Søkerlisten for årets lisensrunde er klar: – Interessen for norsk sokkel er svært høy

Nok et russisk oljeselskap har meldt seg på i kampen om å få lisenser på norsk sokkel. Oljeministeren gleder seg over det han beskriver som en rekordhøy interesse for Barentshavet.

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg og finansminister Siv Jensen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Onsdag presenterer olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg og finansminister Siv Jensen søkerlisten for årets lisensrunde på norsk sokkel.

Etter at regjeringen lyste ut lisensene i mai kom det frem til søknadsfristen gikk ut sist tirsdag søknader fra 33 olje- og gasselskaper.

Det er ned fra 38 selskaper i fjorårets søkerbunke, men korrigerer man for opprettelsen av Vår Energi (sammenslåingen av Point Resources og Eni Norge) og DNOs oppkjøp av Faroe Petroleum er det sammenlignbare 36 aktører.

– Dette viser at interessen for norsk sokkel er svært høy, og at selskapene ønsker å bidra til langsiktig verdiskapning på norsk sokkel. Å påvise mer av våre ressurser gjennom leting er avgjørende for norske arbeidsplasser og fremtidig verdiskapning, og for finansiering av hele velferdssamfunnet vårt, sier Freiberg.

Mens Lotos E & P og russiske Lukoil har kommet til på søkerlisten i år har Tyr Exploration, Skagen 44, Inpex Norge og Mol forsvunnet ut.

På norsk sokkel er det to lisensordninger: Tildelingen i forhåndsdefinerte områder har skjedd årlig siden 2003 og der tildeles det lisenser i det som kalles modne områder av norsk sokkel, mens konsesjonsrundene skjer sjeldnere og åpner opp nytt areal for oljenæringen.

Den siste konsesjonsrunden (den 24.) ble ferdigstilt i 2018.

Hør E24-podden: Det norske oljedopet og de tøffe klimavalgene

Har aldri opplevd større interesse i Nord

Årets lisensrunde ble sparket i gang i mai og på samme måte som i en del tidligere år ble TFO-området også utvidet. I 2018 ble 90 nye blokker innlemmet i TFO-området som oljeselskapene kan søke på hvert år, mot 75 nye blokker i TFO 2017 og 103 i TFO 2018.

TFO 2018 endte med en tildelingsrekord på 83 lisenser, fordelt over 37 Nordsjøen, 32 i Norskehavet og 14 i Barentshavet. 33 av de 38 selskapene som søkte lisens fikk ja i fjorårets runde.

– Har dere fått den interessen dere håpet på?

– Nå vil prosessen gå frem til lisenstildelingen. Vi kan ikke offentliggjøre hvem som har søkt hvor av konkurransehensyn, men det jeg kan si at vi aldri har opplevd større interesse for Barentshavet enn vi har i denne runden, sier Freiberg til E24.

– For en som har den dialekten som jeg har, så gleder det hjertet, legger den nordnorske oljeministeren til med et bredt smil.

– Får den store interessen for Barentshavet noen effekt i form av utvidelser av TFO-området fremover eller at dere vil kjøre på raskere med 25. konsesjonsrunde?

– Vi har vært veldig tydelige i regjeringserklæringen på at vi skal ha en aktiv tildelingspolitikk. Det bekrefter vi i TFO 2019 (denne lisensrunden, journ.anm.), og vi har tenkt til å videreutvikle norsk sokkel med å legge ut nytt areal, sier Freiberg.

Han sier at det er helt essensielt for aktiviteten på norsk sokkel at det er leteareal tilgjengelig.

I starten av 2018 fikk oljenæringen en dårlig nyhet, da det ble klart at den 25. konsesjonsrunden ble skjøvet ut i tid til rundt 2021.

– Når kan næringen forvente seg at man får i gang 25. konsesjonsrunde?

– Forvaltningsplanen skal være ferdig i løpet av neste år og deretter vil vi umiddelbart gå i gang med 25. konsesjonsrunde. Det er en tidsplan jeg mener vi skal klare å holde, sier Freiberg.

– Så dere sikter mot en konsesjonsrunde i 2021?

– Ja, svarer oljeministeren, med forbehold om at forvaltningsplanen er på plass.

Les også

Venter ny leteboom i Nordsjøen

Russisk interesse

«Som vanlig» har kjente og store aktører som Equinor, Aker BP, Vår Energi, Lundin og andre søkt om lisenser.

