Kvartalsrapporter

Kværner leverer bedre resultat i tredje kvartal: Advarer om større coronaeffekt fremover

Kværner slapp onsdag sin siste kvartalsrapport før ekteskapet med Aker Solutions skal fullbyrdes. Selv om inntektene falt, leverer selskapet bedre marginer og resultat.

Konsernsjef Karl Petter Løken i Kværner (t.v.) avbildet med Idar Eikrem, som har fått fra å være finansdirektør i Kværner til samme jobben i Aker Solutions.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Oljeservicekonsernet Kværner blir om kort tid fusjonert med Aker Solutions, rundt 10 år etter at de to selskapene skilte lag.

Etter planen skal «nye» Aker Solutions (med Kværner) ha sin første børsdag 11. november, men før det har Kværner onsdag sluppet sin siste kvartalsrapport som selvstendig selskap.

– Det er jo klart det føles litt vemodig når prosessen nå nærmer seg slutten, det skal jeg være ærlig på. Vi har jobbet hardt i mange måneder nå for å både drive Kværner godt og forberede sammenslåingen, sier konsernsjef Karl-Petter Løken i Kværner.

Han går snart over til å bli direktør for nye energiløsninger i «nye» Aker Solutions.

– Vi er jo et helt lag i Kværner som har dratt i samme retning, men vi støtter jo fullt ut fusjonen og mener den er helt riktig. Vi blir et solid sammenslått selskap, sier Løken.

 • Omsetningen fatl fra 2,57 til 1,84 milliarder
 • Brutto driftsresultat (EBITDA) økte fra 138 til 160 millioner
 • Resultat etter skatt økte fra 71 til 104 millioner kroner.

Omsetningen og EBITDA er hentet fra Kværners tabell for «Field Development» som inkluderer omsetning i felleseide selskap og arbeid utført i partnerskap.

PS! Kværner-aksjen var ned 3,7 prosent på Oslo Børs onsdag formiddag.

Kvartalsrapporten fra Kværner

Tror omsetningen faller med 1,5 mrd. i år

– I tredje kvartal har vi fullført noen prosjekter og vi har også hatt et prosjekt som har nådd en fase der vi anerkjenner margin. I tillegg har vi gjennomført aksjoner for å redusere våre overheadkostnader. I sum har dette hatt betydelig positiv innvirkning på resultatene i denne perioden», sier Karl-Petter Løken, konsernsjef i Kværner.

Kværners ordreinntak endte på 1,89 milliarder kroner i tredje kvartal, omtrent det samme som i tredje kvartal i fjor men betydelig ned fra andre kvartal.

Ordrereserven økte i tredje kvartal marginalt til 9,0 milliarder. Kværner regner med at 23 prosent eller 2,07 milliarder skal utføres i år.

Gitt at selskapet allerede har omsatte for 5,40 milliarder i år, regner man altså med en omsetning på rundt 7,47 milliarder i år – før eventuelle bonuser og tillegg.

Kværner-sjefen bekrefter overfor E24 at dette er en god prognose for selskapets omsetning i 2020.

Til sammenligning omsatte Kværner for 9,03 milliarder i fjor.

Les også

Kraftig resultatfall i Aker Solutions: Men klimasplitt og IT-salg ga milliardgevinst

Ser fornybarmuligheter

Både Kværner og Aker Solutions har begge satset de siste årene på utvide virksomheten sin utover olje og gass, til også å inkludere alt fra ulike typer landanlegg, havvind, karbonfangst og andre vekstområder.

Kværner er involvert i Equinors nye flytende havvindpark Hywind Tampen og skal levere betongunderstellene til de 11 vindmøllene.

Denne uken ble det kjent at oljeselskapet Aker BP skal samarbeide med Aker Offshore Wind, der vindselskapet skal bygge ut vindparker som Aker BP kan kjøpe strøm fra til sine oljefelt.

– Ser dere noen kontraktsmuligheter som krystalliserer seg for dere fremover?

– Ja, det begynner å komme, men verden er jo volatil for øyeblikket. Men det er jo flere og flere prosjekter innenfor det «grønne skiftet» som modnes frem. Innen det neste året vil det bli tildelt kontrakter på en del av de områdene vi spesialiserer oss på, sier Løken.

