SVT: Registrert kraftige eksplosjoner ved Nord Stream-ledninger

Svenske SVT melder at seismologer registrerte to kraftige eksplosjoner ved Nord Stream-ledningene mandag.

Publisert:

Tirsdag morgen bekreftet det svenske Sjöfartsverket at det lekker fra gassrørledningen både i svensk og dansk farvann. Både eksperter og myndigheter holder mulighetene åpne for at det kan dreie seg om sabotasje av rørledningen.

– Det er ingen tvil om at dette er eksplosjoner, sier Björn Lund, lektor i seismologi ved Swedish National Seismic Network, SNSN.

En av eksplosjonene hadde en styrke på 2,3, og ble registrert ved hele 30 målestasjoner i Sør-Sverige.

Lund sier til SVT at man tydelig kan se hvordan bølgene spretter fra bunn til overflaten, og er ikke i tvil om at det har vært eksplosjoner.

– Vi hadde til og med en stasjon i Gnosjö som fanget opp dette, sier Björn Lund.

Les på E24+

Tre eksperter: Dette mener de om aksjemarkedet nå

Den første eksplosjonen ble registrert klokken 02.03 natt til mandag og den andre klokken 19.04 mandag kveld.

Advarslene om gasslekkasjene kom fra Sjöfartsverket klokken 13.52 og 20.41 mandag, etter at skip oppdaget bobler på overflaten.

SVT skriver at de har fått tak i koordinatene til de målte eksplosjonene, og at de er i samme område som gasslekkasjene ble registrert.

Den norske forskningsstiftelsen Norsar registrerte også et skjelv med en styrke på 2,2 på samme tid og i samme område som den andre eksplosjonen, viser data fra jordskjelv.no.

Les også

Forsker om norsk gassikkerhet: – Det har aldri vært så farlig som nå

Sist det ble registrert en lignende seismologisk hendelse i området var i 2016. Ifølge Lund er det ikke et område som vanligvis brukes til øvelser av forsvaret.

– Vi får vanligvis informasjon om eksplosjoner som skjer under vann, men noen ganger får vi det ikke. I dette tilfellet har vi ikke mottatt noen informasjon, sier han til kanalen.

Les også

Gassrørledning fra Russland lekker i svensk og dansk farvann

Ikke lenge etter at det ble meldt at trykket falt i den russiske gassrørledningen Nord Stream 1, varslet svenske Sjöfartsverket at det lekker både i svensk og dansk farvann.

– Ja, vi har fått informasjon om at det lekker på to plasser, både i svensk og i dansk farvann, sa Fredrik Strömbeck i Sjöfartsverket til E24 tidligere mandag.

Etter Russlands invasjon av Ukraina har det oppstått en gasskrise i Europa. Det er mangel på gass som store deler av kontinentet er avhengig av, og prisene på gass har nådd svært høye nivå. Dette har skjedd fordi Russland som et motsvar mot internasjonale sanksjoner mot dem, har strupt leveransene av gass via Nord Stream 1.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om