Helge Lund tror på nytt oljehopp

Tidligere Statoil-sjef Helge Lund tror oljeprisen vil stige igjen, men mener det er kostnadene for nye oljefelt som blir avgjørende.

Tidligere konsernsjef i Statoil, Helge Lund.

Berit Roald
 • NTB
Publisert:,

– Olje og gass er råvarer. Historien viser at dette er syklisk. Det vil fortsette, sier Helge Lund til Dagens Næringsliv.

Etter at han sluttet som toppsjef i Statoil for tre måneder siden har oljeprisen falt fra rundt 90 dollar fatet til rundt 50 dollar denne uka.

Lund, som begynner i sin nye jobb i britiske BG Group i mars, knytter utviklingen i oljeprisen til kostnadene for å bygge ut nye felt. Han antyder dermed at prisen skal opp, skriver avisen.

– Jeg tror man må tilbake til de fundamentale faktorer over tid. Man må se på den langsiktige marginalkostnaden for å få fram ny produksjon. Det er det som over tid vil avgjøre prisbildet, sier Lund.

Han håper at oljebransjen i tiden framover ikke gjør kostnadskutt drevet av desperasjon og kortsiktig tenkning, men isteden jobber med programmer som fundamentalt endrer måten å drive på.

I likhet med hva blant annet tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten sa til NTB torsdag, mener også Lund at norsk økonomi er robust og i stand til å takle en tid med halvert oljepris, kraftig nedgang i oljesektoren, krise i Europa og varsler om svekket vekst i Europa.

Fredag morgen ligger oljeprisen på 51,05 dollar.

Les også

– Usannsynlig med en oljepris på 100 dollar igjen

Les også

Over 9.000 jobber i oljebransjen forsvinner

Les også

Tror på lav oljepris i ti år

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Helge Lund tror på nytt oljehopp

 2. Betalt innhold

  Helge Lund tror på nytt oljehopp

 3. Ryktebørs rundt toppsjefjobben i Statoil

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  – Lav oljepris vil påvirke investeringer

 6. Shell kjøper Helge Lunds BG Group