Aker Solutions venter vekst i år og jevn takt neste år: Men etterpå kan storkontrakter gi nytt løft

Aker Solutions-ledelsen er mer optimistiske for 2019 og håper å kunne holde det samme tempoet neste år. Nå venter de spent på om det blir full gullrekke i Australia.

Avtroppende finansdirektør Svein Stoknes og konsernsjef Luis Araujo (med ryggen til), under presentasjonen av Aker Solutions andre kvartals resultater.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi må ikke glemme det jeg vil kalle det største gjennombruddet for Aker Solutions de siste fem-seks årene. Jeg vil si vi har underkommunisert noe hvor viktig dette er for oss, ikke bare av ren økonomisk størrelse, men også strategisk, sier avtroppende finansdirektør Svein Oskar Stoknes i Aker Solutions til E24 etter selskapets kvartalspresentasjon onsdag.

På sin siste presentasjon før han begynner i jobben som finansdirektør i Aker snakker han entusiastisk om gigantprosjektet som nå seiler opp i Australia.

Som E24 skrev om i mars har amerikanske Chevron nemlig fått øynene opp for det norske selskapets teknologi for gasskompresjon på havbunnen (subsea).

Teknologien ble første gang tatt i bruk av Equinor på Åsgard-feltet i 2015 og bistår med å øke utvinningsgraden og produksjonen av gass etter hvert som det naturlige trykket i reservoaret faller.

Equinor var med å løfte teknologien frem, og for Chevron Jansz-Lo-felt i Australia er planen å gjøre teknologien mer effektiv, rimeligere og mer kompakt.

Kan bli flere bestillinger

Chevron har ikke formelt sanksjonert prosjektet, men Aker Solutions er den eneste aktøren som er inne i forhåndsarbeidet der man ser på hvordan utvinningen skal økes på feltet.

Får Chevron mersmak kan det ligge enda flere bestillinger i vente i fremtiden, hvis Aker Solutions leverer som de skal.

– Foreløpig er det en Feed-kontrakt, men dette tror vi vil bli konvertert til et prosjekt, sier Stoknes.

Finansdirektøren mener Chevron-prosjektet er et trekløver:

– Det er Chevron som kunde, som vi tradisjonelt ikke har hatt forretninger med, så er det Australia, som er et viktig gassmarked for oss siden vi er ledende på subsea-gassteknologi, og så er det gasskompresjon, sier Stoknes og fortsetter:

– Så det er tre strategisk viktige elementer som alle klaffer inn for oss.

Slik ser Aker Solutions for seg at et subsea-gasskompresjonsanlegg kan se ut på havbunnen på Chevrons Janz-Io-felt i Australia

Foto: Aker Solutions.

Mange kroner utenom ordreboken

Aker Solutions leverte onsdag tall som var bedre enn ventet, og som var det femte kvartalet på rad med omsetningsvekst. Men selv om omsetningen vokser klarte ikke selskapet å få inn nok ordrer til at ordrereserven holdes stabil eller øker.

Det kommer blant annet av at inntekter fra opsjoner i kontrakter, bestillinger innenfor rammeavtaler og en del annet ikke blir regnet som "nye ordre". Arbeidet havner derfor rett i selskapets omsetning, men ikke i ordreinntak og ordrebok.

– Vi skulle gjerne hatt en enda høyere ordreinngang, men vi hadde mange ordre som ikke er store nok til å børsmelde. Så derfor blir noen overrasket over ordreinngangen, sier konsernsjef Luis Araujo til E24.

– Vi annonserte to rammeavtaler her nå, med Aker BP på subsea og med Petronas der vi vant alle pakkene de hadde på anbud, inkludert på land og offshore. Ingenting av det kommer i ordreboken, men vi bokfører det løpende som inntekter. Det er fordi vi er veldig konservative med å anta volum i rammeavtaler såfremt vi ikke vet konkret det, sier Stoknes.

Aker Solutions regner nå med å klare en omsetning på 27,75 milliarder i år, og har allerede omsatt for 14,78 milliarder. Dermed gjenstår 12,97 milliarder, hvorav 10,5 milliarder ligger i ordreboken.

De siste 2,5 milliardene i år må dermed komme fra nye ordre eller innenfor de segmentene som ikke fanges opp i ordreboken.

– Ordrereserven er også fallende litt fordi vi hadde en veldig suksess i slutten av 2017 og i 2018 som ga et veldig løft i ordreboken. Det har vært krevende å opprettholde det, men det er også noe med timingen av store prosjekter som gjør at vi har stor grunn til å tro at blir hentet igjen i andre halvår, sier Stoknes

Finansdirektør Stoknes peker på at Chevron-prosjektet, selv om det altså foreløpig bare er innledende utredningsarbeid, ville slått godt inn i ordreboken i år:

– Det er av en slik størrelse at vi hadde hatt en helt annen diskusjon om ordreinntaket vårt i første halvår, hvis dette hadde blitt bokført som et tradisjonelt prosjekt, sier Stoknes.

Aker Solutions-aksjen steg først nesten 1,6 prosent da selskapet la frem tallene sine onsdag. Utover dagen mistet den noe fart og lå omtrent uendret fra tirsdagens kurs.

Les også

Bedre enn ventet fra Aker Solutions- omsatte for 7,52 milliarder

Fornøyd med samme omsetning neste år

I starten av året spådde Aker Solutions-ledelsen at inntektene i 2019 ville bli noe høyere enn i fjor, men i april sa man at man ventet en vekt opp til 10 prosent.

I denne rapporten er det konkretiser til rundt 10 prosent, og under presentasjonen løftet ledelsen også litt på sløret for hva de venter neste år:

– Vi tror det er mulig å opprettholde samme inntektsnivå i 2020 som i år, men da må vi vinne kontraktene, sa konsernsjef Luis Araujo.

