Island sier ja til Acer

Alltinget på Island har sagt ja til deltakelse i EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer.

JA TIL ACER: Alltinget på Island sier ja til å delta i EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer, etter at det norske Stortinget sa ja i fjor. Kraftbransjens organisasjon Energi Norge er fornøyd med avgjørelsen. Illustrasjonsbilde.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • NTB
 • E24
Publisert:

Det melder islandske medier mandag.

Vedtaket kommer etter 150 timer med debatt i Alltinget, noe som er ny rekord, skriver Rúv. I alt 46 av de folkevalgte endte til slutt opp med å si ja til energimarkedspakken, mens 13 stemte mot.

Det islandske samtykket betyr at siste hinder er ryddet av veien for norsk deltakelse i Acer.

Glad for avgjørelsen

Den norske kraftbransjens organisasjon Energi Norge er fornøyd med avgjørelsen, som også følger i kjølvannet av mye debatt her i Norge.

Les også

Stortinget sier ja til EUs energimarkedspakke

– Ro rundt EØS-avtalen er avgjørende for at vi skal kunne utvikle norsk fornybarnæring og øvrig industri. Som en liten, åpen økonomi med kraftoverskudd i de fleste år, er det åpenbart at vi må kunne handle med kraft for å utnytte verdiene i vårt kraftsystem, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

– Grensekryssende handel med Norden og Europa krever harmoniserte regler, enten det dreier seg om fisk, aluminium eller kraft, sier han.

Skal sikre samarbeid

EU-organet Acer (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) skal sikre at ulike lands energimyndigheter samarbeider, for å sikre at man fjerner flaskehalser i Europas krafthandelssystem og legge til rette for økt innfasing av fornybar energi.

Blant dem som har protestert mot Acer er fagforeningen Industri Energi, som er bekymret for at økt handel med strøm kan bidra til å redusere forskjellene i strømpris mellom Norge og Europa og ramme norsk industri.

Les også

Demonstrerer mot EU-samarbeid om kraftnett: Frykter høyere strømpriser

– Debatten om nye EU-regler og ACER-tilknytning har vært mer preget av følelser enn fakta. ACER er ikke annet enn et trafikkpoliti for energihandel over grensene, som skal hindre at store land og selskaper misbruker markedsmakt og overkjører de små, sier Kroepelien.

– Norge vil beholde full suverenitet over produksjonen av vannkraft, hva som skal bygges av vindkraft og eventuelle nye kabler over landegrensene, legger han til.

Godkjent i fjor

Avtalen om Acer ble godkjent av Stortinget i fjor, etter at blant andre Arbeiderpartiet ba om forsikringer om at Norge skal få bestemme selv over egne ressurser. Senterpartiet var kritisk til avgjørelsen.

Noe av bekymringen fra kritikerne har vært at EU skal overstyre norske myndigheter, slik at det skal bli bygget enda flere utvekslingskabler til Europa. Det bygges for tiden nye strømkabler til Tyskland og til Storbritannia.

Les også

Statnett vil vente med ny britisk strømkabel

Med de to nye kablene får Norge syv undersjøiske kabler og totalt 17 utenlandsforbindelser til å importere og eksportere strøm. Statnett mener Norge bør vente med en eventuell åttende sjøkabel til man har høstet erfaring.

Energi Norge mener ti år er en altfor lang behandlingstid for Acer, og sier at det er viktig for Norge å ha et felles regelverk i Europa.

– Jeg håper vi får en mer opplyst og mindre innadvendt debatt om «Ren energi-pakken», som ble vedtatt av EU i vinter og nå skal behandles politisk i Norge. Den nye pakken er viktig for at vi og Europa raskere skal nå våre felles klimamål, sier Kroepelien.

Her kan du lese mer om

 1. Strømpriser
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Island sa ja til Acer

 2. Nei til EU varsler ny Acer-debatt

 3. Betalt innhold

  – Gi kommunene mer av vindkraftinntektene

 4. Annonsørinnhold

 5. Flertall støtter kraftkabler, ifølge undersøkelse: Men Northconnect-kabelen splitter folket

 6. Oljebransjen vil ha mer kraft fra land: Slik vil de sikre nok strøm