Akkurat hvor alle oljeselskapene har søkt om lisenser vil ikke departementet si noe konkret om på grunn av konkurransehensyn, men interessen for Barentshavet og nye områder skal være god.

Det er også en rekke andre oljeselskaper som er aktive på norsk sokkel og E24 har nylig omtalt både Pandion Energy og russiske Rosneft (kjent som RN Nordic Oil i Norge). Sistnevnte har nå fornyet tro på Barentshavet etter å ha kvernet data på nytt.

Rosneft søkte senest i fjor på lisenser på norsk sokkel, men da oljeministeren presenterte vinnerne i januar i år var ikke Rosneft på listen over selskapene som ble tilbudt lisenser.

Dermed har Rosneft per i dag ingen eierandel i lisenser på norsk sokkel, ifølge data fra Oljedirektoratet. Lukoil sitter med eierandeler i to lisenser.

Nå har altså både Rosneft og Lukoil søkt om lisenser i årets lisensrunde, men oljeministeren vil foreløpig ikke si om det er aktuelt å tildele de russiske selskapene flere lisenser:

– Det er 33 selskaper i ulik form og størrelse som har søkt. Det er jeg glad for og det er den beste bekreftelsen på at vi har en attraktiv sokkel. Nå skal vi gå gjennom søknadene og vil etter hvert annonsere hvem som får tilbud om å operere på norsk sokkel, en gang rundt midten av januar, sier Freiberg.

– Er dere i utgangspunktet positive til at russiske selskaper får lisens på norsk sokkel?

– Jeg er veldig glad for at norsk sokkel er attraktiv og at selskap ønsker å lete. Så vil vi offentliggjøre hvilke selskap som får tilbud om lisens i midten av januar neste år, sier Freiberg.

Les også

Venter oljeinvesteringer på 174 milliarder kroner i 2020

Forberedt på lavere investeringer fremover

Finansminister Siv Jensen fremhevet onsdag hvor store skatteinntekter oljenæringen bidrar med og hvor viktig del av norsk økonomi den er.

– Skulle vi lagt ned oljenæringen over natten ville skatten for en gjennomsnittsfamilie økt med 175.000 kroner, sa Jensen.

Samtidig ser det nå ut til at vi går mot en fase med færre nye utbygginger på norsk sokkel. Selv om det finnes flere mindre prosjekter, så er det kun noen få store funn som gjenstår å sette i produksjon.

Disse inkluderer blant annet Johan Castberg og Wisting i Barentshavet, samt Noaka-området i Nordsjøen.

– Er du bekymret for at aktiviteten vil falle i næringen fremover?

– Det har vært kjent lenge at vi skal over toppen og at petroleumsinvesteringene vil avta noe i årene fremover. Foreløpig ser det veldig bra ut, men vi vet har visst lenge at det kommer til å skje. Derfor har det vært viktig å legge til rette for en god omstilling av rammebetingelsene for norsk næringsliv, samtidig som vi opprettholder stabile og konkurransedyktige rammebetingelser på norsk sokkel.

– Trenger Norge noen nye funn snart?

– Vi tar høyde for at vi kommer til å se at petroleumsinvesteringene vil bli lavere fremover. Derfor er det viktig å gjennomføre reformer og omstille norsk økonomi, sier Jensen og fortsetter:

– Derfor synes jeg det er litt forstemmende at det er enkelte partier i denne valgkampen tar til orde for å legge ned denne næringen omtrent over natten. Det er enorme verdier i spill og det er over 200.000 mennesker som jobber i denne næringen. De fortjener bedre enn at det skapes usikkerhet og uro rundt fremtiden deres, sier Jensen.

Les også

Fant olje på Sputnik

Les også

Vil stoppe oljeselskapene fra å velge Oslo

Les også

– En sammenslåing av selskapene er ikke på agendaen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Sylvi Listhaug deler ut 69 oljelisenser i årets TFO-runde

  2. – Vi har fornyet tro på Barentshavet

  3. Listhaug deler ut oljelisenser og håper på funn

  4. Betalt innhold

    Se listen: Disse har søkt om lisenser på norsk sokkel

  5. Regjeringen avviser å ta et «dansk olje-nei»: – Det koster dem ingenting