Iran varsler lavere oljepris

Iran vil produsere 500.000 fat olje én uke etter sanksjonslettelse. Og så lenge Opec ikke tar inn Iran på det globale eksportmarkedet, vil oljeprisene synke når den økte produksjonen starter, sier Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh.

KLAR FOR STORPRODUKSJON: Denne mannen er neppe gode nyheter for norsk økonomi. Med 1 million fat olje dagen vil den iranske oljeministeren svekke oljeprisene enda mer.

Atta Kenare
  • Susanne Klungtveit
Publisert:,

– Innen én dag etter at sanksjonene blir opphevet, kommer vi til å øke produksjonen med 500.000 fat per dag. Innen én måned vil vi øke med 1 million, skal den iranske oljeministeren ha sagt søndag til oljedepartementets eget nyhetsbyrå, ifølge Bloomberg.

Øker med lettelse

Iran og seks internasjonale stormakter ble i juli enige om en avtale som opphever økonomiske sanksjoner innført av EU, USA og FN i bytte mot internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

Som verdens tredje største oljenasjon produserte Iran 2,85 millioner fat dagen i juli, sammenlignet med 3,6 millioner som ble produsert i slutten av 2011 før USA innførte fullstendig eksportstopp for landet.

I fjor solgte Iran 1,4 millioner fat, mot 2,6 millioner før sanksjonene kuttet Irans tilgang på det internasjonale oljemarkedet.

Nå vil Zanganeh har oljeproduksjonen opp til gammelt nivå.

– Vår tapte markedsandel på rundt 1 million fat per dag vil vise seg selv når sanksjonene lettes, sier han til nyhetsbyrået.

Det hersker likevel skepsis til hvorvidt Iran vil være i stand til å starte eksporten så tidlig etter lettelsene.

Opec-møte i desember

– Den amerikanske kongressen må først godkjenne avtalen i oktober. Deretter må Iran ha oppfylt visse krav fra IAEA (Det internasjonale atomkraftbyrået red. anm.) innen desember. Så tidligst i desember vil vi se 500.000 fat fra Iran, sier Bjarne Schieldrop, sjefstrateg for råvarer i SEB.

Han tror en dobling vil komme enda litt senere.

– Hvis alt går i orden med den amerikanske kongressen og IAEA, så skal selvsagt Iran øke produksjonen.

Strategen tror det kommer en halv million fat om dagen i desember og deretter en halv million fat ytterligere i midten av 2016.

Bjarne Schieldrop, sjefstrateg råvarer i SEB.

SEB

Schieldrop er også spent på hva Opec vil beslutte under sitt møte i desember. Opec er ansvarlig for produksjonen av mer enn én tredjedel av verdens olje, og organisasjonen møtes to ganger i året for å bestemme deres interne retningslinjer.

– For ett år siden trodde alle at Opec kom til å kutte i produksjonen for å balansere markedet. Det var feil, sier Schieldrop til E24.

Opec-landene har produsert rundt 2 millioner fat mer en det er behov for så langt i år, skriver CNBC.

Sist de kollektivt besluttet å redusere produksjonen var i 2008.

– Nå tror alle at Opec aldri kommer til å kutte eller styre den globale oljebalansen igjen. Det kan være like feil. Men opp til Opec-møtet i desember er det ingen grunn til å tro at Opec kommer til å begrense seg på noen som helst måte, avslutter Schieldrop.

Les også

Opec vil ikke kutte i oljeproduksjonen

Ytterligere oljeprisfall?

Økt oljetilbud på et allerede overfylt marked bidrar til å dra ned oljeprisene. De fleste analytikere mener atomavtalen allerede er kalkulert inn i prisingen, men den fortsetter likevel å gå nedover.

Fredag kveld sto prisen på 51,78 dollar for et fat nordsjøolje, mens den amerikanske lettoljen avsluttet uken på 46,78 dollar fatet, det laveste nivået på fire og en halv måned. Nordsjøoljen har ikke vært så lavt priset siden slutten av januar.

Prisene reagerte fredag på en fersk riggtelling fra oljeserviceselskapet Baker Hughes som viser at antall aktive oljerigger i Nord-Amerika økte med 13 i forrige uke.

Analytikerne har tidligere ventet på at dette antall oljerigger skal falle som en indikator på at det vil bli mindre olje på markedene, men foreløpig ser dette ikke ut til å skje og antall rigger har økt jevnt i Nord-Amerika de siste ukene.

Les også

Nordea Markets kutter oljeprisanslaget

Ekspertenes har lenge sagt at oljeprisen skal opp i høst og ikke under det kritiske nivået på 50 dollar.

– I hvert fall ikke over tid, sa Jarand Rystad i Rystad Energy til E24 tidligere denne uken og forklarer:

– Da trigger du et business-case med å lagre olje på tankskip, lignende det vi hadde i januar og februar. Da dannes et nytt gulv. Selv om tankraten er høye, lønner det seg å leie tankskip, fylle de med olje og selge om ett år. Da skaper det en ny stor etterspørsel som vil danne et gulv for oljeprisen, sier Rystad.

Skulle derimot Iran klare å mobilisere så raskt som de sier etter sanksjonlettelsene, kan det trekke oljeprisen ned momentant.

– Produksjonen vil antagelig ikke slå ut i prisen før eventuelt den fysiske eksporten øker, da markedet nok per i dag ikke tror på en så rask økning i eksport, sier Torbjørn Kjus, analytiker i DNB Markets.

Sammen med Iran-avtalen gjør en mer saktegående kinesisk industri og urolige børsmarkeder, en ikke helt overbevisende resultatsesong i USA og fremdeles bekymring knyttet til Hellas at det kan gå mot en spennende olje-høst.

Oljemarkedene åpner etter helgen med de kinesiske børsene natt til mandag norsk tid.

Les også

Oljepris med sitt største månedsfall siden finanskrisen

Les også

OPEC vil ikke kutte i oljeproduksjonen

Les også

Shell skal kutte 6.500 ansatte

Flere artikler

  1. Eksperter skeptisk til at oljeprisen vil falle til 30 dollar fatet

  2. Derfor kan oljeprisen falle ytterligere neste uke

  3. Iran før Opec-møtet: Må svelge «dobbel fornærmelse»

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Iran nekter å godta oljeproduksjonstak

  6. – Opec kommer sannsynligvis til å kollapse