Kristian Røkke varsler både ansatte og investorer om tøffere tider neste år

Akers «verktøykasse», som ble skilt ut fra Aker Solutions i fjor, sliter med dundrende milliardunderskudd i et knalltøft oljemarked. Kristian Røkkes mål er at de skal tjene penger, selv med dagens magre tider. Se intervju med den ferske konsernsjefen Kristian Røkke i videovinduet under!

  • Marius Lorentzen
Publisert:,

AKER BRYGGE (E24): Mandag entret Kristian Røkke scenen på Felix konferansesenter til det som er hans første kvartalspresentasjon som konsernsjef i Akastor.

Røkke ble tidligere i år utnevnt til å lede selskapet som ble skilt ut fra Aker Solutions i fjor høst. Mens Aker Solutions er et tett og integrert oljeserviceselskap, er Akastor en slags paraply av en rekke større og mindre selskaper som driver ganske uavhengig av hverandre.

Over de knappe tre månedene han har ledet selskapet, har Kristian Røkke brukt mye av tiden på å reise rundt til de forskjellige virksomhetene verden over.

– Det har vært inspirerende å treffe teamene våre, til tross for at vi er i et veldig krevende marked. Vi har måttet ta tøffe tak, sier Kristian Røkke til E24 etter at han er ferdig med presentasjonen.

Les også

Oljebremsen fortsetter å svi for Akastor

– Skal tjene penger

Røkke har overtatt et selskap som har sett aksjekursen sin nesten halvere seg siden nyttår, og som så langt i år hatt et fall i omsetningen fra 16,1 til 11,9 milliarder, målt mot samme periode i fjor.

En lignende utvikling ser vi på driftsresultatet (EBITDA) som endte på 149 millioner. Det er ned fra 1,1 milliard i samme periode i fjor. Tar man med de mange nedskrivningene som er skjedd, og ser på resultatet før skatt, har selskapet på ni måneder gått 2,3 milliarder i minus, mot 1,2 milliarder i minus i fjor.

– Når er Akastor en suksess i dine øyne?

– Vi tenker på verdiskapning hele veien som en investor, men nå handler det først og fremst om å støtte porteføljeselskapene og de tiltakene som gjennomføres der. Vi skal utvikle bedriftene så de blir sterkere over tid, og så kan vi utvikle Akastor som et investeringsselskap.

– Betyr det at alle selskapene må gå med overskudd, selv i dagens marked?

– Det varierer fra selskap til selskap. Men vi har sagt vi skal tjene penger, selv med et lavere aktivitetsnivå.

Selskapets aksje var et par timer etter at tallene kom, ned snaut en halv prosent.

Les også

Norsk PMI: Nå snur det i norsk industri

– Uakseptabelt

Kristian Røkke la ikke skjul på at resultatene i MHWirth, nedskrivningen på offshorefartøyet AKOFS Seafarer (på rundt en milliard) og resultatene i de resterende selskapene – i den rekkefølgen – er årsaken til det Røkke som beskriver som «uakseptabelt» svake resultater.

Han benyttet anledningen til å lovprise flere av produktene og tjenestene selskaper i Akastor-sfæren leverer, og han skrøt gjentatte ganger av de ansatte rundt i verden. Samtidig la han ikke skjul på at kostnadene er altfor høye i dagens marked.

Han tror at oljeselskapenes kutt vil fortsette med enda større tyngde neste år, og at presset for kostnadskutt vil komme over hele linjen.

– Men vi tar konkrete grep, og vi jobber hardt for å være i forkant. Vi har en brutal, men ærlig realisme i våre diskusjoner med porteføljeselskapene. Vi må klare løpe og tygge tyggegummi samtidig, sa Røkke til analytikerne og journalistene som hadde møtt opp.

Både i rapporten og under presentasjonen kom Akastor-sjefen med et klart budskap til både investorer og ansatte om at 2016 vil bli enda tøffere. Selskapet har allerede kuttet bemanningen med 1.500 personer til 6.098 ved utgangen av september.

