Aker BP måtte trekke på kreditten

Det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet Aker BP produserte mindre og hadde høyere kostnader i tredje kvartal. Selskapet måtte trekke på kreditten for å dekke de løpende utgiftene, men snart får selskapet et realt inntektsløft fra to nye felt.

Arkivbilde av konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP
Publisert:

Oljeselskapet Aker BP slapp tirsdag resultatene for tredje kvartal. Analytikerne hadde i forkant ventet svakere tall fra selskapet og fasiten endte noe under forventningene.

Selskapet har i forkant av kvartalsrapporten meldt om ekstraordinære utgifter og nedskrivninger på totalt 94 millioner dollar (856 millioner kroner). I denne summen ligger det blant annet reparasjoner på Alvheim-feltet og en ny nedskriving på Ula-feltet.

Selskapet varslet samtidig at effektiv skattesats ville passere 100 prosent i kvartalet.

I meldingen kom det også frem at produksjonen til Aker BP falt fra 150.600 til 146.100 fat per dag i tredje kvartal mot samme periode i fjor. Fra andre til tredje kvartal steg den fra 127.300 fat.

I tillegg til et fall i produksjonen økte produksjonskostnaden fra 11,9 til 13,2 dollar per fat. Så langt i år ligger selskapets produksjonskost på 13,5 dollar per fat, men det er før man regner med ekstrakostnaden på Alvheim. Målet for året er å ligge rundt 12,5 dollar og på sikt skal man ned til 7 dollar.

Aker BP fikk solgt oljen sin for 62,0 dollar per fat i gjennomsnitt, noe som er kraftig ned fra 74,6 dollar per fat på samme tid i fjor. Realisert gasspris ble halvert til 0,16 dollar per standard kubikkmeter.

Produksjonsfallet fra i fjor kombinert med en lavere oljepris bidrar til at analytikerne ventet et fall i omsetningen til Aker BP fra 966 til 733 millioner dollar, ifølge konsensustall fra Infront.

Fasiten viser et fall i omsetningen til 723 millioner og et brutto driftsresultat (EBITDA) som falt fra 698 til 480 millioner dollar. Analytikerne hadde ventet 471 millioner dollar.

Resultat etter skatt falt fra 116 til – 43 millioner dollar, mens det var ventet et fall til −25 millioner.

Les også

Den første oljen fra Sverdrup er i land på Mongstad

Måtte ty til kreditt

At tredje kvartal la et press på selskapets finanser gjenspeiler seg også i kontantstrømmen. Aker BP fikk inn 488 millioner dollar fra driften etter at kostnadene var dekket, men etter at skatten på 106 millioner og investeringer på 461 millioner var dekket hadde selskapet 79 millioner dollar for lite.

På toppen skulle letekostnader på 115 millioner, fjerningskostnader på 35 millioner, andre kostnader på 5 millioner og et utbytte på 188 millioner dollar dekkes.

Dermed manglet selskapet 422 millioner dollar. Selskapet hadde 102 millioner dollar på konto ved starten av kvartalet og trakk 315 millioner dollar av tilgjengelig kreditt. Dermed endte bankkontoen på 5 millioner dollar ved slutten av kvartalet.

Fremover er det imidlertid to faktorer som vil bidra til å gi selskapet en økonomisk vitamininnsprøytning: Oppstarten av Johan Sverdrup-feltet 5. oktober og den kommende oppstarten av selskapets nye satellittfelt Valhall Vestflanken som er «i rute» ifølge selskapet.

Mandag markerte operatøren Equinor og olje- og energiministeren at de første fatene fra gigantfeltet Johan Sverdrup nå har ankommet Mongstad-anlegget, og dermed begynner dollarene straks å tikke inn på konto.

At gjelden til selskapet skulle øke i år ble allerede varslet på kapitalmarkedsdagen i januar. Med en oljepris under 80 dollar vil selskapet måtte ta opp gjeld for å dekke alle estimerte kostnader og utbytter.

Neste år blir situasjonen langt bedre, hovedsakelig takket være Johan Sverdrup-feltet. Da vil selskapet nemlig ikke trenge mer enn 50 dollar.

Aker BP beholder for øvrig alle sine økonomiske mål for året, med unntak av produksjonsmålet som nå er satt til 155.000 fat per dag (mot 155.000 til 160.000 fat per dag tidligere).

Vil avrense Liatårnet-funnet neste år

I tillegg til utbyggingsprosjekter og oppgraderinger av eksisterende felt har Aker BP over lang tid vært svært aktiv på letefronten.

I Skarv-området var Aker BP med da Equinor i tredje kvartal gjorde et gassfunn på Ørn (på mellom 55 og 88 millioner fat oljeekvivalenter) og da PGNIG gjorde et olje- og gassfunn på Shrek (på 19 til 38 millioner fat oljeekvivalenter).

I fjerde kvartal skal Aker BP bore Nidhogg i samme område, med et forhåndsestimat på 26 til 70 millioner fat.

Aker BP gjorde i sommer et funn på Liatårnet på 80 til 200 millioner fat, midt i det mye omtalte NOAKA-området i Nordsjøen der Aker BP og Equinor krangler om utbyggingsløsningen.

I september ble det klart at Nipa-prospektet i samme området var tørt, og nå melder Aker BP at de skal avgrense Liatårnet i andre halvår 2020.

Les også

Aker BP melder om utgifter og nedskrivninger på 856 mill.

Les også

Aker BP boret tørt i konfliktområdet Noaka

Les også

Johan Sverdrup kan bli den siste store norske «oljekjempen»: – Vi gjør alt for at den ikke skal bli det

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om