Søviknes: – Kunne ikke ha brukt nesten tre år gamle tall om Goliat

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) forsvarer sin framstilling av lønnsomheten i Goliat-feltet. Han mener operatørens tall gir best oversikt.

GJORDE DET RETTE: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) mener han gjorde rett da han la operatørens tall til grunn for lønnsomheten på Goliat-feltet.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

Søviknes har fått kritikk for å ikke bruke tall fra Oljedirektoratet da han i høst skulle opplyse Stortinget om lønnsomheten i Goliat-feltet. Etter å ha fått spørsmål om dette, la departementet tirsdag fram tall som Oljedirektoratet utarbeidet i 2015. Disse viste at forsinkelsene som rammet Goliat-utbyggingen og lav oljepris gjorde at prosjektet da ble beregnet til å bli marginalt lønnsomt eller marginalt ulønnsomt.

Olje- og energiministeren mener likevel det ville blitt feil om han skulle presentert disse tallene for Stortinget da han i høst fikk spørsmål om hvordan utsiktene for lønnsomheten nå så ut.

– Da jeg skulle svare Stortinget i høst, kunne jeg ikke ha brukt nesten tre år gamle tall for å svare på det spørsmålet. Da er jeg nødt til å gå til operatøren som sitter på de konkrete og mest oppdaterte tallene av driften for å få et riktig bilde av lønnsomheten nå, og det er det vi har formidlet til Stortinget, sier Søviknes til NRK.

Les også

Lamborghini kan bli først i verden med elbil uten batterier

Han understreker også at de tallene som Oljedirektoratet utarbeidet i et internt notat i 2015, aldri ble oversendt Olje- og energidepartementet.

Statsråden mener uansett at det var mest naturlig å bruke operatøren som kilde da han skulle orientere Stortinget.

– Det er ikke sånn at vi gjør løpende vurderinger av lønnsomhet. Derfor gikk vi til Eni, operatøren som sitter på alle data om driften, for å spørre dem om når de akkumulerte inntektene vil overstige de akkumulerte kostnadene. Da svarte Eni først 2019/2020, og rettet dette senere til 2022, fordi de hadde misforstått om det var før eller etter skatt. Da vi fikk rettet opp i det, formidlet vi det til Stortinget med en gang.

Les også

IEA: Historisk boom i USA gir lavere oljepriser enn tidligere anslått

Les også

Tror boligprisfrykt senker kronen

Les også

Milliardresultat for Salmar

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Goliat
 3. Oljebransjen
 4. Terje Søviknes
 5. Teknologi

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Søviknes: – Kunne ikke ha brukt nesten tre år gamle tall om Goliat

 2. WWF: – Staten vil tape ti milliarder på Goliat

 3. Betalt innhold

  Dette er striden om Goliats lønnsomhet

 4. Annonsørinnhold

 5. Anslår at staten tjener 13 milliarder på Goliat

 6. Oljeministeren ga Stortinget feil Goliat-tall