E24-podden besøker gigantfeltet Johan Sverdrup: – Dette er Europas største industriprosjekt

I denne ukens episode av E24-podden kan du bli med ut i Nordsjøen der gigantfeltet Johan Sverdrup til 88 milliarder kroner begynner å reise seg. Selv om mye er gjort er det fortsatt flere kritiske brikker som må falle på plass før produksjonen kan starte mot slutten av neste år.

HUMØR I REGNET: Selv om regnet til tider gjorde omvisningen til en fuktig affære, var det ikke annet enn smil å spore hos konserndirektør Margareth Øvrum og de andre Equinor-ansatte under besøket på Johan Sverdrup-feltet denne uken. Feltet er nå under full utbygging.

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

JOHAN SVERDRUP, NORDSJØEN (E24): – Prosjektet har ikke bare vært viktig for Norge, men for hele bransjen under den tøffe tiden vi har vært gjennom. Dette feltet vil bidra til velferden vår de neste 50 årene, sa konserndirektør for Teknologi, prosjekt og boring i Equinor, Margareth Øvrum, da hun denne uken for første gangen besøkte det nye Johan Sverdrup-feltet offshore.

Equinor regner selv med at prosjektet vil bidra med rundt 670 milliarder kroner til statskassen.

Med 2,1 til 3,1 milliarder fat olje og investeringer på 88 milliarder bare i første fase er ikke Johan Sverdrup-feltet bare en gigantisk utbygging.

Det har også vært en nådegave for norsk leverandørindustri.

Prosjektet som ble sanksjonert i 2015 traff markedet i en tid der mange andre oljeselskaper begynte å skru igjen pengekranen for fullt. Med en fallende oljepris valgte Equinor (da Statoil) likevel å gå videre. Det har vært en nådegave for mange norske leverandørbedrifter som Kværner, Aibel og Aker Solutions, som kastet seg rundt, kuttet kostnader og kom opp med løsninger som har bidratt til at feltet så langt har gått på skinner – og til en langt lavere kostnad enn først anslått.

E24-podden tok denne uken turen ut til det nye kjempefeltet som er under bygging. Du kan laste ned podcasten ved å søke opp «E24-podden» i podcastappen du bruker, eller ved å følge denne linken.

Trond Bokn tok i våres over som prosjektdirektør for Johan Sverdrup-feltet i Equinor. Han har mange års erfaring fra en rekke prosjektutbygginger i oljeselskapet.

Foto: Marius Lorentzen E24

På toppdekket til boligriggen Haven forteller prosjektdirektør Trond Bokn om hvordan timingen av prosjektet har gjort det mulig både for Equinor og leverandørene til å sette sine beste folk på prosjektet.

Han forteller også om hvordan han på noen få dagers varsel tok over som prosjektdirektør for et av Norgeshistoriens største utbygginger på norsk sokkel.

– Sparte én million offshoretimer

– Dette er Europas største industriprosjekt, sa Equinors mektige konserndirektør Margareth Øvrum under briefingen som ble gitt etter ankomst på feltet.

For gigantutbyggingen har ikke bare sysselsatt rundt 800 personer i prosjektavdelingen til Trond Bokn, den har også sysselsatt en rekke norske og utenlandske leverandører og de andre partnerne på feltet: Lundin Norway, Aker BP, Petoro og Total (tidligere Maersk Oil).

– Totalt har 23 byggeplasser verden rundt bidratt med deler til dette prosjektet. Nå begynner feltet å ta form, og bare i år har vi gått fra 0 til 2.400 personer som har sin arbeidsplass her ute. I snitt er det 800 mennesker per skift her til enhver tid, fortalte Øvrum.

Allerede nå er alle de fire plattformunderstellene på plass, hvorav norske Kværner har levert tre av dem. I tillegg har både boreplattformen og stigerørsplattformen kommet på plass. Boligplattformen og prosessplattformen skal løftes på plass neste år.

STORT: Det er først når man kommer om bord på feltsenteret på Johan Sverdrup at man skjønner de enorme dimensjonene på anlegget ute i Nordsjøen. Her er gangbroen mellom to av plattformene avbildet. Den frakter også olje, strøm og andre nødvendigheter og veier over 2.000 tonn alene.

