Oljeeksperter: Slik kan oljeprisen nå 60 dollar i 2016

Tysk oljeekspert ser flere faktorer som kan sende oljeprisen kraftig opp på kort tid. 

LAVERE AMERIKANSK PRODUKSJON: Flere tror at den amerikanske produksjonen av skiferolje vil falle markert fremover som følge av de lave oljeprisene. Bildet viser oljepumper på et oljefelt på den store Monterey-skiferformasjonen i California.
 • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

– Det er mange ting som kan trigge en skarp gjeninnhenting av oljeprisene, sier råvareanalytiker Barbara Lambrecht i den tyske storbanken Commerzbank til E24.

Oljeprisen har startet 2016 med å falle kraftig.

Siden nyttår har Brent-prisen falt 21,6 prosent. Mandag var oljeprisen (Brent spot) helt nede i 27,96 dollar fatet – det laveste siden 2003.

Tirsdag tar imidlertid oljeprisen seg noe opp, og koster i skrivende stund 29,43 dollar.

Her ser du seks grafer som viser oljeprisfallets effekt på norsk økonomi

Commerzbank har nylig nedjustert sine oljeprisanslag for 2016.

Før nyttår ventet Lambrecht at oljeprisen ville nå 60 dollar fatet i slutten av 2016.

Oljeanalytikeren tror fortsatt at oljeprisen vil stige kraftig sammenlignet med dagens nivå, men har likevel nedjustert anslaget litt - til 50 dollar fatet ved utgangen av 2016.

Les også

Statens oljeskatter stuper

E24 har spurt flere eksperter om hva som må til for at vi skal se en oljepris opp mot 60 dollar i 2016. Følgende faktorer trekkes frem:

* Et oppsving i Kina

Barbara Lambrecht, oljeanalytiker i Commerzbank

* Eskalerende konflikter i Midtøsten

* Kollaps i Irans atomavtale

* Endret strategi i OPEC

* Krise i russisk oljeproduksjon

* Geopolitiske spenninger

* Uventet sterk reduksjon i USAs skiferoljeproduksjon

* Eventuelle naturkatastrofer

* Uro i Venezuela etter parlamentsvalget

* Investeringskutt som kan gi økt fokus på fallende produksjon i andre land utenfor OPEC.

* Svekkelse av kursen på amerikanske dollar

Uenige

Den amerikanske oljemilliardæren bak selskapet Continental Resources, Harold Hamm, mener et fat med olje i slutten av 2016 vil koste 60 dollar. Med det er han langt mer optimistisk enn mange analytikere, skriver Marketwatch.

Les også

Derfor har kronen trosset oljeraset

Forrige uke skrev E24 at flere sjeføkonomer ikke tror vi vil se noen stor økning i oljeprisen i 2016.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener oljeprisen kan ligge på 30 dollar i både måneder og år.

Blir du forvirret av oljekrise-snakket? Her er VGTVs forklaring - med emojis:

Les også

Tror oljeprisen kan vippe under 20 dollar etter Iran-avtale

SER SAUDIARABISK FALL: Oljegründer Harold Hamm.

I et intervju med Wall Street Journal forteller Hamm at det globale overskuddet vil minke som resultat av at USA skalerer ned produksjonen av skiferolje.

Samtidig gjentar han at Saudi-Arabia og dets partnere i OPEC burde endre strategi. Tidligere denne uken gikk Hamm ut mot Saudi-Arabia, som han mener har gjort en stor feil ved å øke oljeproduksjonen.

Les også

Amerikansk oljemilliardær om Saudi-Arabias pristaktikk: – En feil som koster flere tusen milliarder

En av årsakene til det kraftige fallet i oljeprisen er at Saudi-Arabia lenge har nektet å senke oljeproduksjonen i håp om at de lave prisene vil presse amerikanske skiferoljeprodusenter som Hamms selskap Continental Resourses ut av markedet.

USAs oljeproduksjon vokste kraftig da den såkalte skiferrevolusjonen startet for fem år siden, men har nå avtatt noe.

Hamm forteller i intervjuet at produsenter nå kutter produksjonen med 1,6 millioner fat i året, som vil ta USA tilbake til nivåer sett for tre år siden.

– Så fort verden faller tilbake til et tilbudsunderskudd, kan ikke produsenter reversere kursen raskt, og fordi Saudi-Arabia allerede pumper nær full kapasitet, vil det bli vanskelig å justere for mangelen, sier Hamm, som selv har opplevd store tap som følge av oljebremsen.

Les også

Kommentar: Fem kilo laks = et fat olje

Hamm startet Continental Resources i 1967 og er kjent som den største pioneren i utviklingen av skiferoljefeltene i Bakken, USAs største oljefunn på flere tiår.

Spent på Iran

Barbara Lambrecht mener Hamm tar i for mye.

– Priskollapsen og nedadgående faktorer som bekymringer for kinesisk oljeetterspørsel har gjort at vi har nedjustert våre anslag betraktelig. Vi forventer imidlertid at oljeprisene skal stige utover året.

