Investeringene i amerikansk oljeskifer økte med 72 prosent

Det er full gass på land i USA, mener oljeekspert, som samtidig spår at toppen nås til høsten.

INVESTERINGSBOOM I USA: Illustrasjonsbilde fra Monterey Shale-feltet i California.

Foto: Lucy Nicholson Reuters
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Etter å ha kuttet investeringene jevnt og trutt i hele 2015 og de tre første kvartalene i fjor, snudde skiferprodusentene i USA tvert om i fjerde kvartal.

Da økte nemlig investeringene med 4,9 milliarder dollar (72 prosent) mot samme periode året før, viser tall fra det amerikanske energiinformasjonsbyrået, EIA.

Byrået har analysert de 44 største selskapene som driver med oljeutvinning i USA.

EIA skriver også at det ikke har sett en kraftigere investeringsvekst siden 2012.

I fjerde kvartal var kontantstrømmen fra driften fortsatt lavere enn samme periode året før, men fallet har nesten stoppet opp, og nedgangen skyldes også i stor grad at produksjonen er lavere enn før, påpeker byrået i analysen som ble offentliggjort mandag.

– Det er full akselerasjon på land i USA, sier sjefstrateg for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, til E24.

Han viser til riggstatistikken fra oljeserviceselskapet Baker Hughes, som hver uke gjør en opptelling av antallet aktive olje- og gassrigger i USA på land og offshore. Han sier at tallene ikke kommer overraskende fordi antallet aktive rigger har økt lenge.

Antallet aktive rigger på land i USA nådde bunnen i slutten av mai i fjor, da 380 rigger var i virksomhet. I september nådde antallet aktive rigger offshore bunnen med 10 aktive rigger.

De siste tallene fra forrige uke viste 802 aktive rigger på land og 22 aktive rigger offshore. Av de 824 riggene var 662 oljerigger.

– Uttalelser fra selskapene og det økende antallet aktive oljerigger antyder at selskaper med amerikansk oljeproduksjon fortsetter investeringsveksten i første kvartal 2017, skriver energiinformasjonsbyrået videre.

Grafene fra Energi Information Administration i USA viser at investeringene nå vokser igjen etter et og trekvart år med nedgang (t.v.) Den blå linjen viser utviklingen i dollar. Til høyre vises utviklingen i kontantstrømmen fra driften.

Foto: EIA

Tror myndighetenes prognoser skal opp

Bjarne Schieldrop venter at amerikanske myndigheter i sin april-prognose vil øke forventet oljeproduksjon i USA i 2018 med rundt 200.000 fat per dag, fordi han mener de hele tiden er for forsiktige med å legge til grunn videre vekst.

Bjarne Schieldrop, sjefstrateg råvarer, SEB

Foto: Marius Lorentzen E24

– Hvis man ser på prognosene deres fra i fjor høst for 2017, så økte de prognosen med 100.000 til 200.000 fat hver måned fordi de ikke har turt å legge inn en forventning om videre vekst i investeringene og antallet rigger.

– Bare i mars kom det inn 51 nye skiferoljerigger i aktivitet i USA, så i april vil de nok løfte prognosen for 2018 med ytterligere 200.000 fat per dag, sier Schieldrop.

Schieldrop sier at det er den langsiktige priskurven over de kommende ett til to årene på amerikansk lettolje (WTI-oljen) som er avgjørende for tempoet til de amerikanske skiferoperatørene.

– Når den prisen ligger over 45 dollar fatet begynner det å røre på seg. Det så vi i april/mai i fjor. Når den priskurven lå på 52 dollar fatet økte riggaktiviteten med rundt syv rigger i uken. Når priskurven økte til 56 dollar med Opecs kuttvarsel, kom det i snitt inn rundt 10 nye rigger i aktivitet per uke, sier Schieldrop.

Råvarestrategen sier at de legger til grunn en nordsjøoljepris (Brent) på 52,50 til høsten (WTI noe lavere), og han tror derfor aktiviteten i USA vil toppe seg snart.

– Vi tror toppen kommer nå i andre kvartal, sier Schieldrop om rigg- og investeringsnivået i USA.

– Resten av verden må med

Selv om skiferoljen i USA har en langt kortere tidshorisont enn tradisjonell offshoreproduksjon (det tar kort tid å få produksjonen i gang og brønnene har kortere levetid), så er det ikke nok ressurser i USA til å ta unna all oljeappetitten i verden.

– Skiferoljen dekker ikke mer enn rundt fem prosent av markedet, så man kan ikke leve av den hele tiden, selv om den fungerer som en buffer. Resten av verden må ned, men tradisjonell oljeproduksjon må få kontroll på kostnadene sine, sier Schieldrop.

Han sier at det er viktig å huske at en oljepris på rundt 50 dollar fatet egentlig ikke er unormalt lavt, tvert imot:

Les også

USAs ubrukte lager - som kan ødelegge for Opecs planer

– Det er ikke nødvendigvis bedre med et marked der oljen koster 100 dollar fatet, for det er marginene som teller. I 2014 hadde Statoil en lønnsomhetspris på utbyggingsprosjektene sine på rundt 70 dollar, og nå er det kuttet til rundt 27 dollar. Når kostnadsnivået er så mye lavere er et marked med en oljepris på 50 til 55 dollar faktisk ganske bra, sier Schieldrop.

Han poengterer at dollaren også er sterkere nå enn den var, slik at 50 dollar fatet er mer verdt for utenlandske oljeprodusenter enn 50 dollar fatet ville vært i 2014.

– Det er et viktig unntak nå, sammenlignet med den gang, og det er at marginproduksjonen i verden, som er skifer, har alle sine kostnader i dollar, understreker han.

– Når vil vi se at de store oljeselskapene begynner å bevege på seg på samme måten?

Les også

Oljegigantene ikke lenger like interessert i Norge

– De må fortsatt tenke kostnader, og de er betenkt med å dra i gang de virkelige lange og store prosjektene. På grunn av usikkerheten om hvordan etterspørselen vil utvikle seg (med elbiler, osv., journ.anm.) foretrekker de prosjekter med en kortere horisont, sier Schieldrop og fortsetter:

– Så de store selskapene vil unngå prosjekter som først går i produksjon 10 år frem i tid, de vil heller kjøre på dem som er klare om 2–3 år, sier han og lister opp utbygginger nær eksisterende felt eller ombygginger på felt, som eksempler.

– Du kan også se på ExxonMobil, som sier at halvparten av deres borebudsjett i år går til prosjekter på land i USA.

Les også

Analytiker har ingen tro på Opecs videre kutt-påstander

Les også

Fersk rapport: Dypvannsriggene slår tilbake i år

Les også

Danske Bank jekker ned oljeprisestimatene

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Oljebransjen
 3. Olje og gass
 4. Opec
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Oljeprisen er fortsatt ikke lav nok

 2. Oljeboomen kjøles ned i USA: Analytikere venter vekstbrems

 3. Analytiker: Den amerikanske skiferproduksjonen undergraver Opec

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytiker: Så mye betyr én amerikansk rigg for oljemarkedet

 6. USAs ubrukte lager - som kan ødelegge for Opecs planer