Facebook kjøper norsk vindkraft

Facebook inngår langsiktig kraftavtale om norsk vindkraft til sine nordiske datasentre, etter at Google, Hydro og Alcoa har gjort lignende avtaler.

NORSK VINDKRAFT: Facebook har inngått avtale med Hamburg-baserte Luxcara om å kjøpe vindkraften fra tre prosjekter i Bjerkreim-området i Norge. Dette er Tellenes vindkraftverk i Rogaland, som er eid av fondet Blackrock, hvor Google har kjøpt kraftproduksjonen i en periode på 12 år. Utbygger er Zephyr og Norsk Vind Energi.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Facebooks datasentre i danske Odense og svenske Luleå skal drives med norsk vindkraft.

Facebook kjøper kraftproduksjonen fra tre norske vindparker i Bjerkreim-området fra investeringsselskapet Luxcara, mens det svenske energiselskapet Vattenfall har inngått avtale om å overføre og balansere kraften.

Det skriver Vattenfall i en melding.

Facebook har inngått en langsiktig kraftavtale (power purchase agreement, PPA) med det Hamburg-baserte investeringsselskapet Luxcara, ifølge meldingen.

– Dette er den største avtalen Facebook har inngått om vindkraft, 294 megawatt i 15 år. Det er fantastisk, sier spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i fornybarorganisasjonen Norwea til E24.

– Dette er nok en bekreftelse på at norsk vindkraft er uhyre konkurransedyktig. Facebook kan gå hvor som helst i Europa, men de velger norsk vindkraft, sier han.

– Hvorfor har vindkraften blitt så populær, når vannkraften også er ren?

– Jeg tror det er flere ting. Jeg mistenker at de ønsker å utløse ny kraftproduksjon, noe som vil utelukke eksisterende norsk vannkraft, og så er det viljen vindkraften har til å inngå så lange kontrakter som 15 år, sier Aasheim.

– Et kraftfullt signal

Det er selskapet Norsk Vind Energi som har bygget ut Bjerkreim-prosjektene, som består av 70 Siemens-turbiner på 4,2 megawatt hver.

– Når multinasjonale moderne selskap som Facebook og Google inngår store, langsiktige kontrakter om kjøp av vindkraft, gir det verden et kraftfullt signal om at et viktig steg i retning av grønnere energiproduksjon og forbruk blir gjennomført, sier Rune Hersvik, seniorpartner i Norsk Vind Energi.

Onsdag skal Luxcara offisielt overta en annen norsk vindpark, Egersund-prosjektet på 111 megawatt. Der har det sveitsiske energiselskapet Axpo skrevet under en langsiktig avtale om å kjøpe strømmen.

– Hundre prosent fornybart

De norske vindparkene i Bjerkreim-området har ifølge Vattenfall en kapasitet på 294 megawatt, og ifølge selskapet vil de levere rundt én terawattime strøm per år.

– Disse prosjektene kommer til å øke vindkraftproduksjonen i det nordiske elsystemet og gi en hundre prosent fornybar løsning til våre datasentre i Odense i Danmark og Luleå i Sverige, sier Vince Van Son, kommersiell direktør for energi og infrastruktur i Facebook.

Luxcara sa i fjor at anleggene i Bjerkreim skal levere strøm til nettet fra 2019.

– Vattenfall er stolte over å kunne forlenge vårt langvarige samarbeid med Facebook gjennom å integrere leveransen av ny fornybar strøm i det nordiske kraftnettet. Avtalen om kraftbalansering er Vattenfalls største med en ekstern part i Norden, sier Branislav Slavic, Vattenfalls sjef for Business Sales i Norden.

Google valgte norsk vindkraft

Dermed gjør Facebook som teknologigiganten Google, som i 2016 inngikk avtale med Blackrock om å kjøpe produksjonen fra Tellenes vindpark i Rogaland.

Les mer: Google kjøper norsk vindkraft

Også industrigigantene Hydro og Alcoa har tidligere inngått langsiktige kraftavtaler med vindkraftaktører i Norge. Alcoa skal kjøpe vindkraft i 15 år fra prosjektet Nordlicht og i en tilsvarende periode fra prosjektet Øyfjellet, med garantier fra GIEK.

Les mer: Alcoa får statsgaranti til nytt vindprosjekt

Norsk Hydro kjøper én terawattime årlig produksjon fra Statkrafts gigantiske vindprosjekt på 1.000 megawatt på Fosen, og inngikk også nylig en avtale om å kjøpe 1,65 terawattimer årlig fra det svenske Markbygden-prosjektet.

Les mer: Norsk Hydro kjøper svensk vindkraft

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft
 2. Fornybar energi
 3. Strømpriser
 4. Facebook
 5. Norsk Hydro
 6. Google

Flere artikler

 1. Vindboom i norsk industri

 2. Hydro har sikret seg sol- og vindkraft for flere tiår

 3. Hydro inngår vindkraftavtale «med verdens lengste varighet»

 4. Betalt innhold

  Facebook kjøper all kraft fra det som blir Norges største vindpark

 5. Kjøper ren strøm direkte fra utbyggerne: Kraftig vekst i sol- og vindkontrakter