Fra krappe svinger til «uvanlig» stabil oljepris: – Et midlertidig fenomen

To krefter sørger for å holde oljeprisen i sjakk, ifølge oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

OPTIMIST: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus under DNB Markets tror retningen heller er opp enn ned når oljeprisen bryter ut av det smale intervallet den har ligget i så langt i år.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Etter de siste årenes krappe svingninger, fra over 100 dollar fatet til under 30 og opp igjen til drøyt 55 dollar, har oljeprisen vært ganske stabil på nyåret.

Faktisk svinger det uvanlig lite i oljeprisen, ifølge oljeanalytiker Torbjørn Kjus, som peker på at oljeprisen har ligget i et stramt prisbånd, altså forskjellen mellom pristopp og prisbunn, i over 40 dager.

– Det smaleste handelsbåndet vi har hatt i løpet av et år var 21 prosent i 1995 og 20 prosent i 2013. I nesten alle årene ligger båndet mellom 30 og 60 prosent. Hittil i år er det kun seks prosent, sier han til E24.

DNB Markets-analytikeren sier han er «ganske sikker på at det er et midlertidig fenomen».

– Det ville vært veldig uvanlig hvis vi skulle ha et handelsbånd på seks prosent gjennom et år. Det har aldri vært et så smalt handelsbånd noen gang.

saken fortsetter under

Etter Opec-løftet på tampen av fjoråret har oljeprisen enn så lenge blitt liggende rundt midten av 50-tallet.

Foto: Infront

Holder oljeprisen i sjakk

Det er ifølge Kjus to krefter som nå trekker i hver sin retning på prisene.

– Det naturlige ville kanskje være at vi skulle ned og teste 50 dollar fatet før det kom et nytt steg opp igjen til 58–59 dollar, men det har ikke skjedd denne gangen.

– Det er Opec-kuttene som holder nedsiden i sjakk, og forventet skiferoljeproduksjon som holder prisen i sjakk på oppsiden sammen med salgspress fra oljeprodusenter som prissikrer seg ett til to år frem på kurven. Det har foreløpig holdt oljeprisen i sjakk, sier oljeanalytikeren.

I fjor spikret Opec avtalen om kutt i produksjonen, og deretter forpliktet også land utenfor oljekartellet seg til produksjonskutt. Men med høyere oljepriser har skiferoljeprodusentene i USA våknet til liv, noe som synes i et stigende antall aktive landrigger.

Les også

Opecs «vaktbikkje»: Slik går det med oljekuttene

Statistikkene til oljeserviceselskapet Baker Hughes har vist at riggaktiviteten er på full fart opp igjen, en indikasjon på at man kan vente økt oljeproduksjon fremover.

Men nettopp Opecs historiske produksjonskutt gir Kjus tro på at bruddet ut av intervallet heller blir opp enn ned.

– Jeg er mer optimistisk enn pessimistisk til hvilken side bruddet kommer på. Det skyldes at Opec nå er i ferd med å levere kuttene.

– Prislokk fra skiferolje

De finansielle aktørenes veddemål vil også kunne få betydning.

– Det er mange finansspillere som allerede har tatt veddemålet på at prisen skal opp, men man kan også se for seg en sektorrotasjon. Goldman Sachs anbefaler å gå lang råvarer. Hvis folk hører på dem og man får en «backwardation» i råoljekurven vil det antagelig lokke til seg mer finanspenger inn i oljemarkedet, sier Kjus.

Han viser til prisstrukturen der oljekontraktene som er nærmest i tid handles til en høyere pris enn de som har forfall lengre frem, kjent som «backwardation».

Les også

USAs energibyrå: Tror på trangere oljemarked

– Kurven er blitt veldig flat. Den er påvirket av salgspresset fra produsenter som «hedger» prisen de neste par årene. Når de når sitt sikringsnivå, og hvis man får backwardation, vil ofte salgslysten dabbe av fra disse produsentene. Det kan bidra til at kurven løfter seg litt.

Med utgangspunkt i prisene på oljekontraktene som forfaller i årene fremover ser nemlig markedets forventning ut til å være at oljeprisen skal bli liggende rundt dagens nivåer i flere år.

– Markedets tolkning er at det er et prislokk fra skiferolje. I dag priser forwardkurven inn 56–57 dollar fatet i 2020. Jeg tror fort det lokket ligger rundt 10 dollar høyere enn det, sier Kjus.

Les også

Norsk selskap skal skyte seismikk i USAs heteste oljeområde

Les også

Internasjonal interesse for norsk sokkel

Les også

Statoil tildeler Sverdrup-kontrakter for nærmere 1,3 milliarder kroner

Her kan du lese mer om

  1. Torbjørn Kjus
  2. Råvarer
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tror oljelagrene vil krympe for første gang siden 2013

  2. Står fast på 70 dollar

  3. – Nytter ikke bare å si at man produserer mindre

  4. Annonsørinnhold

  5. Høyeste riggtall på over ett år

  6. DNB om sjansen for høyere oljepris: – Det er veldig mye skepsis der ute