Foto: Marius Lorentzen E24

Margareth Øvrum og prosjektdirektør Trond Bokn er særlig stolte av at man fikk til å løfte boreplattformen opp på understellet i ett løft. Vanligvis løftes slike plattformer over på understellene i moduler.

– Det var en krevende beslutning å ta, men vi gjorde det og det er første gang i verden at man har fått til et slikt løft med splitter nye Pioneering Spirit, sa Øvrum, med referanse til løfteskipet som har kapasitet nok til å løfte den gigantiske plattformen på plass på understellet sitt.

– Vi sparte én million offshoretimer på å gjøre det sammenlignet med å løfte inn modul for modul, sa Trond Bokn stolt, og pekte på at hele løftet bare tok noen få timer.

– Dere kan jo selv regne hva én million offshoretimer blir i kroner og øre spart, la han til med et smil.

IMPONERENDE MASKINERI: Boredekket om bord på boreplattformen på Johan Sverdrup-feltet kan til dels minne om en moderne bilfabrikk med alle sine roboter. Boredekket er svært automatisert og inneholder noe av det mest avanserte utstyret som er å oppdrive i oljebransjen.

Foto: Marius Lorentzen E24

Satser på oppstart neste år

Selv om prosjektet foreløpig ligger over 50 milliarder under de opprinnelige estimatene og boringen ligger ett år foran skjema, så er det et par nøkkelfaktorer som gjør at Equinor ikke tør å garantere oppstartsdato helt ennå.

Blant annet skal bolig- og utstyrsplattformen leveres fra Kværner og installeres på feltet, i tillegg til at hele anlegget må gjennom en omfattende testprosess.

I tillegg må prosessplattformen seile som planlagt fra verftet i Korea som planlagt mot slutten av året. Begge skal monteres på feltet neste vår.

– Jeg satser på å kunne jobbe her til jeg går av med pensjon, sa Ken Bjelland i Odfjell Drilling med et smil når han fikk spørsmål av pressen om han vil merke at oljealderen tar slutt. Her er han avbildet på det svært automatiserte boredekket.

Foto: Marius Lorentzen E24

– Den er langt ifra ferdig, men vi er godt i gang med testingen allerede, sa Bokn om plattformen som er under bygging hos Samsung i Korea.

På toppen av dette skal strømforsyningen fra land settes på i oktober. På sikt skal den ikke bare forsyne Sverdrup-feltet, men også nabofeltene Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krog med strøm fra land.

Equinor har heller ikke rukket å bli ferdig med første fase, før de har satt i gang med neste del.

Det er nemlig ventet at Equinor og partnerne vil overlevere utbyggingssøknaden for andre fase av prosjektet på oljemessen ONS neste uke.

Andre fase inkluderer enda en prosessplattform og en rekke ombygginger av anlegget fra første fase.

Det vil øke produksjonskapasiteten fra 440.000 til 640.000 fat olje per dag, noe som gjør at feltet alene vil stå for en fjerdedel av all norsk oljeproduksjon på det meste.

Du kan laste ned podcasten ved å søke opp «E24-podden» i podcastappen du bruker, eller ved å følge denne linken.

MYE BORING IGJEN: Jostein Kløver og Lars Borlaug i Odfjell Drilling overvåker det avanserte boredekket på boreplattformen, som er fullt av roboter. De to er en del av teamet som hittil har boret 8 brønner og har 40 brønner å bore igjen før produksjonen er i gang for fullt på Johan Sverdrup-feltet

Foto: Marius Lorentzen E24
Les også

Norsk selskap kom gjennom nåløyet i Equinors gründerjakt

Les også

Bay du Nord-funnet et stort skritt nærmere en utbygging

Les også

– En situasjon vi følger nøye med på

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Oljebransjen
 3. Lundin Petroleum
 4. Det norske oljeselskap
 5. Total

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Dette er det viktigste industriprosjektet i Europa

 2. Betalt innhold

  Nå løftes Sverdrup-boligmodulen om bord i verdens største løfteskip

 3. Petroleumstilsynet på Sverdrup-inspeksjon: Equinor glemte do på boredekket

 4. Annonsørinnhold

 5. Billigere enn planlagt: Ny Sverdrup-plattform seiler til Norge

 6. Betalt innhold

  Her seiler plattformdekket til Johan Sverdrup fra Sør-Korea