Oljeprisutslagene

Klart oljeprisfall

 • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

Oljeprisen faller fredag etter at den amerikanske «tiåringen» har steget. Den høye renten har ført til en sterkere dollar, i tillegg til at forventningene om at det vil føres mer olje inn i markedet.

Dersom det er mer olje og høyere produksjon vil oljeprisen historisk sett falle. Oljeprisen faller fredag morgen til under 66 dollar fatet. Det er en nedgang på 1,4 prosent, og nesten 80 cent lavere enn ved Oslo Børs’ stengetid torsdag.

I løpet av uken har oljeprisen steget fra 63 til 67 dollar (torsdag) for et fat nordsjøolje (brent spot).

Les også

– Britisk sokkel er i vekst. Dette er en bra avtale for Hitecvision i Storbritannia

Opec+-møte

Neste uke er det møte i Opec+. Eksperter venter at dette møtet vil resultere i at produksjonskuttene, som har ført til at oljeprisen hentet seg inn fra de rekordlave nivåene i fjor, vil oppheves. Det skriver blant annet Reuters.

Årsaken til at flere tror produksjonen skal øke igjen er at oljeprisen nå ligger på nivåene før pandemien, i tillegg til at vaksineutrullingen gjør at man nå øyner håpet om at etterspørselen igjen vil øke. Samtidig bidrar de stadig mer tomme oljelagrene til en høyere etterspørsel.

Sprengkulde i Texas

Tirsdag havnet oljeprisen på samme nivå 8. januar i fjor. Grunnen var at amerikanske oljeprodusenter uttalte at det kan ta så mye som to uker før oljeproduksjonen av amerikansk råolje er tilbake på nivåene før kulden i Texas førte til en brems i produksjonen.

Den uvanlige kulden ga oljeprisen et ytterligere løft også forrige uke. Raffineriet i Port Arthur, Texas, har normalt en kapasitet på over 630.000 fat per dag og er USAs største. Dette måtte stenge ned fordi kulden førte til forstyrrelser i tilførselen av kraft, vann og drivstoff over hele delstaten. Også oljerørene ble påvirket av kulden.

Oljeprisen faller
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Oljepris
 3. Nordsjøolje
 4. Oljeprisen
 5. Opec
 6. Dollar

Flere artikler

 1. Oljeprisen stiger kraftig etter melding om Opec-enighet

 2. Peker på vaksinebekymring og lagertall: Oljeprisen kraftig ned torsdag

 3. Storbank venter kraftig oljeprishopp de neste månedene

 4. Kraftig oljeprisfall: – Trusselen mot etterspørselen er reell

 5. Det hvite hus bekrefter: Biden slipper mer olje ut i markedet