– Hva må til for å se en pris på 60 dollar fatet?

– Vi kan oppleve geopolitiske spenninger, en uventet sterk reduksjon i USAs skiferoljeproduksjon, eller en endring i Opecs strategi, sier analytikeren, som mener vi vil se enda lavere oljepriser før det snur.

I helgen ble det klart at Iran har oppfylt alle forpliktelsene i henhold til avtalen om landets atomprogram. Landet meldte allerede før dette at det ville jekke opp sin oljeproduksjon.

Iran, som har verdens fjerde største oljereservat, kan videre tilføre opplagret olje til et allerede overfylt marked, og dermed drive prisene enda lenger ned.

Lambrecht mener det blir spesielt interessant å følge med på Irans tilbud av olje.

Mindre skiferolje gir høyere priser

Lambrecht trekker frem at lav produksjonsaktivitet sannsynligvis vil treffe USA hardt.

– Ved skiferoljeinstallasjonene vil produksjonen per brønn falle raskere fra sitt opprinnelige nivå enn i konvensjonelle oljebrønner. I tillegg vil mange skiferoljeprodusenter som så langt har dratt nytte av sikring og fallende produksjonskostnader, i større grad oppleve at de blir presset ut av markedet, sier analytikeren.

Les også

Derfor kan oljeprisen falle ytterligere neste uke

Hun tror ikke dette vil bli oppveid av høyere produksjon i andre ikke-OPEC-land.

– I 2016 forventer vi den største nedgangen i oljetilbud utenfor OPEC siden 1992. Med global oljeetterspørsel i 2016 som er anslått til å øke til 1,4 millioner fat per dag, vil tilbudsoverskuddet forsvinne i andre halvdel av 2016. Det er derfor vi forventer at prisen vil gjenhente seg.

Også DNB Markets har nylig nedjustert sine prognoser for første halvdel av 2016. Meglerhuset tror oljeprisen ender på 38 dollar fatet i første kvartal. Det er en nedjustering fra 55 dollar fatet.

For andre kvartal er forventningen kuttet med ti dollar – fra 60 til 50 dollar fatet. Bankens oljeprisprognose for fjerde kvartal er økt fra 60 til 65 dollar fatet. Noen av årsakene som trekkes frem, er lavere produksjonsnivå, økt etterspørsel og laver investeringsaktivitet.

– Overraskelser kan komme

Heller ikke NUPI-forsker og BI-professor Ole Gunnar Austvik har tro på en oljepris på 60 dollar fatet i slutten av 2016.

OPEC-EKSPERT: BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik.

– Ingen vet med sikkerhet hva oljeprisen blir. Jeg mener summen av økonomiske, politiske og andre aktorer tilsier at oljeprisen forblir lav i en periode nå, mest sannsynlig på 30-tallet – muligens i flere år, sier Austvik til E24.

Austvik mener produksjonskostnadene for skiferolje kan beskrives som en joker.

– Kostnadene på skiferoljeproduksjon er etter min mening det viktigste for hva smertegrensen for prisutvikling over tid blir. Man er usikker på om man har nådd smertegrensen eller om man har mer å gå på.

Kan komme overraskelser

Langsiktige prognoser om at oljeprisen på ethvert tidspunkt må gå opp har nærmest alltid vært feil, ifølge Austvik.

– På kort sikt, og da tenker jeg på dager og uker, spiller andre forhold enn de fundamentale en større rolle og vi kan se variasjoner og volatilitet løsrevet fra fundamentale forhold og langsiktige trender. Kortsiktige svingninger og håp om høyere priser er etter min mening ikke et godt grunnlag for forståelse av langsiktig utvikling, sier Austvik, som ikke tror vi har nådd bunnen ennå.

Les også

Treg kinesisk inflasjon skaper bekymring

Austvik tror ikke vi har sett bunnen ennå, men han utelukker imidlertid ikke at overraskelser kan komme. Forskeren trekker frem flere faktorer som kan bidra til at oljeprisen når 60 på slutten av året.

– Først og fremst kan vi se overraskelser i form av konflikter i Midtøsten. Et oppsving i Kina ville også bety en bevegelse i retning av høyere priser, likeså svekkelse av kursen på amerikanske dollar for oljeprisen regnet i dollar. At Iran-avtalen ikke realiseres, er også en mulighet, samt militære konflikter som direkte berører oljeproduksjon i Den persiske golfen.

Les også

Derfor har kronen trosset oljeraset

Les også

Seks grafer som viser oljeprisfallets effekt på norsk økonomi

Les også

Ny bunnotering for oljeprisen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Olje og gass
 3. Saudi-Arabia
 4. Iran
 5. Opec
 6. Nordsjøen

Flere artikler

 1. – En feil som koster flere tusen milliarder

 2. – Å kutte nå er som å gi seg halvveis i løpet

 3. – Skiferoljen tåler en oljepris på 10 dollar

 4. Betalt innhold

  – Oljeprisen vil stige tross ubesluttsomt Opec

 5. Opec+ øker oljeproduksjonen med 400.000 fat om dagen