– Hvis de stenger Hormuz, vil prisen gå ganske raskt

En eskalering av konflikten mellom USA og Iran kan sende oljeprisen over 80 dollar fatet, tror ekspertene. En stenging av Hormuzstredet eller angrep på tankere i Persiabukten kan være mulige iranske reaksjoner.

RAHEB HOMAVANDI / X01475
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Iran har lovet en «kraftig hevn» etter det amerikanske angrepet på den mektige iranske generalen Qasem Soleimani fredag.

Oljeprisen løftet seg kraftig etter nyheten, til en spotpris på 68,93 dollar per fat for nordsjøolje. I denne saken publiseres fredag kveld er den på like over 68 dollar fatet.

Flere analytikere påpeker at angrepet kan føre til full krig og at en ytterligere opptrapping vil kunne få konsekvenser for oljemarkedene.

Iran har for eksempel tidligere truet med å stenge det strategisk viktige Hormuzstredet, uten at det har blitt realisert. Det er en mulighet for at det kan skje nå, men da må iranerne gjøre en avveining, påpeker professor Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo.

– Det er et kort de trekker opp stadig vekk, og en mulig reaksjon. Men det er et tveegget sverd. Iranerne skal også ha oljen sin ut av bukten, så det er litt av dilemmaet. Rammer de tankfarten, vil det ramme iranske eksportinteresser. Det er derfor det kanskje er enklere å gå etter andre amerikanske interesser i regionen, sier Claes til E24.

Oljepris på 80

Claes nevner okkupasjonen av den amerikanske ambassaden i Teheran i 1979, hvor amerikanske diplomater ble holdt som gisler. Hendelsen markerte starten på isfronten mellom USA og Iran. 

– Å gå løs på amerikanske ambassader, eller andre økonomiske eller kommersielle interesser, kan være mulige reaksjoner fra Irans side. Dette er lett tilgjengelige mål. Eller å gå etter enkelte tankere i Persiabukten. Da er det ikke sikkert det spiller noen rolle for iranerne om det er amerikanske, britiske eller norske tankere, bare det rammer oljeeksporten, sier han.

Hvis konflikten eskalerer og det kommer til skarpere konflikter, vil markedene reagere på usikkerheten, sier Claes.

– Hvis de stenger Hormuz vil prisen gå ganske raskt. Jeg har tidligere ment at det er vanskelig å se noen grense for hvor prisen vil gå da. Av eksperter er det blitt antydet at vi raskt vil få 100 dollar. Men så er spørsmålet hvor langvarig en slik stenging vil bli, sier professoren, og påpeker at USAs marines femte flåte ligger like utenfor.

– Det er vanskelig å tenke seg at Iran har det som trengs til å holde den utenfor, sier han.

Les også

Oljeprishopp: Iran-topp drept i amerikansk angrep

Amerikanske analytikere tror oljeprisen kan stige til 80 dollar fatet hvis konflikten får konsekvenser for oljeforsyningen fra Midtøsten.

– En ting er sikkert, Iran vil respondere, skriver analytikere ved Eurasia Group, et selskap som driver med rådgivning knyttet til politisk risiko, i et notat gjengitt av CNBC.

Analytikerne tror det er sannsynlig at oljeprisene vil holde seg rundt 70 dollar per fat, men kan «stige til 80 dollar hvis konflikten brer seg til oljefeltene sør i Irak eller om Irans trakassering av kommersiell shipping intensiveres».

Credit Agricole-sjef Valentin Marinov sier til CNBC at han tror markedene ble overrasket over angrepet.

– Det er kanskje litt tidlig for å trekke endelige konklusjoner om den endelige påvirkningen på olje. Vi har tross alt nettopp hatt Opec-møte hvor de ble enige om å kutte produksjonen videre, sier Marinov.

– I tillegg til det har vi også forventninger om at tilbudet av olje når en topp i år, så det er en sjanse for at bevegelsene fortsetter, sier han.

Les også

Dette skjer om Iran stenger Hormuzstredet: «The sky is the limit» for oljeprisen

Økte spenninger

Rakettangrepet som tok livet av Soleimani kommer i kjølvannet av heftige demonstrasjoner mot den amerikanske ambassaden i Bagdad de siste dagene. Nyttårsaften tok demonstranter seg helt inn i til resepsjonsområdet i ambassaden før de ble drevet tilbake. Bakgrunnen for demonstrasjonene var USAs bombing av en Iran-støttet milits inne i Irak hvor 25 personer ble drept.

USA har hevdet at Iran sto bak demonstrasjonene, men Iran har avvist koblingen.

Konflikten mellom USA og Iran har eskalert siden president Donald Trump og hans administrasjon besluttet å trekke USA ut av atomavtalen i mai 2018, noe som også innebar en gjeninnføring av amerikanske sanksjoner mot landet.

I løpet av de påfølgende sommermånedene truet Iran flere ganger med å stenge Hormuzstredet, som ligger ved munningen der Den persiske bukt går over i Omanbukten.

På den ene siden av stredet er det iransk land, mens den andre siden kontrolleres av De forente arabiske emirater og Oman. På det smaleste er stredet bare 54 kilometer bredt.

Det anslås at omtrent 20 prosent av verdens råolje passerer dette havområdet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Iran
 2. USA
 3. Oljepris
 4. Irak

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oljeprisen stiger etter USA-angrep på iransk general i Irak

 2. Oljeprishopp: Iran-topp drept i amerikansk angrep

 3. SEB-analytiker mener Irak kan bli stengt ute av oljemarkedet

 4. Annonsørinnhold

 5. Frykter Iran vil «kaste hansken»: – Som å drepe USAs visepresident

 6. Betalt innhold

  Sju norske skip i Persiabukta – sikkerheten vurderes