Kilder: Regjeringen skrinlegger Mongstad-planer

ved nyttår stopper arbeidet med å bygge det omstridte renseanlegget for CO2 på Mongstad, forteller olje- og energiminister Ola Borten Moe.

LEGGER NED: Ifølge NRKs kilder legger regjeringen og olje- og energiminister Ola Borten Moe ned prestisjesatsingen på et CO2-renseanlegg på Mongstad. Her fra et Senterpartiets landsmøte.

Alf Vidar Snæland
 • NTB
 • Ingrid H. Indseth
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Den rødgrønne regjeringen skrinlegger planene om et fullskala renseanlegg for CO2 på Mongstad.

Det fortalte olje- og energiminister Ola Borten Moe på en hasteinnkalt pressekonferanse fredag ettermiddag.

- Mange vil sikkert kritisere regjeringens mål og gjennomføring, men det vi ikke kan kritiseres for er å være ambisiøse for å løse vår tids største problem, sier han, ifølge NRK.

Dermed er det kroken på døren for prosjektet som avtroppende statsminister Jens Stoltenberg kalte Norges «månelanding» i nyttårstalen sin i 2007.

I stedet foreligger det planer om å starte et renseanlegg som skal settes i gang innen 2020.

- Teknologisenteret på Mongstad er et av verdens fremst og mest vellykkede prosjekter i sin klasse. Det har gjort verdifulle kunnskaper, men det er ikke lenger riktig å fortsette fullskalasatsingen på Mongstad, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, ifølge NRK.

- Fiasko

Bellona-leder Frederic Hauge er ikke nådig i sin vurdering:

- Hvis dette medfører riktighet, er det en skandale. Mongstad var muligheten. Jeg kan ikke med min beste vilje se at en anbudsrunde med nye prosjekter, vil kunne gi oss fullskalarensing innen 2020, sier Bellona-leder Frederic Hauge til VG.

Ei heller opposisjonen nøler med å bruke sterke ord:

«Nok en gang, etter en valgkamp er slutt, innrømmer de rødgrønne at Mongstad prosjektet er fiasko. Endelig, men igjen er det kynisk tidspunkt», skriver Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen på Twitter, ifølge NRK.

Refses i rapport

Det er bare tre dager siden Riksrevisjonen la frem sin rapport om Mongstad-prosjektet og CO2-håndteringen der og på Kårstø.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Nils Bjåland

Riksrevisjonen pekte i rapporten sin blant annet på at Olje- og energidepartementet og Gassnova ikke har hatt god nok intern kontroll og risikostyring med prosjektet.

LES OGSÅ: Riksrevisjonen refser statens arbeid med CO2-håndtering

– Etter Riksrevisjonens oppfatning utgjør de høye kostnadene en risiko for at utbyttet av satsingen på CO2-håndtering ikke vil stå i forhold til den økonomiske innsatsen. Høye kostnader kan også øke risikoen for at CO2-håndtering for kull- og gasskraftverk ikke vil vinne frem som klimatiltak, skriver Riksrevisjonen i rapporten.

Blant annet mener Riksrevisjonen at «teknologisenteret er realisert med høyt ambisjonsnivå og høy standard, men høye kostnader kan redusere interessen for økt industriell deltakelse», skriver Teknisk Ukeblad.

Riksrevisjonen legger til at man likevel har bygget opp verdifull kompetanse hos statlige og industrielle aktører i prosessen. Dette kan ifølge Riksrevisjonen gjøre en fremtidig satsing eller utbygging billigere.

Tidligere har Bergens Tidende skrevet at bare investeringen i Teknologisenter Mongstad (TCM) og planleggingskostnadene for fullskala fangst, transport og lagring innen 2016 vil komme opp i 14 milliarder kroner.

LES OGSÅ:

Mongstad-satsing fikk slakt - feiret seg selv

CO2-anlegg må betale eiendomsskatt

Statoil kjøper kraftverk på Mongstad for 1,8 mrd.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Skrinlegger Mongstad-planer

 2. Høyre vil ha fullskala-renseanlegg innen 2020

 3. Betalt innhold

  Klart for topptung høring

 4. Annonsørinnhold

 5. Statoil vil fortsette med CO2-rensing

 6. Krangel med SV utsatte Mongstad-stopp