Opec-avtalen

Oljeskeptikere tatt på sengen av nye Opec-kutt

Hedgefond kuttet kraftig i veddemålene på oljeprisoppgang i dagene før oljekartellets beslutning.

STRINGER / Reuters
 • André Haugen
Publisert:,

Fredag ble det kjent at oljekartellet Opec og samarbeidslandene (Opec+) vil kutte oljeproduksjonen med ytterligere 500.000 fat per dag.

Nyheten ga et kraftig hopp i futures-prisen på amerikansk lettolje (WTI), som fikk sin beste uke siden juni med en oppgang på 7,3 prosent.

Da handelen stengte på fredag var prisen over 59 dollar fatet for første gang siden september, som var etter prishoppet i kjølvannet av droneangrepene mot Saudi-Arabiske oljeinstallasjoner.

Spådde fall

Fredagens kraftige prisoppgang kom uventet på mange som handler i det amerikanske markedet. Ifølge Bloomberg reduserte hedgefond netto veddemål på prisoppgang for WTI med 24 prosent i dagene som ledet opp til Opec-møtet.

– Forvaltere visste ikke at denne Opec-beslutningen ville komme, sier Rob Haworth til nyhetsbyrået, og legger til at beslutning fortsatt ikke var priset inn fredag kveld.

Les på E24+ (for abonnenter)

Les også: (+) X-faktoren i oljemarkedet: Derfor kan den aggressive nykommeren møte veggen

Han er blant dem som har ansvaret for å forvalte rundt 150 milliarder dollar ved U.S. Bank Wealth Management.

Tallene fra overvåkningsorganet Commodity Futures Trading Commission (CFTC) viser at antallet netto long-posisjoner i fremtidskontrakter og opsjoner i WTI falt til 150.311 i uken før 3. desember.

Å være long betyr at man eksponerer seg for at et verdipapir vil stige fremover. Det motsatte er at man er short, noe som betyr at man tjener penger om verdien faller.

Rene long-posisjoner falt med 12 prosent i samme uke, mens short-veddemål økte med hele 46 prosent. Med andre ord var det langt flere som posisjonerte seg for et fall i WTI-prisene i forkant av møtet.

Etter Opecs nye kutt vil det samlede produksjonskuttet bli opptil 1,7 millioner fat per dag. I tillegg bekreftet Saudi-Arabia på pressekonferansen at de vil fortsette med «frivillige» kutt på 400.000 fat per dag.

Møtes på nytt i mars

På dette nivået vil produksjonskuttene ligge frem til neste Opec-møte, som etter planen skal holdes i starten av mars.

Ifølge Reuters hadde enkelte ventet at kartellet ville avtale å fortsette med kuttene frem til juni eller juli. Russland motsatte seg imidlertid en mer langvarig avtale, som noen analytikere har tolket som et tegn på at landet kan forlate samarbeidet i nær fremtid.

Saudi-Arabias relativt ferske energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, avviser dette overfor Reuters, og forklarer Russlands motstand med at Opec+ ønsker mer fleksibilitet til å justere produksjonen i takt med markedets behov.

Opec+ pumper i dag opp mer enn 40 prosent av verdens olje. Siden 2017 har de forsøkt å sette taket lavere enn kapasiteten for holde oljeprisen på det de mener er passende nivå i møte med en kraftig produksjonsvekst i USA.

Tviler på effekten

I forkant av denne ukens møte har det vært bredt kommunisert at energiministeren vil stramme opp medlemslandene som har jukset med kvotene og produsert mer enn avtalt.

Spesielt Irak og Nigeria vil nå vies ekstra oppmerksomhet, opplyser Abdulaziz bin Salman til Reuters.

Mangelen på etterfølgelse har også fått flere analytikere til å tvile på hvor virkningsfulle de ytterligere kuttene vil være.

– Den virkelige effekten av kuttene dreier seg i stor grad om Iraks villighet til å faktisk begynne å etterfølge. Vi tipper at de ytterligere kuttene på 500.000 fat per dag vil senke den samlede produksjonen til Opec+ med 200.000 fat per dag, skrev DNB Markets-analytiker Helge André Martinsen i et notat fredag morgen.

Netto veddemål på prisoppgang for nordsjøoljen brent falt med 5,3 prosent (for abonnenter)

Les også:

Les også

OPEC øker produksjonskuttene med 500.000 fat daglig

Her kan du lese mer om

 1. Opec-avtalen
 2. Opec
 3. Amerikansk lettolje (WTI)
 4. Oljeindustrien
 5. Hedgefond
 6. Commodity Futures Trading Commission

Flere artikler

 1. Russland setter seg på bakbena: – Virkelig en kalddusj for markedet

 2. Saudi-Arabia frykter spøkelset fra 80-tallet: – Vil unngå at blodbadet gjentar seg

 3. Dette er den historiske kuttavtalen: Mexico kan bryte enigheten

 4. Annonsørinnhold

 5. Saudi-Arabia truer med å øke produksjonen sin, ifølge WSJ

 6. Opec øker produksjonskuttene med 500.000 fat daglig