Analytiker: – Markedet bryr seg hverken om riggtellinger eller amerikansk oljeproduksjon

I oljemarkedet handler «alt» om én faktor, mener analytiker.

ALL EYES ON ME: Ingen bryr seg om høyere oljeproduksjon i USA, for alles øyne er rettet mot denne gjengen, ifølge Sebs sjefanalytiker for råvarer.
Publisert: Publisert:

Sjefanalytiker for råvarer i Seb, Bjarne Schieldrop skriver en oppdatering at markedet ikke ser ut til å bry seg om hverken amerikansk oljeproduksjon eller riggtellinger.

For oljeprisen er det bare en ting som betyr noe: Hvorvidt Opec-landene følger de individuelle planene for produksjonskutt.

Det er også Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt enig i.

– I hvor stor grad medlemmene følger opp avtalen vil være avgjørende for oljeprisen, skriver Saltvedt i en oppdatering.

Flere av medlemslandene har tidligere jukset med kuttene, og hun mener at man ikke skal se bort ifra at de vil gjøre det også denne gangen. Dette til tross for rapportene om at blant andre Russland, Saudi-Arabia og Irak har kommet godt i gang med å kutte.

Torsdag bekrefter Saudi-Arabia at det allerede har kuttet oljeproduksjonen mer enn det forpliktet seg til i avtalen.

E24 Aksjelive: Følg utviklingen i oljeprisen her

Dersom ikke landene følger kuttplanene vil ikke markedet komme i balanse igjen før i 2018, ifølge Saltvedt.

Les også

Konsulentbyrå: 440.131 oljejobber har forsvunnet

Ustabilitet

Noe som imidlertid kan slå positivt ut for oljeprisen, er uforutsette problemer for to av Opecs afrikanske medlemsland.

– Vi har siden starten av året sett økende ustabilitet i både Nigeria og Libya, noe som raskt kan slå ut på forventningene om høyere produksjon, og dermed høyere oljepriser, skriver Schieldrop.

Både Libya og Nigeria er unntatt fra Opecs kollektive kuttavtale, og mot slutten av 2016 så det lyst ut for økt produksjon i begge landene.

Flere rigger

Tirsdag økte det amerikanske energibyrået (EIA) årets anslag for amerikansk oljeproduksjon..

– For 2017 har anslagene blitt økt med 230.000 fat per dag til 9,01 millioner fat per dag i gjennomsnitt for 2017, skriver Schieldrop.

Dersom oljeproduksjonen i USA skal ende opp med en gjennomsnitt på 9,01 millioner fat per dag kan det ikke komme flere rigger inn i markedet, ifølge Schieldrop, som regner med at anslagene vil bli revidert gjennom 2017.

Les også

Slik har skiferselskapene i USA respondert på Opec-avtalen

Siden juli 2016 har prognosene fra EIA blitt økt med 810.000 fat per dag.

– Tilbake i juli 2016 forventet de sannsynligvis ingen nye skiferolje-rigger i andre halvår. Derimot ble det tilført totalt 170 nye rigger, skriver han.

Ifølge Schieldrop forventer Seb en økning på 30 rigger per måned i første halvår av 2017, og at oljeprisen vil holde seg mellom 55 og 60 dollar fatet.

Også Saltvedt holder oppsyn med antallet rigger i USA.

– Antallet utleide amerikanske landrigger har økt med om lag 70 prosent, eller 266 rigger, siden bunnen i mai i fjor, skriver hun.

Saltvedt påpeker at det er en risiko for at amerikanske skiferprodusenter øker produksjonen raskere enn antatt, og dermed vil prosessen med å balansere oljemarkedet gå saktere, og oljeprisene kan bli presset nedover.

Nordeas anslag for oljeprisen ligger på 53 dollar per fat i første kvartal 2017.

Riggtall

Fredag kommer det nye riggtall fra Baker Hughes, og ifølge Saltvedt kan det bli et «slag i trynet» for alle som håper på høyere oljepris.

– Vi ser tegn til at oljeprisen begynner å stabilisere seg, og listen blir lavere for skiferprodusenter å komme tilbake, sier Saltvedt til E24.

Les også

Fersk rapport: 55 – det magiske oljetallet

6. januar viste riggstatistikken at det var 665 aktive rigger i USA, noe som er samme nivå som i januar 2016. Dette var en økning på syv aktive olje- og gassrigger, fredag denne uken vil etter alt å dømme dette tallet øke ytterligere.

– I starten av året kom prisene opp på rapporter fra Opec om at kuttene har startet, men nå kommer indikasjonene på at de amerikanske skiferprodusentene har trykket ned gasspedalen. Det vil motvirke de kuttene som skjer blant Opec-medlemmene, sier hun.

Dersom Schieldrops anslag om 180 nye rigger i første halvår 2017 slår til, vil markedet ifølge råvareanalytikeren være mettet frem til sommeren.

– Markedet vil ikke ha behov for flere rigger i andre halvår 2017, og oljeprisen må nedjusteres andre halvår for å unngå at enda flere rigger kommer inn i markedet, skriver han.

Les også

Oljedirektoratet anslår oljeinvesteringer på 120 mrd.

Les også

Tror på oljevekst i 2017: Venter dobbelt så mange utbygginger

Les også

Laveste oljepris på nær én måned

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om