Olav har rekordhøye inntekter tross olje-nedgang

Industrien i nord tjener mindre på olje enn før, men NOFI i Tromsø har ansatt 15 nye personer i korona-året.

REKORD:Daglig leder Olav Småbakk i Nofi ser på at arbeider Aries Void monterer oljevern-lenser.

FOTO: RONALD JOHANSEN
  • Rune Ytreberg (iTromsø)
Publisert:

Ved et 30 meter langt sveisebord står en arbeider og limer sammen knallgule oljelenser i plast. I produksjonslokalet ligger meterhøye dynger med sammenrullede lenser som selges over hele verden. Mens flere selskaper i oljeservice-bransjen er rammet av korona-pandemien, har NOFI i Tromsø økt arbeidsstokken med 10 prosent i år for å møte etterspørselen.

– Når ordrene kommer er det et race for å bli ferdig. Derfor har vi ansatt flere folk både i olje og gass og i havbruk, sier Olav Småbakk.

Han er daglig leder i NOFI rett utenfor Tromsø som produserer oljelenser og utstyr til havbruk-næringen. Selskapet får halvparten av inntekten fra fiskeri og havbruk, og halvparten fra olje og industri.

Etter oljekrisen i 2014 forsvant salget til oljebransjen, og selskapet berget seg ved å satse på havbruk. De siste årene har salget til oljebransjen igjen tatt seg opp, mens salget til havbruk fortsetter å vokse . Det førte til rekordhøye inntekter i fjor, der konsernet økte omsetningen med rundt 10 prosent fra 250 til 280 millioner kroner.

– Omsetningen i fjor var ny bestenotering. På olje og gass gikk det veldig bra i fjor. Vi selger oljevern til hele verden, bare en brøkdel selges til norske selskaper, sier utviklingssjef Dag Nilsen i NOFI.

Les også

Ap bekymret for norsk eksport: – En knusende dom over regjeringens politikk

Sterk nedgang i år

Mens NOFI øker salget, varsler industrien i Nord-Norge en nedgang på ni prosent i leveransene til oljenæringen i år. Salget går ned fra 3,9 milliarder kroner til 3,6 milliarder kroner, mens antall utførte årsverk går ned med 230 årsverk, til rundt 1700 årsverk.

– Lav oljepris gjør at det ventes noe svakere etterspørsel fra petroleumssektoren. I tillegg har sentrale leverandørbedrifter i Troms flyttet sin virksomhet ut av landsdelen. Samtidig ser man også at en rekke større utbyggingsprosjekter gikk inn i en fase med lavere aktivitetsnivå i Nord-Norge inneværende år, uttaler Tom Steffensen, seniorrådgiver i Kunnskapsparken Bodø og prosjektleder for Levert-rapporten.

Leverandørene i Nordland og Troms venter fall på henholdsvis 14 og 35 prosent i omsetningen forbundet med sine leveranser, mens Finnmark på sin side venter vekst på 2 prosent.

– Veksten i Finnmark drives av Hammerfest-regionen, som alene venter leveranser for nesten 2 milliarder neste år. Det er særlig forventninger om økte leveranser til Hammerfest LNG og Johan Castberg som er årsak til den ventede veksten i Hammerfest, avslutter Steffensen.

Av leveransene på knapt 4 milliarder i fjor gikk 75 prosent, eller 3 milliarder, til kunder og prosjekter i Nord-Norge. De lokale og regionale leveransene i 2019 er blant de høyest registrerte i Levert-rapportens tiårige historie.

De nordnorske leverandørene er gode på å levere lokalt, og har etablert et godt samarbeid med operatørselskapene med aktivitet i nord, sier Steffensen.

Les også

Miljøbevegelsen melder seg ut av oljehøringene: – Et spill for galleriet

Flere ansatte og nye rekorder

Da korona-pandemien skyllet innover landet i mars i år satte Småbakk seg ned på kontoret og la planer for å permittere en stor del av selskapets da 135 ansatte. I noen uker var to ansatte på butikken på Tromsøya permittert.

– Vi hadde klargjort for permittering i stor skala, for det kunne ha stoppet opp, sier Småbakk.

Istedet har han ansatt 15 personer i korona-året 2020, og øker kapasiteten for produksjon av oljelenser tross turbulente tider. Selskapet har merket lite til korona så langt, og får enda høyere inntekter i år enn i fjor.

– Vi øker nok inntektene i år og bør overstige fjoråret, slik det ser ut nå. Vi må utvide produksjons-kapasiteten på oljevern, så ikke produksjonstiden blir for lang. For da risikerer vi å tape kontrakter, sier Småbakk.

– Det er stadig flere som kommer til, vi har ansatt 15 nye personer i år og har passert 150 ansatte. Vi har økt arbeidsstokken med 10 prosent i år, legger han til.

Fikk ilddåp i Mexico

Oljeutslippet i Mexico-gulfen for 10 år siden var ilddåpen for NOFis oljelenser. Selskapets lenser ble brukt til å rydde opp det gigantiske oljesølet, og lensene besto prøven. Utviklingssjef Dag Nilsen var med å sette ut lenser og sto til knes i oljesøl. Der fikk han ideer til å lage enda bedre oljelenser, som selskapet nå skal teste ut før de settes i produksjon.

– Utstyret vårt ble brukt i Mexigolfen i 2010. Vi fikk bevist at lensene våre virker, sier Nilsen.

På spørsmål om hvor store ringvirkninger oljebransjen har skapt i Nord-Norge de siste 10 årene, svarer Nilsen at det spørsmålet kan besvares på flere måter.

– Du kan se på hva det har blitt av ringvirkninger og hva det kunne ha blitt. Er det lokale selskap som er involvert, eller er det innleid arbeidskraft fra selskaper sørpå der pengene havner et annet sted enn i Nord-Norge. Jeg tror jeg lar det bli med det, sier Nilsen.

– Vi kunne ikke levd av det norske eller nordnorske markedet. Vi selger til verdensmarkedet, det norske markedet er bare en liten fraksjon av det vi selger av oljevern-utstyr, sier Småbakk.

Millionklang

Ved kontoret i tredje etasje henger to bjeller, med navnene 'God-klangen' og Million-klangen'. Den første bjella klinger oftest, den siste høyest, røper Småbakk.

– God-klangen klinger om alt smått verdt mindre enn en million, hvis det er et spesielt salg eller noen har nådd et mål. Millionklangen klinger ikke hver dag. I havbruk og olje blir det fort store summer, sier Småbakk.

Les også

Dette skjer denne uken: Fasit for sommerhett boligmarked

Les også

Leiar milliardsatsing: Skal forsyna New York med Equinor-vind

Her kan du lese mer om

  1. Industri
  2. Oljeindustrien
  3. Tromsø
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Arnfinns rekefabrikk er like stor som hele oljeleverandør-næringen i Troms

  2. Gigantkontrakt til nordnorsk gruveprosjekt - skal bygge 13 mil med tunneler

  3. Ap mener Høyre har mistet troen på Equinor etter forslag om nedsalg

  4. Annonsørinnhold

  5. Orkanen Laura nærmer seg USA – trekker oljeprisen oppover

  6. Petroleumstilsynet kaller Equinors Johan Castberg-ansvarlige inn på teppet