– Det avhenger av at vi vinner noen nøkkelanbud, supplerte finansdirektøren.

Aker Solutions har nå anbud inne for kontrakter til 55 milliarder, godt fordelt rundt i regionene de opererer globalt.

Finansdirektøren pekte på at selskapet i 2019 vi ha sitt tredje år med inntektsvekst, gitt at prognosen slår til, og at veksten fra 2017 da vil ende på totalt 25 prosent.

– Det er en stor prestasjon, for ingen andre i bransjen vokser. Vi har vokst to år på rad nå, sier Araujo.

Subsea 7 hadde for eksempel omtrent samme omsetning i 2018 som året før, og forventer ingen vekst i år. TechnipFMC hadde et fall i omsetningen på 2,5 milliarder dollar i fjor og venter en liten økning i omsetningen i år fra 12,5 til minst 13,0 milliarder dollar.

Samtidig opplevde Baker Hughes en inntektsvekst på 33 prosent i fjor og inntektsvekst året før også.

Toppsjefen er imidlertid tydelig på at de ikke lener seg tilbake selv om de tror de kan opprettholde aktiviteten neste år:

– Det er ikke tvil om at vi trenger mer arbeid i 2020.

– At dere ikke tror det blir vekst neste år, betyr det at dere tror 2020 blir toppåret i oppgangssyklusen?

– Det er vanskelig å si. Trolig ikke, for det er mange felt som skal utvikles der ute og vi håper at aktiviteten fortsetter å øke. Men vi må ta et steg av gangen, og vi er veldig fornøyd med posisjonen vår i 2019 og ordrereserven vi har for i år. Så trenger vi å vinne mer for 2020, men sånn er det alltid. Særlig når vi spiser av ordrereserven så raskt som vi gjør fordi vi leverer så bra ut til kundene, sier Araujo.

Posisjonerer seg for storkontrakter

En av prosjektene der Aker Solutions kan sikre seg en stor kontrakt i år er for Jotun X-prosjektet til Vår Energi, som omfatter oppgraderingen av Jotun og Balder. Her er Aker Solutions allerede inne på en kontrakt for innledende ingeniørarbeid (Feed) og kan sikre seg ytterligere kontrakter.

Samtidig som ledelsen snakker om 2020 er det også noen andre prosjekter der Aker Solutions er involvert, som trolig først vil kunne gi inntekter av betydning etter 2020 gitt at selskapet får kontraktene.

Det er både snakk om Jansz-prosjektet for Chevron i Australia, samt flere prosjekter for Equinor.

Aker Solutions har i første halvår sikret seg 74 kontrakter for studier og innledende ingeniørarbeid (feed-kontrakter). Det er kontrakter der selskapet er inne for å utrede løsninger og utbyggingskonsepter før oljeselskapet har vedtatt en utbygging av et felt eller et prosjekt.

– Vi kopierer Feed-rekorden vi hadde i fjor også i år. Det indikerer at selskaper tar prosjekter videre og vil finne løsninger for utbygging, men som jeg har sagt før: At vi sikrer oss en Feed-kontrakt er ingen garanti for kontrakter i den andre enden, sa Araujo.

Under presentasjonen onsdag fortalte Aker Solutions-sjefen at Aker Solutions er inne på et pre-feed-oppdrag (forhåndsstudier) for Rosebank-feltet på britisk sokkel.

Dette er et felt Equinor kjøpte fra Chevron i fjor, som den amerikanske giganten aldri bygget ut. Equinor jobber nå mot en investeringsbeslutning i 2022 for den store utbyggingen.

Tanken er å gjenbruke mye av erfaringene og arbeidet som er gjort for Equinors Johan Castberg-felt i Barentshavet, som nå er under bygging. Det samme vil Equinor gjøre på Bay du Nord-utbyggingen i Canada, og trolig på Wisting-utbyggingen de nå har overtatt i Barentshavet.

– Dette er i en tidlig fase fortsatt. Vi ser på en FPSO-løsning (flytende produksjonsskip, journ.anm.) for harde værforhold, for Equinor ønsker å gjøre er å ta med seg erfaringene fra Johan Castberg, sier Araujo om Rosebank-prosjektet.

– På Johan Castberg bisto vi Equinor med å oppnå drastiske kostnadsreduksjoner i prosjektet. Det ønsker de å få til på Rosebank også, legger Araujo til.

– Er dere også involvert i Feed-arbeid på Equinors Bay du Nord-prosjekt i Canada?

– Ja, vi har involvert i Bay du Nord omtrent i samme periode som vi har jobbet med Johan Castberg. Så det er lang tid, men vi bidrar til å redusere kostnadene i prosjektet, sier Araujo.

Aker Solutions sikret seg betydelige kontrakter i milliardklassen både innenfor design, ingeniør og subsea på Johan Castberg, etter at de hadde gjennomført Feed-arbeidet.

Gitt at de er hyret inn på Rosebank og Bay du Nord, kan selskapet sikre seg betydelige kontrakter i de utbyggingene også, gitt at de vinner anbudskonkurransene. Det kan også bli tilfellet når Wisting skal bygges ut:

– På Wisting har vi ikke begynt noe ennå, men vi tror det kan komme. Vi er vel Equinors førstevalg når de trenger ingeniører, legger Araujo til med et smil.

Publisert:

Flere artikler

  1. Aker Solutions spår inntektsfall etter to år med vekst

  2. Kværner spår fartsdump i 2020

  3. Betalt innhold

    Aker Solutions øker omsetningen og legger frem grønn strategi

  4. Vil at halve omsetningen er «grønn» innen 2030

  5. Slik tror Equinor det neste oljefeltet i Barentshavet vil se ut