Industri Energi mener Equinor-nedsalg kan bremse grønn satsing

Høyres programkomité vil redusere statens eierskap i Equinor. LO-forbundet Industri Energi frykter nedsalg kan bremse fornybarinvesteringer og sette arbeidsplasser på spill.

Jon Ingemundsen

Industri Energi-leder Frode Alfheim. Arkiv.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Dette er helt gal strategi, mener forbundsleder Frode Alfheim.

Han reagerer på at Høyres programkomité vil foreslå et nedsalg i den statlige kontrollerte oljekjempen.

E24 omtalte forslaget onsdag, og at nestleder i komiteen, Henrik Asheim, vil bruke milliarder fra et potensielt salg på investeringer i det grønne skiftet.

– Det er kjent at Høyre mener markedet skal fikse alle problemer selv. Men vi mener det motsatte – at staten skal drive en aktiv, ikke passiv, næringspolitikk, sier Alfheim i en uttalelse fra Industri Energi.

– Equinor er Nordens største selskap og er utrolig viktig i det grønne skiftet. I dette arbeidet er det en klar fordel med en sterk og offensiv stat som pådriver i dette arbeidet. Å svekke eierskapet vil føre til det stikk motsatte, sier han videre.

Alfheim betegner statens eierskap i Equinor som et av «norsk industrihistories viktigste grep» og sier at Norge ikke mangler penger til grønn energi.

Les også

Høyres programkomité vil foreslå å selge ned statens andel i Equinor

Frykter konsekvenser av nedsalg

Også Industri Energi-leder i Equinor, Per Martin Labråthen, mener et nedsalg kan svekke fornybarsatsingen.

– Jeg forstår ikke hvordan Høyres programkomité med alvor kan hevde at nedsalg i Equinor skal føre til mer penger til grønne investeringer, tvert imot. Equinor har de siste årene utviklet seg til å bli en stor aktør innen fornybar energi og klimateknologi. Jeg frykter at et statlig nedsalg vil bremse den utviklingen.

Labråthen peker også på arbeidsplassene.

– Equinor er en viktig institusjon i det norske samfunnet. Det statlige eierskapet har hatt enorm betydning for utviklingen av velferdssamfunnet vårt, aktiviteten på norsk sokkel og arbeidsplasser i hele landet. Det må vi ikke sette i spill ved å selge oss ut.

Les også

Ap mener Høyre har mistet troen på Equinor etter forslag om nedsalg

Vil beholde aksjemajoriteten

Asheim som også er forsknings- og høyere utdanningsminister, pekte onsdag på at på at det grønne skiftet Norge står overfor vil koste store penger, og at dette er en av årsakene til at et nedsalg står på plakaten.

Asheim mente staten kan selge seg ned til 50,1 prosent eierandel i Equinor, slik at man beholder aksjemajoriteten. I dag er eierandelen på til sammen 70 prosent, medregnet det Folketrygdfondet eier. Et salg i denne størrelsesordenen kunne gitt rundt 90 milliarder kroner i kassen.

Han argumenterte også med at privat eierskap kan være bra i en periode hvor selskapet skal fornye seg og satse hardere på grønne prosjekter, i tillegg til den finansielle risikoen knyttet til at staten eier så mye av et oljeselskap.

Les også

Leiar milliardsatsing: Skal forsynene New York med Equinor-vind

Uenig

Høyres programkomité har også møtt motstand fra Arbeiderpartiet, som mener Høyre viser at man ikke har troen på landets statseide energiselskap.

– Jeg er helt uenig med Høyre, og mener vi må bruke vårt eierskap til å ta en aktiv posisjon, være strategiske, og trappe opp fornybarsatsingen i selskapet, sa stortingsrepresentant og nestleder i Energi- og Miljøkomiteen på Stortinget, Espen Barth Eide, tidligere torsdag.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Industri Energi
 3. Høyre (H)
 4. Energi

Flere artikler

 1. Ap mener Høyre har mistet troen på Equinor etter forslag om nedsalg

 2. Intern uenighet i Høyre om Equinor-nedsalg: – Feil signal å sende

 3. Høyres programkomité vil foreslå å selge ned statens andel i Equinor

 4. Annonsørinnhold

 5. Ap-lederen tror ikke markedet alene kan løse klimakrisen: – Krever en annen type næringslivspolitikk

 6. – Det handler om å gjøre «arvesølvet» til «klimagullet»