjen stuper etter milliardtap.

TAR STORE TAP: Fred Olsen Energy tar store tap på nylig oppgraderte rigger.

Foto: AFP PHOTO/Fred Olsen Energy / SCANPIX / HO
Publisert:,

– Jeg har veldig vanskelig for å se hvordan dette skal gå bra, sier Tom Hauglund, investeringsøkonom i Nordnet, til E24.

Torsdag morgen, i forbindelse med Fred Olsen Energys resultat for annet kvartal, ble det kjent at selskapet skriver ned verdien på sine borerigger med hele 1,34 milliarder norske kroner.

Det fører til at selskapet fikk et underskudd før skatt på 107 millioner dollar. Omsetningen var på 219 millioner dollar og brutto driftsresultat (EBITDA) havnet på 143 millioner dollar.

Aksjen er i skrivende stund ned over åtte prosent, noe som gjør Fred. Olsen Energy til dagens største taper på børsen så langt.

«Eldgamle» rigger

Fred Olsen Energy har til sammen ti rigger, hvorav to er boreskip.

Tom Hauglund, investeringsøkonom i Nordnet

Foto: Nordnet

Hauglund er ikke optimistisk på riggselskapets vegne. Han mener det kun er håp for nye kontrakter for én av disse.

– Riggen Bolette Dolphin er den eneste jeg kan se for meg at selskapet kan få en kontrakt på som kan generere en positiv kontantstrøm. Dette er en ny rigg fra 2014, sier Hauglund.

I dagens marked ville raten derimot ikke være i nærheten av den riggen har i dag, men snarere i nærheten av operasjonskostnaden, tror han.

De øvrige riggene har kontrakter som går ut i løpet av i år eller neste år. Haugland ser ikke hvordan disse riggene skal kunne få nye kontrakter.

– De øvrige riggene eldgamle. Jeg ser ikke hvordan de skal få kontrakter når nye rigger er like billige, sier han.

Nye rigger er så teknisk avanserte at det er veldig dyrt å legge de i opplag. Derfor er selskapene desperat etter å holde de i aktivitet, og går ned på pris, sier Haugland.

– Hvis du kan velge mellom en ny og en gammel rigg til omtrent samme pris, da er det klart man går for den nye, sier han.

Oppgradert for milliarder

Torsdag ble det også kjent at Statoil har suspendert riggen Bideford Dolphin for tredje kvartal.

– Ta Bideford Dolphin som et eksempel. Det er en rigg fra 1975, som ble oppgradert i 2015 for nesten en milliard kroner. Når kontrakten går ut i august, har den ikke noe mer å gjøre.

Les også

Nå kan du dra på rigg-cruise

Fred Olsen Energy har nylig oppgradert en rekke av riggene sine for flere milliarder kroner. Nå kan det se ut til at disse oppgraderingene kan ha vært bortkastet, mener Hauglund.

Dette gjelder for mange av selskapets rigger. Borgland Dolphin ble oppgradert i 2015, og har ingen ny kontrakt etter august 2016. Byford Dolphin ble oppgradert i 2015, og har ingen ny kontrakt etter tredje kvartal 2016.

Allerede har selskapet tre av sine ti rigger i opplag, såkalt cold stacked.

– I følget selskapet koster det mellom en halv og en milliard kroner å få i gang en rigg etter den er cold stacked. I tillegg er det ikke gratis å bli kvitt riggene heller.

Analytiker Janne Kvernland i Nordea

Foto: Berit Roald NTB scanpix

En rigg suspenderes i august

Analytiker Janne Kvernland i Nordea Equity Research mener at tallene som ble presentert torsdag var relativt bra, og litt over forventning.

Men nyheten om at riggen Bideford Dolphin suspenderes i august, er negativt for aksjen.

– Dersom Fred Olsen Energy ikke får noen kompensasjon for dette, vil det være negativt. Vi estimerer at det isolert sett betyr en nedgang i aksjen på 7,50 kroner per aksje, sier Kvernland til E24.

Iskaldt marked

Nedskrivningene kommer i et iskaldt riggmarked.

Kvernland i Nordea Markets anslo for E24 at det globalt er 204 såkalte flytere som går av kontrakt i løpet av 2016 og 2017.

I februar anslo både Nordea Markets og DNB Markets at Fred Olsen Energy kan bli sittende igjen med så lite som én rigg i arbeid i andre halvår 2017.

Les også

– Kan bli en stund til vi får se 50-tallet igjen

Les også

Altus skal gjøre «Plumbo»-jobb for Statoil

Les også

Analytiker: – Brexit og bensin forklarer oljeprisfallet