Utenlandsgjennombrudd for Aker Solutions: Skal utrede gasskompresjon for Chevron i Australia

Aker Solutions leverte verdens første system for gasskompresjon under vann til Equinor i 2015. Nå ser det ut til at systemet kan bli solgt til utlandet for første gang.

Slik ser Aker Solutions for seg at et subsea-gasskompresjonsanlegg kan se ut på havbunnen på Chevrons Jansz-Io-felt i Australia

Foto: Aker Solutions.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Aker Solutions-aksjen ble tirsdag formiddag pauset i noen få minutter i påvente av en melding fra selskapet.

Klokken 10:25 tikket børsmeldingen inn der selskapet melder at de har vunnet en såkalt FEED-kontrakt med den amerikanske olje- og gassgiganten Chevron.

Kontrakten innebærer at Aker Solutions skal gjøre en forhåndsstudie og innledende ingeniørarbeid for å vurdere muligheten for et anlegg for gasskompresjon på Chevrons Jansz-Io-felt utenfor kysten av Australia.

Denne kontakten garanterer ikke at prosjektet blir en realitet, men det tar prosjektet et langt steg nærmere. Hvis Chevron bestiller anlegget vil det bli første gangen et slikt anlegg installeres utenlands. Det første anlegget står på Åsgard-feltet til Equinor i Norge.

Både gass- og oljefelt opplever at produksjonen faller over tid hvis man ikke gjør tiltak. En av måtene man kan gjøre det på er å bruke trykk, og det er her kompresjonsteknologien kommer inn.

Den kan nemlig opprettholde trykket etter hvert som det naturlige trykket i reservoaret avtar.

Tradisjonelt sett setter man kompressorer på plattformer over vann for å øke trykket i reservoarer, men Aker Solutions mener deres løsning med å plassere slike kompressorer på havbunnen nærmere brønnhodene både reduserer investeringskostnadene, driftskostnadene og øker effekten. På den måten får man økt utvinningsgraden.

Les på E24+

Børskommentar: Derfor kan Aker Solutions nye kontrakt være nøkkelen til noe stort

En av verdens største gassfelt

Jansz-Io-feltet til Chevron er en del av det gigantiske Gorgon-prosjektet, som er et av verdens største gassprosjekter, der gassen fraktes i rør til land. I landanlegget sendes deler av gassen videre i rørledninger til australske husholdninger, mens den andre delen gjøres om til flytende naturgass (LNG) for eksport.

Selve Jansz-Io-feltet ligger rundt 200 kilometer fra lang utenfor kysten av Vest-Australia med et havdyp på rundt 1.350 meter.

– Australia vil bli det første stedet utenfor Norge til å bruke subsea-kompresjonsteknologien, sier konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions i en uttalelse, og peker på at selskapet har vært til stede i Vest-Australia i mer enn 20 år.

I Aker Solutions anser man kontrakten som en stor seier, selv om man altså ikke har sikret seg den endelige kontrakten for å levere et slikt system. Det er det Chevron som til slutt vil avgjøre. Det er dermed for å tidlig å si konkret når systemet eventuelt skal leveres og hva Aker Solutions vil kunne tjene på det.

For det norske oljeservicekonsernet er det en stor seier fordi prosjektet trolig vil bli første gangen man leverer et slikt system utenfor Norge og fordi kunden er Chevron.

Aker Solutions har hatt kontrakter med den amerikanske olje- og gassgiganten før, men Chevron er ikke blant Aker Solutions største kunder. Det kan det bli en endring på nå.

E24 har vært i kontakt med Aker Solutions for å spørre når det eventuelt kan bli aktuelt med en leveranse, men selskapet henviser til Chevron som kunde.

Gitt tidshorisontene som pleier å gjelde i oljenæringen kan det drøye til neste år før det avklares om Chevron går for systemet og bestiller fra Aker Solutions.

Les også

Flere tusen protesterte mot Equinors Australia-planer

Banebrytende teknologi på norsk sokkel

Det var i desember 2010 at Aker Solutions kunne melde at de hadde vunnet en kontrakt med Equinor (da Statoil) for verdens første subsea-system for gasskompresjon. Kontrakten var på 3,4 milliarder kroner og systemet ble levert i 2015.

Utviklingsarbeidet og testingen av teknologien begynte tilbake i 2008, og Equinor beskriver teknologien som «et kvantesprang».

Det finnes også et annet fremtidig prosjekt for gasskompresjon på norsk sokkel, nemlig Ormen Lange-feltet til Shell. Der er Equinor, Petoro, ExxonMobil og Ineos lisenspartnere.

Shell og partnerne har jobbet med prosjektet i mange år, men i 2014 ble prosjektet lagt i skuffen, ifølge Teknisk Ukeblad. Aker Solutions hadde da laget et pilotanlegg for det nederlandske selskapet i et basseng på landanlegget på Nyhamna.

I januar meldte imidlertid Shell at partnerne har valgt subsea-gasskompresjon som konsept for økt utvinning. I løpet av året planlegger partnerne å beslutte om det er OneSubsea (der man bruker erfaringer fra Gullfaks-feltet) eller TechnipFMC som skal levere systemet til Ormen Lange.

Det eneste prosjektet som har blitt bygget, Åsgard Compression, er i så måte et pionerprosjekt. Siden den gang har Aker Solutions videreutviklet teknologien og gjort den lettere, enklere og billigere:

– Aker Solutions har jobbet tett med partnerne MAN Energy Solutions og ABB for å redusere størrelsen og kostnaden ved kompresjonssystemet. Vi er glade for å kunne jobbe med Chevron Australia med vår kompressorteknologi for å øke utvinningen i Jansz-Io-feltet, sier Araujo.

Hvis systemet i Australia blir en realitet, skal man bruke strøm fra land som skal gå via en flytende kraft- og kontrollstasjon som Aker Solutions også skal gjøre det innledende ingeniørarbeidet på gjennom den nye kontrakten.

Les også

Null utbytte for Aker Solutions-eierne i år – men kanskje neste år

Les også

Aker Solutions vant kontrakt på Jotun

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions
 2. Australia
 3. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Aker Solutions vinner kontrakt i Australia

 2. – Det største gjennombruddet de siste fem-seks årene

 3. Spår nytt år med inntektsvekst

 4. Betalt innhold

  Derfor kan Aker Solutions nye kontrakt være nøkkelen til noe stort

 5. Aker Solutions spår inntektsfall etter to år med vekst