Strømprisen avtar noe tirsdag

Strømprisene har satt rekorder flere dager på rad. Tirsdag snur de noe ned igjen, men fortsatt ligger prisene på uvanlig høye nivåer over hele landet.

Kraftprisen har satt rekorder flere dager på rad, men avtar noe tirsdag. Sør-Norge har aldri tidligere sett priser på mandagens nivåer på 2,56 kroner kilowattimen i snitt, og helt oppe i 4,18 kroner i timen mellom 17 og 18.
Publisert:

Det viser ferske tall fra strømbørsen Nord Pool. Prisene blir normalt fastsatt en dag i forveien.

Strømprisen faller tirsdag til 1,38 kroner kilowattimen i Sør-Norge, mens den faller til 1,51 kroner kilowattimen i Midt- og Nord-Norge.

Det er fortsatt uvanlig høyt, men godt under den rekordhøye strømprisen i Sør-Norge på 2,56 kroner kilowattimen mandag. Det tilsvarer om lag 3,74 kroner med nettleie og avgifter (for en Elvia-kunde).

I Midt-Norge og Nord-Norge ligger døgnprisen mandag på 2,25 kroner kilowattimen. Det er uvanlig høyt, men ikke rekord.

– Det som skjer i morgen er at det er veldig mye mer vindkraftproduksjon både i Norden og Tyskland. Det demper prisene noe, sier kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv til E24.

Skyhøy gasspris

Analytikere har tidligere pekt på den skyhøye prisen på gass i Europa som en sentral årsak til de høye strømprisene i landene rundt Norge, i tillegg til høye priser på CO₂-kvoter og lite vann i magasinene i Norge. De høye prisene smitter over til Norge, som er koblet til utlandet med 17 ulike strømforbindelser.

Det har vært en krevende periode i Europa med skyhøye energipriser. Det har vært lite gass på lager i Europa, og kamp med Asia om globale laster med flytende naturgass (LNG), mens Russland har levert lite gass.

I Norge har det vært tørrår med mindre vann enn normalt i magasinene. Hvis vannkraftprodusentene sparer på vannet, vil det øke prisene, siden det er for tiden er dyrt å importere strøm fra Europa.

I timen mellom 17 og 18 mandag er prisen i Sør-Norge helt oppe i 4,18 kroner kilowattimen. Hvis man legger på nettleie og avgifter vil strømkundene måtte ut med rundt 5,75 kroner kilowattimen i denne enkelttimen. I denne timen vil en generøs dusj koste om lag 28 kroner, ifølge E24s dusjindeks.

I Nord-Norge er pristoppen mandag på 3,69 kroner kilowattimen mellom klokken 16 og 17.

Les også

Rekken med strømrekorder fortsetter: Mandag kan en dusj i Sør-Norge koste 26 kroner

Vindkraft demper prisene

Refinitiv-analytikeren påpeker at vindkraft også senker prisene i Tyskland.

– I Norden er det en dobling av vindkraften i morgen, og den tyske prisen faller også markant fra 2,72 kroner kilowattimen til 1,27 kroner kilowattimen på grunn av veldig mye høyere vindkraftproduksjon. Da fortrenger man noe av den dyreste kraften, som gjerne er gasskraft, sier Djupskås.

Både Danmark og Tyskland har lavere snittpris tirsdag enn Norge, ifølge den franske kraftbørsen Epex Spot. Det bidrar også til at Norge kan importere noe kraft fra Tyskland. Storbritannia har fortsatt høyere pris enn Norge, og dermed fortsetter krafteksporten fra Norge til britene.

– Det er import fra Tyskland til Norge i alle timer frem til klokken 16 tirsdag. Da er det mye import av tysk strøm både til Norge, Danmark og Sverige, sier Djupskås.

– Noen skikkelig dyre dager

Det er den siste kilowattimen som må bestilles i markedet som avgjør prisen, og i det siste har dette gjerne vært gasskraftverk som preges av de høye gassprisene, påpeker analytikeren.

– Prisnivået i Europa er høyt på grunn av høy gasspris, høy kullpris og høye CO2-priser, sier Djupskås.

De siste dagene har kaldt vær bidratt til å løfte de allerede høye prisene i Norden.

– Det har kommet et høytrykk som startet fredag og varer 10–15 dager frem, hvor det blir kaldere vær. Torsdag og fredag kan det bli ganske heftig forbruk. Det er litt varierende vindkraftproduksjon, og prisene vil variere mye med den. Det kommer nok til å bli noen skikkelig dyre dager de neste 10–15 dagene, sier Djupskås.

– Det er også mindre nedbør enn normalt, vi var på en mer normal situasjon i vannmagasinene for noen uker siden, men nå har vi 12 terawattimer mindre enn vanlig. Det betyr at vannkraftprodusentene hever sine vannverdier og er mindre villige til å produsere enn før. Det bidrar til høyere priser, sier han.

Fyllingsgraden i norske vannmagasiner var 71,2 prosent ved utgangen av uke 46, mens medianen de siste 20 årene er en fyllingsgrad på 80,9 prosent, ifølge NVE.

Norge har netto eksportert 15,7 terawattimer (TWh) så langt i 2021, ifølge Statnett. Kraftproduksjonen så langt i år ligger på 139,6 TWh, mens det norske forbruket ligger på 123,8 TWh.

Les også

Mener nye kabler ikke er hovedårsak til strømsjokket: – Årsaken er gassprisene

Les også

Vil ikke begrense eksporten via utenlandskablene

Les også

– Som 10 kroner literen i Trondheim og 100 kroner i Oslo

Publisert:
Gå til e24.no