Han trekker både frem understell til vindmøller, men også omformer plattformer (HV/DC-plattformer), samt karbonfangst som kommende muligheter for «nye» Aker Solutions.

Les også

Aker BP og Aker Offshore Wind i allianse: Vil bygge store havvindparker

Corona er ikke over

Kværner avlyste onsdag den planlagte fysiske kvartalspresentasjonen grunnet norske myndigheters innstramming av corona-tiltakene.

At det nok en gang ble en digital presentasjon, lot ikke Kværner-toppene gå umerket hen.

Etter at kommunikasjonsdirektør Torbjørn Andersen hadde gjort introduksjonen sin og ønsket velkommen til webcasten, utspilte denne «Grevinnen og hovmesteren»-passiaren seg – åtte uker før jul:

– Torbjørn, det ble samme prosedyre som forrige kvartal.

– Samme prosedyre som hvert kvartal, responderte Andersen.

Selv om resultatene er opp kommer selskapet også med en advarsel:

«De globale utfordringene knyttet til covid-19 øker igjen. Dette kan ha noe negativ effekt i fjerde kvartal», skriver Kværner.

– Hva frykter dere?

– Jeg vil ikke si frykt, men det handler om en usikkerhet. Vi er litt usikre på hvordan situasjonen nå vil utvikle seg fremover, sier Løken.

Han peker på at norske myndigheter nå har kommet med nye retningslinjer som næringslivet må forholde seg til, at smitten i Europa har blusset kraftig opp og at smitten kan se ut til å øke i Norge også.

– Vi ser at smittetrykket er økende og det skaper litt usikkerhet, sier Løken.

Har oppdaget 13 smittetilfeller

Kværner har så langt hatt 13 smittetilfeller på de to verftene på Stord og Verdal.

– De 13 tilfellene er i hovedsak knyttet til personer som vi leier inn og som har vært i karantene, og som ikke har sluppet til på verftet før de er friske, sier Løken.

– Men jo mer smitten brer om seg i lokalsamfunn rundt omkring jo mer uoversiktlig vil situasjonen kunne bli, fortsetter han.

– Har dere hatt noen utfordringer med vareleveranser eller kan det skje?

– Nei, det har vi ikke sett, sier Løken.

Pandemien har i år ført til at Kværner har måttet ta store grep for å sikre smittevern og tilpasse logistikken på verftene.

Kværner måtte i første kvartal både permittere ansatte og sende hjem rundt 3.000 ansatte fra ulike anlegg som følge av coronapandemien, reiserestriksjoner og andre årsaker.

Selskapet leier inn arbeidere fra en rekke land i Europa, inkludert mange fra Polen. Arbeidere som har reist til Norge har også vært en smittekilde den siste tiden.

Utover året har flere blitt hentet tilbake, men selskapet varslet i sommer at ferdigstillelsen av Njord A-plattformen, som står på verftet på Stord for en oppgradering, er utsatt fra 2020 til 2021.

Som et ledd i fusjonen med Aker Solutions og de tøffe markedsforholdene om dagen har begge selskapene tatt grep for å restrukturere seg.

Kværner melder i sin kvartalsrapport at de har gjort en avsetning på 69 millioner kroner for ansatte som har takket ja til gavepensjon.

Les mer om Kværner:

Les også

Vil slå sammen Kværner og Aker Solutions

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Aksjelive
 3. Kværner
 4. Karl-Petter Løken
 5. Aker Solutions

Flere artikler

 1. Kraftig resultatfall i Aker Solutions: Men klimasplitt og IT-salg ga milliardgevinst

 2. Aker Solutions og Kværner fusjonerer snart: 350 stillinger skal bort før jul

 3. Her setter Erna Solberg i gang byggingen av den største flytende vindparken i verden

 4. Aker Solutions snudde bunnlinjen i første kvartal: Venter fortsatt lavere omsetning i 2021

 5. Aker Solutions sikrer milliardkontrakt: Skal levere havvind-plattform til ukjent kunde