Analysesjef i Statoil: Her er de to viktigste indikatorene på når kuttet i oljeproduksjonen kommer

Statoils oljemeglere bruker nå lagre i både Europa og Asia for å tjene penger på en forventet oppgang i oljeprisen. Å lagre olje på tankskip til sjøs mener de ikke er lønnsomt ennå.

NYFUSJONERT: Fra 1. januar var Statoils tradingavdelinger for olje og gass offisielt slått sammen. Rune Bjørnson leder avdelingen som solgte olje og andre produkter for 600 milliarder i fjor.

Marius Lorentzen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Samtidig som oljeprisen har halvert seg siden toppen før sommeren i fjor, har ikke produksjonen av olje i verden avtatt.

Den kraftige veksten i USAs oljeproduksjon de siste årene og en oppbremsing i veksten til Kinas appetitt på olje, har bidratt til at verden nesten flommer over av olje.

Statistikk viser nå at de sivile oljelagrene i USA ikke har vært så fulle på over 80 år, og også andre steder i verden fylles lagrene:

– Vi har sett en kraftig vekst i lagertallene i 2014, og vi forventer at det vil vare i 2015, så lenge produksjonen vokser, sier Olav Kolbeinstveit, leder for markedsanalyse i Statoil Marketing and Trading.

Det er avdelingen som er ansvarlig for å selge både Statoil og statens olje og gass (se faktaboks).

To triggere

Analysesjefen i Statoils tradingvirksomhet mener det er to viktige faktorer å følge:

– Riggtellingen og finansieringen er nok de viktigste indikatorene, også på hvor raskt det vil skje, sier Kolbeinstveit, og legger til:

– Det vil komme en reaksjon i skiferproduksjonen, og investeringskuttene vi ser i de store oljeselskapene vil også føre til at produksjonen mer generelt vil falle.

Riggtellingen han snakker om er statistikken fra oljeserviceselskapet Baker Hughes, som har vist en nedgang på 40 prosent i antallet aktive landbaserte oljerigger.

– Vi har sett et dramatisk fall i antallet aktive rigger siden i fjor høst, sier Kolbeinstveit.

Les også:Ingen har brydd seg om disse tallene på 71 år - nå beveger de oljeprisen hver uke

Finansieringen han referer til er pengene aktørene trenger på amerikansk landjord for å fortsette utvinningen av skiferolje. Fra 2007 til utgangen av 2014 har aktørene hentet inn hele 875 milliarder dollar (7.167 milliarder kroner med dagens kurs), ifølge Kolbeinstveit.

Skiferproduksjonen skiller seg fra den oljeproduksjonen vi er vant til her hjemme, ved at det trengs mindre penger og tid for å starte opp en brønn. Samtidig har brønnene en langt kortere levetid, såfremt man ikke investerer i den.

– Skiferfeltene trenger enorme mengder kapital for å holde produksjonen oppe. Spørsmålet er om de vil klare å hente penger til det fremover.

Kolbeinstveit advarer mot å tro at det er et direkte forhold mellom antall rigger i seg selv, og produksjonen av olje.

– Det er en stor lærekurve i skiferindustrien og man vil se at de blir flinkere til å bore de beste brønnene først.

Les også

Brentoljen falt 3,5 prosent: – Markedet har fått en reality-check

– Oljemarkedet vil gradvis balansere seg

Selv om det kraftige oljeprisfallet har slått hardt inn i Statoils regnskaper, er man i Marketing and Trading-avdelingen mer opptatt av hvordan man kan tjene penger på olje- og gassalget, uansett hva prisnivået generelt er.

– Det er lett å rope krise i en slik situasjon, men det er viktig å sette ting i perspektiv, sier analysesjefen,

Det store spørsmålet nå er om og hvor mye USAs oljeproduksjon vil falle etter at prisen har tatt et dypdykk.

Kolbeinstveit peker på at det amerikanske energiinformasjonsbyrået (EIA) nylig har vært ute og sagt at produksjonsfallet vil komme litt senere enn man tidligere har ventet. Han tror vi kommer til å se at oljemarkedet strammer seg til og balanserer seg, selv om tidspunktet er noe usikkert.

Selv om USA fortsatt har et forbud mot eksport av råolje og lagrene er på sitt høyeste på 80 år, sier Statoil at de ikke sliter med å få solgt oljen:

– Vi når raffinerier fra øst i Canada og nedover USAs kyst til golfen. Der tar vi selvfølgelig markedspris, men det er ikke sånn at vi ikke får solgt oljen, sier Rune Bjørnson.

Han peker på at det nylig ble åpnet for at man kan eksportere kondensat fra USA, som bare krever mindre raffinering. I tillegg tjener Statoil på å lage oljeblandinger tilpasset enkeltraffinerier, som de tar bedre betalt for.

Olav Kolbeinstveit, sjef for markedsanalyse i Statoils markedsføring- og tradingvirksomhet

Marius Lorentzen

Går ikke for tankskip – ennå

Det kraftige prisfallet på olje, kombinert med en høyere pris på oljen som selges for levering senere i år, har ført til at aktører i markedet har hyret inn oljetankere for å bruke dem til å lagre olje.

Utover høsten i fjor fikk tankratene seg et kraftig løft, nettopp i påvente av denne utviklingen.

Rune Bjørnson, som er sjef i Statoil Marketing and Trading, forteller at det nå er det som kalles «contango» i markedet. Det betyr at kontrakten på olje fremover er høyere enn det man venter at prisen er ventet å ende på. Det betyr at kunder er villige til å slippe å kjøpe olje nå for deretter å måtte lagre den selv.

Statoil mener ikke det er lønnsomt per i dag å bruke oljetankere til å lagre olje.

– Per i dag ser vi ikke noe marked for oss, sier Bjørnson, og forklarer at det er den dyreste måten å lagre olje på.

Den billigste lagringsmåten er fortsatt kavernelagring (for eksempel fjellagring), og deretter lagring i tanker på land.

– Vi har tatt posisjoner i blant annet europeiske og asiatiske lagre, sier Bjørnson.

Statoil enten eier eller har tilgang til oljelagre i Norge, Nederland, Korea og USA for tiden. På gass har man lagring i Belgia, Tyskland og England.

– Allerede nå ser vi at vi få en bedre pris om litt tid enn i dag. Siden vi har lager tilgjengelig kan vi selge på et fremtidig tidspunkt, sier Bjørnson

Analysesjef Olav Kolbeinstveit forklarer at kurven fra dagens oljepris til den prisen man kan få i månedene fremover må bli enda skarpere før lagring på tankskip vil lønne seg.

– Per i dag er ikke kurven sterk nok til at det lønner seg.

Les også

Her produserer Statoil ett av ti oljefat: - Et land vi virkelig har fått til

Les også

– Vi kommer ikke unna oljen

Les også

Utvider kjempefeltet:
Nå er Oseberg Delta 2 i produksjon

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Statoils tradingkontor har kuttet 70 stillinger

  2. Slik tjener oljegigantene på oljeprisfallet

  3. Statoils oljelagre har rast i verdi

  4. Statoils resultat kan falle 71 prosent

  5. Betalt innhold

    Slik tjente Equinors tradere milliarder fra hjemmekontor