St1-selskap med vindkraft-investering: Bygger Nordens største batteri

St1-selskapet TuuliWatti vil kombinere vind og batterier og bidra til å stabilisere det finske kraftnettet. Nå bygger de et gigantisk batteri til 35 millioner kroner, som skal knyttes til et av Finlands første subsidiefrie vindkraftprosjekter.

BYGGER BATTERI: St1-selskapet Tuuliwatti bygger Nordens største batteri i tilknytning til vindprosjektet Viinamäki i Ii kommune i Finland. De tre vindturbinene i forgrunnen på bildet tilhører Tuuliwattis prosjekt Olhava i samme kommune. Turbinene i bakgrunnen tilhører Nyby-prosjektet, som drives av en konkurrent.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Strømproduksjonen fra vind- og solkraft varierer mye med vær- og vindforholdene, og de store svingningene i produksjon kan bidra til å skape ubalanse i kraftnettet.

Men de kortsiktige svingningene i produksjonen er i ferd med å bli kraftig redusert, på grunn av rask teknologiutvikling innen batterier.

Nå bygger det finske kraftselskapet TuuliWatti Oy ut det største batteriet til strømlagring i hele Norden, til 3,5 millioner euro (rundt 35 millioner kroner). Selskapet eies av kraftselskapet S-Voima og St1, som også driver Shell-bensinstasjonene i Norge.

– Energilagring som batteridrift er et veldig hett tema. Vi prøver å være ledende i å oppdage nye muligheter i kraftsektoren, og derfor investerer vi i denne teknologien, sier Tuomas Candelin-Palmqvist, direktør for vindkraft i St1 Nordic og driftssjef i TuuliWatti, til E24.

SATSER PÅ BATTERIER: Tuomas Candelin-Palmqvist, direktør for vindkraft i St1 Nordic og driftssjef i TuuliWatti

Batteriet har en kapasitet på seks megawatt og kan lagre seks megawattimer strøm. Det leveres av den franske batteriprodusenten Saft, som er eid av oljeselskapet Total.

Batteriet skal bygges i tilknytning til vindkraftprosjektet Viinamäki i Ii kommune, et mindre vindkraftprosjekt som skal bygges ut uten subsidier.

Prosjektet består av fem av danske Vestas’ nye V150-turbiner på 4,2 megawatt hver, og er lønnsomt ved en kraftpris på under 30 øre kilowattimen, ifølge Windpower Monthly.

Også solkraftbransjen tar nå i bruk batterier for å sikre mer stabil strømforsyning. Norske Scatec Solar meldte denne uken om sitt første solkraftverk med batterier, som skal redusere bruken av dieselgeneratorer ved en FN-base i Sør-Sudan. Dette kan være med på å åpne opp et nytt marked for selskapet, sa konsernsjef Raymond Carlsen til E24.

Les mer: Her er Nordens største batteri i 2017

Kan delta i auksjoner

Med batteriene kan selskapet blant annet delta i nasjonale auksjoner for å holde balansen i det finske kraftnettet, hvor de elektriske svingningene til enhver tid må holdes på ganske nøyaktig 50 svingninger per sekund (Hertz), forteller Candelin-Palmqvist.

– Denne investeringen er først og fremst en demonstrasjon. Vi ønsker å forstå bedre hvordan vi kan drive virksomhet basert på batterier kombinert med vindkraft. Vi tror det er en solid forretningside, men inntil videre er vi pragmatiske, sier han.

Etter hvert som andelen vindkraft i nettet blir større, vil det være stort behov for hjelp til å motvirke effektene av produksjon som forsvinner og kommer tilbake med korte mellomrom.

– Det er et veldig interessant prosjekt for oss, for å lære mer og forberede oss på fremtiden, sier Candelin-Palmqvist.

Les mer: Finsk bensingigant inn i vindprosjekt i Finnmark

Les også

Vestas om dansk, finsk og britisk vindprosjekt: Trenger ikke statsstøtte

Bedre teknologi

Årsaken til at vindprosjektet Viinamäki ikke trenger subsidier er særlig teknologiutviklingen innen vindturbiner, kombinert med vindforholdene på stedet.

– Prosjektet trenger ikke subsidier på grunn av gode vindressurser og den raske teknologiutviklingen i sektoren. Vindturbiner kan produsere mye mer enn de kunne for fem år siden, og forbedringen fortsetter fremdeles, sier Candelin-Palmqvist.

Les mer: Vestas om dansk, finsk og britisk vindprosjekt: Trenger ikke stattsstøtte

Ifølge Tuuliwatti har det nye batteriet tre ganger større lagringskapasitet enn de største batteriene som finnes i Norden. Utviklingen innen batterier har skjedd raskt, og batteri- og elbilprodusenten Tesla har tidligere installert en batteripark på 100 megawatt i Australia.

I 2017 skrev E24 om at finske Fortum investerte i Nordens til da største batteri, med 6.600 battericeller som totalt utgjør to megawatt, og som var i stand til å lagre én megawattime strøm. Også dette batteriet var levert av Saft.

Equinors ventureselskap har tidligere kjøpt seg inn i teknologiselskaper som driver med batterilagring, gjennom en investering i det amerikanske selskapet Convergent.

Les mer: Equinor satser på energilagring

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Vindkraft
  2. Fornybar energi

Flere artikler

  1. Vestas om dansk, finsk og britisk vindprosjekt: Trenger ikke statsstøtte

  2. Rekordvekst for vindturbiner

  3. Statkraft bygger vindkraftverk til 4,2 mrd. i Brasil

  4. Venter «negative subsidier» om få år: Britisk havvind blir stadig billigere

  5. Bygger vindkraft i Nord-Odal med norske pensjonspenger: – Dette har jeg ventet på i flere år