Lundin-sjef om Oljefondets ventede nedsalg: – Gjør meg opprørt

Lundin-sjefen er misfornøyd med at Oljefondet trolig må selge aksjene i selskapet, som er en sentral aktør på norsk sokkel og bidrar med midler inn i det samme fondet.

OLJEFONDETS OLJEAKSJER: Lundin Petroleums sjef Alex Schneiter er misfornøyd med at Oljefondet skal selge aksjene sine i oppstrømsselskaper som Lundin Petroleum. Selskapet er en sentral aktør på norsk sokkel, og dessuten deleid av Equinor, hvor staten eier 67 prosent.
Publisert: Publisert:

Stortinget har bestemt at Oljefondet skal selge noen av oljeaksjene sine, og ett av selskapene som kan bli solgt er svenske Lundin Petroleum.

Selskapet er deleid av Equinor og er en stor aktør på norsk sokkel, inkludert en eierpost på prosent i gigantfeltet Johan Sverdrup.

Norges planer er «galskap», ifølge Lundin-sjefen.

– Du har en sprø situasjon der et selskap har gjort så mye for Norge, og så blir vi solgt gjennom denne lovgivningen. Det er stort minus. Det gjør meg opprørt, sier Lundin Petroleum-sjef Alex Schneiter til Financial Times.

Les mer: Regjeringen har bestemt seg: Oljefondet bør selge oljeaksjene

Aksjer for 876 millioner

Selskapet eide aksjer for 876 millioner kroner i Lundin ved årsskiftet, og ifølge en foreløpig liste er disse blant de 150 aksjepostene som fondet må selge.

Det er likevel ikke hundre prosent sikkert at det er denne listen som gjelder, og at selskaper som Lundin vil bli solgt.

Oljefondet baserer seg nemlig på inndelinger som leveres av FTSE, og disse har blitt revidert. Finansdepartementet har ikke kommet med noen endelig liste over hvilke selskaper fondet skal kvitte seg med, og det er uklart hvor mye slingringsmonn fondet har.

Schneiter sier at nesten ingen andre oljeselskaper som er operatør i Norge blir berørt av nedsalget, ettersom disse enten baserer virksomheten sin i Norge slik at fondet ikke har lov til å eie dem, eller er store oljegiganter som fondet skal beholde.

Forbudet mot at Oljefondet skal eie oljeaksjer gjelder nemlig kun oljekonsern som går under kategorien lete- og produksjonsselskaper. Oljegiganter som BP og Exxoon Mobil, som driver med annen aktivitet, blir ikke berørt.

Les også

Oljefondet kan måtte utelukke ConocoPhillips

Alle eller ingen

Schneiter mener at hvis man skal følge Norges logikk, så må fondet redusere sin eksponering mot olje over hele linjen.

– Enten så gjør du det for alle, eller så gjør du det ikke i det hele tatt, sier Schneiter ifølge FT.

Oljefondet eier en andel på 1,2 prosent og er syvende største aksjonær i Lundin Petroleum. Equinor er nest største aksjonær med en andel på 20,1 prosent. Equinor er 67 prosent eid av den norske stat.

Les mer: Disse milliardpostene må Oljefondet selge

17 milliardposter

Det er 17 milliardposter blant aksjene fondet kan måtte kvitte seg med, ifølge den foreløpige listen fra tidligere i år. Fondet skal blant annet kvitte seg med poster på over fire milliarder kroner i amerikanske EOG Resources og indiske Reliance.

Oljefondet kan bli hindret i å investere i ConocoPhillips og Hess i den oppdaterte listen som Finansdepartementet tar utgangspunkt i for ekskluderinger, skrev Reuters 13. juni. Fondet har aksjer for 6,2 milliarder i ConocoPhillips og 887 millioner i Hess.

Les mer: Oljefondet kan måtte utelukke ConocoPhillips

Publisert:
Gå til e24.no