CO₂-kvoter på sitt dyreste på over ti år: Norske strømpriser stiger igjen

Rekordhøye priser på utslippskvoter i Europa presser norske strømpriser opp igjen. Mot slutten av måneden kan CO₂-prisene imidlertid falle betydelig, ifølge råvaremegler. 

Karbonprisen steg voldsomt i fjor – og nå har den nådd rekordhøye nivåer etter et nytt byks. Her fra ett av kullselskapet RWEs anlegg i Tyskland.

Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

Strømprisen har de siste dagene tatt seg opp etter at vinden blåste prisene nedover i mars.

Torsdag er prisen forventet å ligge på 45 øre kilowattimen i Sør-Norge, ifølge kraftbørsen NordPool.

Sist uke lå prisen på rundt 38 øre per kilowattime. Dette er prisen på kraft utenom nettleie og statlige avgifter, som også dukker opp på din strømregning.

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i kraftanalysebyrået Wattsight peker på et «ekstremt rotterace» i karbonprisene.

– Prisene har nå gått veldig høyt opp, og det presser opp strømprisene, sier han.

Bedrifter som slipper ut CO₂ må handle utslippskvoter i markedet, og prisen på utslippskvotene har steget mye det siste året. Ved å kjøpe en CO₂-kvote gjennom det europeiske kvotehandelssystemet kan man slippe ut ett tonn med CO₂.

Ifølge Bloomberg er prisene på CO₂-kvoter nå på sitt høyeste nivå på ti år, blant annet på grunn av bekymringer for et strammere marked fordi EU reduserer mengden tilgjengelige CO₂-kvoter i systemet.

«Viktigere»

Den siste tidens prishopp på CO₂-kvoter forklarer Lilleholt blant annet med at gassprisene har steget.

– Når det blir billigere å brenne kull enn gass så bruker man mer kull. Da øker karbonprisene fordi man må kjøpe CO₂-kvoter for å komme i balanse, forklarer Lilleholt.

Kull forurenser mer enn gass. Dermed blir det nødvendig å kjøpe utslippskvoter for å møte EUs kvotesystem, som er innført for å gjøre det dyrere å forurense.

I tillegg er alle tegn til positive nyheter rundt Storbritannias skilsmisse fra EU med å sende karbonprisene opp, ifølge analysesjefen. De siste dagene har det blant annet blitt noe mer sannsynlig med en ytterligere utsettelse av brexit.

Hvis Storbritannia skulle ryke ut av EU uten en avtale, kan britiske flyselskaper og industriselskaper bestemme seg for å selge sine utslippskvoter, slik at CO₂-prisene faller. Hvis det ikke skjer, vil prisen kunne holde seg oppe.

Lilleholt mener faktorer som CO₂-kvoter og kull er blitt viktigere for utviklingen til strømprisen, sammenlignet med tidligere år.

Les også

Glitre får hjelp til å oppruste vannkraft: Kiwi spytter inn millioner

– CO₂ er nå på et ekstremt mye høyere prisnivå på grunn av politiske innstramninger i EU-systemet. Da blir det viktigere, og interessen i markedene blir også større, sier Lilleholt.

Kjøper i siste minutt

En kraftig innstramming i klimapolitikken fra årsskiftet har gjort at det er blitt vanskeligere å få tak i kvoter for blant annet industriselskaper som slipper ut CO₂.

Det har skapt et strammere marked, og CO₂-kontrakten for desember i år lå onsdag morgen på 26,58 euro. Det er den høyeste siden prisen siden 2008.

Råvaremegler André Rørheim i DNB skriver i en oppdatering at den siste tidens prishopp på CO₂-kvoter kan ses i sammenheng med fristen selskaper har for å vise at de har dekket sine utslipp for fjoråret med kvoter.

Han peker på selskapene nå muligens er nødt til å kjøpe disse i siste minutt før fristen går ut 30. april i år.

Det kan bety at prisene ikke nødvendigvis vil holde seg på samme rekordhøye nivå.

– Vi ser ikke bort fra en betydelig korreksjon når kjøpsinteressen er over, skriver Rørheim.

Null nedbør

De siste årene har de norske strømprisene i snitt ligget på under 30 øre kilowattimen, mens den i fjor steg til 42 øre kilowattimen.

Lilleholt sier det er vanskelig å spå hvordan strømprisen vil utvikle seg videre i år, men tror blant annet karbonprisen kan bli sentral for utviklingen.

Les også

Yara satser på hydrogen

– Det er veldig store svingninger og man blir ikke enige i markedet om prisen fremover. Fortsetter den tørre trenden skal prisen videre opp, men får vi plutselig en reaksjon tilbake på brexit og CO₂-prisene, så kan den falle 4–5 øre, sier analysesjefen.

Været spiller også en rolle i at strømprisen har steget de siste dagene.

– De ti neste dagene har ikke nedbør i hele Norden. Det gjør at det blir en mer trygghet for at prisene skal holde seg oppe utover de første ukene og sommeren, sier Lilleholt.

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
  2. Klima
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene

og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Vedder på prisfall for klimakvoter – kan presse ned strømprisene

  2. Halvert fra fredag til lørdag: Nå stuper strømprisen

  3. Strømprisen nådde høyeste på åtte år i første kvartal

  4. Annonsørinnhold

  5. 2019 blir det fjerde dyreste strømåret

  6. Kronesjokk gir dyrere strøm: – Har veldig stor betydning