- Krever full elektrifisering av Utsira-høyden

STORTINGET (E24): En samlet opposisjon krever full elektrifisering av Utsira-høyden i fase én. Miljøbevegelsen feiret med klimakake.

ENIGE OM UTSIRA-KRAV: En samlet opposisjon avholdt pressekonferanse i Vandrehallen, hvor de krevde full elektrifisering av Utsira-høyden. Fra venstre: Une Aina Bastholm (Miljøpartiet De Grønne), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Terje Aasland (Ap), Ola Elvestuen (V), Marit Arnstad (Sp) og Heiki Holmås (SV).
Publisert:

- Vi er blitt enige om å be regjeringen gjennom sine konsesjonsregler, stille krav om områdeløsning for hele Utsira i fase én, sa Terje Aasland (Ap) under pressekonferansen på Stortinget som som nylig ble avsluttet.

KLIMAKAKE: Miljøorganisasjonen Zero bød på kake for å feire enigheten blant opposisjonsflertallet. - Jeg er glad i vedtaket, men jeg er enda mer glad i kake, sa Arbeiderpartiets Terje Aasland (t.v.) muntert da kaken kom på bordet.

Hele opposisjonen, inkludert Venstre og KrF, har kommet til enighet om en områdeløsning som sikrer at alle de fire olje- og gassfeltene skal forsynes med kraft fra land, ikke bare Johan Sverdrup som Statoil og oljeselskapene i første omgang la opp til.

- Dette er en viktig sak og nødvendig for å nå klimaforpliktelsene, sa nestleder Ola Elvestuen i Venstre.

Miljøbevegelsen og mange i opposisjonen har i lenger tid kritisert regjeringen og olje- og energiminister Tord Lien for ikke å kreve elektrifisering allerede nå. Det har også kommet kritikk over at departementet og Statoil ikke har offentliggjort alle beregningene som ligger til grunn for kostnadsanslagene.

- For å nå klimaforpliktelsene må man ta noen tøffe valg, og dette er en av disse, la Elvestuen han til.

Les også

Frykter Utsira lider samme skjebne som Mongstad

Sikret flertall

Solberg-regjeringen har ikke villet si om de vil kreve full elektrifisering av hele Utsirahøyden, etter at Statoil la frem et konseptvalg som i første omgang bare elektrifiserer kjempefeltet Johan Sverdrup.

Elektrifiseringen av Johan Sverdrup var altså garantert, noe som ville kutte den største delen av utslippene på den såkalte Utsirahøyden. De andre feltene, Gina Krog, Ivar Aasen og Edvard Grieg, har man derimot ikke kommet med noen lovnader om, annet enn at Statoil sier at man kan utvide elektrifiseringen etterhvert.

Dette falt ikke falt i god jord hos opposisjonen, som har argumentert med store klimautslipp som følge av at de tre andre feltene trolig vil bli drevet med gass.

En blid Frederic Hauge i Bellona var også tilstede under pressekonferansen.

- Nå vet vi hva flertallet på Stortinget vil ha. Nå får Statoil finne ut hvordan man kommer dit, sa Hauge til journalistene.

Spretter champagnen

- Det vi har klart i dag er å hindre nye, store utslippsøkninger, uttalte SVs Heikki Holmås under pressekonferansen.

Han fortsatte:

- I dag spretter vi en liten champagnekork.

KrF var som vanlig litt mer tilbakeholden med alkoholen - men likefullt fornøyde.

- Jeg vet ikke om jeg vil sprette champagnen, men dette er en merkedag, sa stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad fornøyd.

- KrF er meget glad for enigheten på Stortinget. Med dette oppnår vi KrFs hovedmål, å få en områdeløsning for kraft fra land til Utsirahøyden fra oppstart av Johan Sverdrup-feltet.

Statoil har ikke redegjort for feltene Edvard Grieg, Gina Krog og Ivar Aasen. Lundin og oljeselskapet Det norske er også blant selskapene som er involvert på Utsira.

Statoil har antydet at en forsinkelse som følge av endringer i konsesjonen vil kunne koste opp mot 20 milliarder ekstra.

- Vi må balansere den store utbyggingen opp mot behovet for å oppfylle klimaforliket, sier Aasland i Ap.

- Vi er sikre på at dette kravet ikke vil bidra til forsinkelser ettersom Statoil er godt i gang med arbeidet for fase én.

Etter at detaljene rundt dagens pressekonferanse begynte å lekke rundt klokken ti, falt Statoil-aksjen.

Like etter klokken 11.30 er Statoil-aksjen ned markante 1,17 prosent til 177,9 kroner per aksje, omsatt for 205 millioner kroner.

Les også:

Oljeprotest på Statoils generalforsamlingAnmelder Statoil for kjemikalieutslippStatoil selger seg ned i Angola for 1,2 milliarderEkspert mener Statoil regner feil om Utsira-strømStatoils nedsalg i Aserbajdsjan er fullført

Publisert:
Gå til e24.no