– Vi tror aktivitetsnivået i 2016 for de fleste av selskapene våre blir lavere i 2016. Det ser vi tegn til allerede nå, sier Røkke når E24 ber han utdype advarselen sin.

Under presentasjonen sa han at det er for tidlig å si noe konkret om tiden etter 2016.

– Er dere rustet til å møte en enda lavere omsetning og enda lavere aktivitet?

– Det er det vi jobber med, og jeg mener vi tar de riktige grepene nå.

– Dere har kuttet kraftig i bemanningen. Kan det bli aktuelt med flere kutt?

– Vi har tatt noen store kutt og vi tilpasser oss til det markedet som kommer, så det er for tidlig å si noe definitivt. Men det er med tungt hjerte vi gjør dette for å skape et sterkere selskap over tid.

MÅ KUTTE: Den ferske Akastor-sjefen Kristian Røkke styrer et selskap der virksomhetene rammes hardt av oljenedturen.

Vegard Wivestad Grøtt

Snakker med banken

Da Aker Solutions skulle deles opp beskrev Aker-sjef Øyvind Eriksen Akastor som en «verktøykasse» for kjøp og salg. I tillegg til å forbedre selskapene man eier, skal Akastor også skape avkastning for investorene sine gjennom kjøp og salg av virksomheter innen oljerelatert næring.

Så langt har det imidlertid vært musestille på den fronten. Siden Akastor ble til har ikke selskapet meldt om en eneste nevneverdig avtale om kjøp eller salg av virksomheter med noen andre enn Aker Solutions.

Da E24 snakket med tidligere Akastor-sjef Frank O. Reite i april, sa han at transaksjonsmarkedet kunne komme til å løsne etter sommeren. Fortsatt har ikke selskapet kommet med noen avtaler, og alt de vil si er at de følger markedet tett.

Etter det E24 forstår, opplever man imidlertid at mange fortsatt vil ha høyere priser enn det man kan akseptere.

– Hvordan ser du an transaksjonsmarkedet nå?

– Det er nok litt tregere enn mange hadde ventet. Jeg tror det på generell basis vil ta seg opp i 2016, kanskje i 2017. Det vi gjør er å kontinuerlig se på mulighetene, både på kjøp og salg, sier Kristian Røkke.

– Får dere noen tilbud?

– Det er mange som banker på døren hos Akastor, men vi er disiplinerte i dagens marked. Det kan jeg love, sier Røkke og smiler bredt.

For å kunne kjøpe noe som helst må man imidlertid ha penger på bok og/eller mulighet til å låne. Ved utgangen av september hadde Akastor 1,6 milliarder i disponible midler, hvorav en drøy milliard er penger på bok og resten en kredittfasilitet som man ikke har trukket av.

Selskaper skriver i rapporten av de nå er inne i en prosess med kreditorene sine for å «bedre den finansielle fleksibiliteten». Først og fremst handler det om at selskapet må unngå å havne i en situasjon der de bryter med lånevilkårene sine.

I tillegg til dette jobber man også for å se om det er muligheter for å øke rammene på kreditten, slik at man kan slå til hvis det skulle dukke opp noen attraktive selskaper å kjøpe opp fremover.

Les også

MHWirth vil kvitte seg med 300

Les også

Oljeservicekjempe kjøper leverandørbedrift på Stord

Les også

Aker Solutions avfeier riktighet i sak om bemanningskutt

Her kan du lese mer om

  1. Akastor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Markedssituasjonen er ventet å svekkes ytterligere

  2. Markedet jubler over nytt Akastor-salg

  3. Nesten halvparten av inntektene forsvant for Røkke jr.

  4. Annonsørinnhold

  5. – Vi tenker ikke i retning av et ekstraordinært utbytte

  6. Betalt innhold

    Frontica-salg sikret overskudd for Røkke jr.