Vil ikke lete mer rundt Johan Castberg: – Jeg utelukker ikke en utsettelse

Statoil-sjefen mener flere av selskapets nye prosjekter fortsatt er for dyre. Han åpner nå for å utsette Johan Castberg-prosjektet igjen, men vil ikke vente på flere leteresultater før han avgjør skjebnen til prosjektet.

Fra venstre, konserndirektør for kommunikasjon Reidar Gjærum, finansdirektør Torgrim Reitan og konsernsjef Eldar Sætre

Marius Lorentzen
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

LONDON (E24): Samtidig som Statoil-sjefen fredag lover nye kutt og mer effektivitet, understreker Eldar Sætre gjentatte ganger at han og selskapet skal ha en fleksibel investeringsportefølje.

Det gjør at man ikke må forplikte seg på dyre utbygginger før man klarer å få ned kostnadene, og at man kan selge unna eierandeler i prosjekter hvis man vil bruke pengene på andre prosjekter eller utbytte.

Ett av de store prosjektene som Statoil nå finregner på er Johan Castberg i Barentshavet. Selskapet har utsatt beslutningen om hvilket utbyggingskonsept man skal ha to år på rad – sist i fjor sommer, da en beslutning ble satt til sommeren i år.

Statoil har invitert både presse, analytikere og investorer til London for å presentere selskapets resultater og de nye kuttplanene.

Statoil leverte som ventet et kraftig kutt i resultatet, og annonserte samtidig at tempoet på effektiviseringsarbeidet skal skrus kraftig opp.

Ferdig med Castberg-letingen i denne omgang

På kapitalmarkedsdagen i London gjør Statoil-sjefen det klart at han er mindre opptatt av fristene og mer opptatt av at man må klare å få prosjektet til å bli mer lønnsomt:

– Vi jobber fortsatt med konseptet og vi må føle oss trygge på at vi har valgt den beste løsningen før vi begynner. Det jobber vi fortsatt med og jeg utelukker ikke at det kan bli utsettelser i dette prosjektet. Det ligger også litt i det jeg sier om fleksibilitet og at vi vil ha mest mulig kvalitet i prosjektene, sier Eldar Sætre til E24.

Selv om Statoil fortsatt jobber med regnestykkene på Johan Castberg, og måtene man kan bygge ut på, så har selskapet klart å få ned kostnadene med flere milliarder:

-I arbeidet med den flytende produksjonsløsningen på Johan Castberg har vi klart å kutte capex (investeringsbehovet, journ.anm.) med 2,5 milliarder dollar, og vi har et mål om å kutte ytterligere 0,8 til 1,7 milliarder dollar, fortalte konserndirektør for prosjekter, boring og teknologi, Margareth Øvrum.

Statoil sier at de fortsatt jobber med to løsninger på funnet, en flytende og en med oljeledning til land.

For kort tiden siden ble det klart at regjeringen starter utlysningen av leteareal i den 23. konsesjonsrunden. Både her og i del ordinære, årlige tildelingsrunden ble flere arealer rundt Johan Castberg enten utlyst eller tildelt.

– Vil dere vente med Johan Castberg-beslutningen frem til man har fått undersøkt disse områdene nærmere?

– Jeg tror vi har utforsket området rundt Johan Castberg, så for meg handler det om å gjøre prosjektet så godt som overhodet mulig, sier Sætre.

– Så dere ser ikke for dere at det blir noe mer samarbeid med de andre aktørene i dette området?

– Vi har gått bredt ut og invitert til et samarbeid, blant annet på infrastruktur, og vi jobber videre med det.

– Mange av prosjektene må jobbes med

Eldar Sætre fokuserer nå sylskarpt på at utbyggingskostnadene og lønnsomhetsprisen (break-even) i flere av Statoils prosjekter må ned, slik at man kan gå i pluss med en lavere oljepris.

Det har blitt spesielt viktig etter at oljeprisen har ramlet fra over 100 dollar fatet til rett over 50.

Fredag er oljeprisen opp tre prosent til 58,79 dollar fatet. Følg utviklingen i E24s aksjelive.

– Det vi viser i dag er et finansielt rammeverk der vi synliggjør fleksibiliteten vi har i investeringsporteføljen. Det er også drevet av et ønske om å gjøre prosjektene så robuste som mulig. Vi ser at mange av prosjektene må det jobbes med.

Sætre legger til at den effektiviseringen som Statoil driver på med internt også må få effekt i nye prosjekter, får man setter i gang.

– Dette er en helhetlig tekning, der fleksibiliteten er viktig ikke bare i et økonomisk perspektiv men også i det perspektivet at man må fange leverandørmarkedet.

– Johan Castberg er også i denne situasjonen, og vi må sikre oss at det prosjektet blir så bra som det kan bli før man trykker på knappen.

Les også

– Dette betyr svakere utsikter for norsk sokkel

Les også

Nedskrivninger ga blodrød bunnlinje for Statoil

Les også

Tilsammen har de kuttet investeringsplanen med 45 milliarder

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. – Vi har spart 40 til 50 milliarder

  2. – Skattepakke ikke nok til å starte Johan Castberg

  3. - Statoil vil utsette Johan Castberg enda en gang

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Forberedt på ny Castberg-utsettelse

  6. Statoil-sjefen: – Fortsatt veldig stor usikkerhet