Virus kan forsinke oljeprosjekter: Men oljeprisen rammer hardest

Coronaviruset vil ramme Equinor og andre oljeselskaper hardere gjennom prisfallet på olje og gass, enn gjennom eventuelle forsinkelser på utbygginger som Johan Castberg, sier Wood Mackenzie.

KAN RAMMES: Eventuelle virusrelaterte forsinkelser på det flytende produksjonsskipet til Johan Castberg-utbyggingen vil kunne ramme Equinor, men fallet i olje- og gassprisene rammer oljebransjen hardere, ifølge Wood Mackenzie.
Oljeprisutslagene
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Oljebransjen risikerer forsinkelser i sine prosjekter etter coronaviruset, blant annet hvis det skjer nedstengninger av verft som leverer fartøyer, plattformer og deler, eller at flaskehalser gir forsinkelser i skipsfrakt, skriver Wood Mackenzie i et notat.

Video: Derfor gir coronaviruset børsnedgang

Men fallet i olje- og gassprisene i kjølvannet av virusfrykten har enda større effekt på lønnsomheten i selskapene enn eventuelle forsinkelser i prosjekter, tror selskapet.

– For de fleste operatører er den største effekten dagens olje- og gasspriser, selv om det skulle oppstå forsinkelser på opptil seks måneder, sier Fraser McKay, leder for oppstrømsanalyse i Wood Mackenzie, i et notat.

Oljeprisen har falt fra 66 dollar fatet ved inngangen til året til under 50 dollar fatet denne uken, det laveste nivået siden 2018.

Regnet på Castberg-verdi

Analytikerne har regnet på effekten av forsinkelser ved Equinors pågående prosjekt Johan Castberg i Barentshavet, hvor blant annet skroget til den flytende produksjonsenheten og en boligmodul er under produksjon hos Singapore-baserte Sembcorp.

En eventuell forsinkelse på tre måneder ville ha senket nåverdien av Johan Castberg-utbyggingen med mindre enn én prosent, skriver Wood Mackenzie. (Nåverdien omtales som NPV10, det vil si en omregning av verdien (diskontering) på 10 prosent årlig).

«Effekten av en fem prosents økning i gjenværende investeringskostnader er omtrent det doble av det», skriver Wood Mackenzie.

«På den andre siden vil en vedvarende ti dollar fatet lavere oljepris gi én milliard dollar mindre i kontantstrøm per kvartal for operatøren Equinor», skriver Wood Mackenzie.

Selskapet har beregnet at oljebransjen globalt vil få sin kontantstrøm redusert med 40 milliarder dollar (376 milliarder kroner) per kvartal hvis oljeprisen vedvarende holder seg på et 10 dollar fatet lavere nivå.

– For noen selskaper kan dette utgjøre forskjellen mellom å øke utbetalingene til aksjonærene eller nok et år med negativ kontantstrøm, sier McKay.

Liten effekt på global produksjon

Wood Mackenzie anslår at de oljeprosjektene som står i fare for å bli forsinket har en samlet maksimal produksjonskapasitet på 1,5 millioner fat per dag.

Også gassprosjekter som kan levere rundt fire milliarder kubikkfot gass per dag risikerer utsettelser.

En utsettelse i disse prosjektene på tre måneder i snitt vil imidlertid ikke redusere global oljeproduksjon mye på sikt, bare 160.000 fat per dag i 2022, som i så fall vil være året forsinkelsene får størst effekt på produksjonen, ifølge Wood Mackenzie.

Skulle kontrollen med utdruddet bli forverret, vil det imidlertid kunne få større effekt på leverandørkjedene, sier selskapet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Wood Mackenzie
 3. Equinor
 4. Johan Castberg
 5. Oljepris

Flere artikler

 1. Omstilling kan true oljeverdier for tusenvis av milliarder: – Fremtidig etterspørsel og pris er høyst usikker

 2. Kan ramme oljebransjen og maritim industri: Frykter nye smittebølger

 3. Gigantskipet på Johan Castberg-feltet er forsinket

 4. Lav gasspris og økt usikkerhet: Tror Norge vil holde igjen

 5. Oljebransjen er i kuttmodus: – Alvorlig og krevende